Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Farligst i russiske bosetninger

En snøspurv mater ungen sin. Kosten står for det meste av insekter for de små. Noen steder på Svalbard fører maten til økte PCB-nivåer i fuglene. FOTO: Geir Wing Gabrielsen/Norsk Polarinstitutt

Farligst i russiske bosetninger

Snøspurv i Barentsburg og Pyramiden får i seg mer PCB enn fuglene nær de norske bosetningene.

– Når snøspurven lever i bosetninger preget av gamle synder, blir den påvirket. Det er første gang vi har dokumentert det, sier fugleforsker Geir Wing Gabrielsen i Norsk Polarinstitutt.

Han har studert disse små spurvefuglene som er en av øygruppens sikreste vårtegn. I den nye studien har han sammenlignet nivåer av PCB i egg hos snøspurv i Barentsburg, Pyramiden, Longyearbyen og Ny-Ålesund.

Konklusjonen er at fuglene får i seg mer miljøgifter i de russiske bosetningene. Dette viser at lokal forurensning tas opp av snøspurv.


Indikator

Det er ikke snakk om høye nivåer eller grunn til å være bekymret for spurvens helse eller tykkelsen på eggeskallet. Studien er likevel viktig, mener fugleforskeren.

– Dette gjør snøspurven til en god indikator på miljøtilstanden på Svalbard, sier han.

Om fem år skal snøspurven undersøkes igjen for å finne ut hvordan utviklingen er.

– Da håper vi å kunne måle for andre miljøgifter også, sier Gabrielsen.


Verre for rovfugl

Snøspurven spiser insekter og frø. For rovfugler, øverst på næringspyramiden, som ismåka er miljøgiftene farligere. Gabrielsen står bak en annen, ny studie som viser at PCB-nivåene i ismåka er over det som er farlig. Det har blant annet ført til at skallene på eggene er betraktelig tynnere enn tidligere. Dette kan sette arten i fare. Isbjørn og polarrev er andre arter hvor en har dokumentert høye nivåer av miljøgifter.


PCB-prosjekter

Snøspurvforskningen ble satt i gang fordi det tidligere er funnet PCB-nivåer i jord, maling og vegetasjon i de russiske bosetningene.

En studie fra 2005 viste at det var en økning i PCB-nivået i sedimentene utenfor Pyramiden og en svak økning i sjøbunnen utenfor Barentsburg. Siden har Sysselmannen med hjelp fra mange andre aktører jobbet for å få ned PCB-nivået.

– Vi ser at det går ned. Derfor er det fint at opprydningsprosjektet fortsetter samtidig som vi overvåker, sier Gabrielsen.


Står bra til

Snøspurven er verdens nordligste hekkende spurvefugl og den eneste spurven som trekker til Svalbard.

– Vi er veldig glade i snøspurven på Svalbard, og den er en art som ser ut til å gjøre det rimelig bra, sier Gabrielsen.

Se bildet større

Fugleforsker Geir Wing Gabrielsen. FOTO: Ingrid Gabrielsen

Se bildet større

Et egg fra snøspurv samles inn i Kongsfjorden til miljøgift-eggstudiet. Bilde viser fugleforsker Kjetil Sagerup ved Norsk Polarinstitutt. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!