Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Farligst i russiske bosetninger

En snøspurv mater ungen sin. Kosten står for det meste av insekter for de små. Noen steder på Svalbard fører maten til økte PCB-nivåer i fuglene. FOTO: Geir Wing Gabrielsen/Norsk Polarinstitutt

Farligst i russiske bosetninger

Snøspurv i Barentsburg og Pyramiden får i seg mer PCB enn fuglene nær de norske bosetningene.

Tekst:

Publisert:

– Når snøspurven lever i bosetninger preget av gamle synder, blir den påvirket. Det er første gang vi har dokumentert det, sier fugleforsker Geir Wing Gabrielsen i Norsk Polarinstitutt.

Han har studert disse små spurvefuglene som er en av øygruppens sikreste vårtegn. I den nye studien har han sammenlignet nivåer av PCB i egg hos snøspurv i Barentsburg, Pyramiden, Longyearbyen og Ny-Ålesund.

Konklusjonen er at fuglene får i seg mer miljøgifter i de russiske bosetningene. Dette viser at lokal forurensning tas opp av snøspurv.


Indikator

Det er ikke snakk om høye nivåer eller grunn til å være bekymret for spurvens helse eller tykkelsen på eggeskallet. Studien er likevel viktig, mener fugleforskeren.

– Dette gjør snøspurven til en god indikator på miljøtilstanden på Svalbard, sier han.

Om fem år skal snøspurven undersøkes igjen for å finne ut hvordan utviklingen er.

– Da håper vi å kunne måle for andre miljøgifter også, sier Gabrielsen.


Verre for rovfugl

Snøspurven spiser insekter og frø. For rovfugler, øverst på næringspyramiden, som ismåka er miljøgiftene farligere. Gabrielsen står bak en annen, ny studie som viser at PCB-nivåene i ismåka er over det som er farlig. Det har blant annet ført til at skallene på eggene er betraktelig tynnere enn tidligere. Dette kan sette arten i fare. Isbjørn og polarrev er andre arter hvor en har dokumentert høye nivåer av miljøgifter.


PCB-prosjekter

Snøspurvforskningen ble satt i gang fordi det tidligere er funnet PCB-nivåer i jord, maling og vegetasjon i de russiske bosetningene.

En studie fra 2005 viste at det var en økning i PCB-nivået i sedimentene utenfor Pyramiden og en svak økning i sjøbunnen utenfor Barentsburg. Siden har Sysselmannen med hjelp fra mange andre aktører jobbet for å få ned PCB-nivået.

– Vi ser at det går ned. Derfor er det fint at opprydningsprosjektet fortsetter samtidig som vi overvåker, sier Gabrielsen.


Står bra til

Snøspurven er verdens nordligste hekkende spurvefugl og den eneste spurven som trekker til Svalbard.

– Vi er veldig glade i snøspurven på Svalbard, og den er en art som ser ut til å gjøre det rimelig bra, sier Gabrielsen.

Se bildet større

Fugleforsker Geir Wing Gabrielsen. FOTO: Ingrid Gabrielsen

Se bildet større

Et egg fra snøspurv samles inn i Kongsfjorden til miljøgift-eggstudiet. Bilde viser fugleforsker Kjetil Sagerup ved Norsk Polarinstitutt. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!