Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Store plastbiter brytes ned til små, såkalt mikroplast. Små dyr kan feiltolke fragmentene som mat. Siden plast ikke brytes ned, akkumuleres det oppover i næringskjeden. Bildet er fra årets søppeltokt med Sysselmannen, da dronninga av Arktis kom gående midt i ryddingen. FOTO: Geir Barstein

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Ny studie.

Tekst:

Publisert:

Minst ni av ti prøver tatt fra havet sør- og sørvest for Spitsbergen inneholder plastbiter som er mindre enn fem millimeter store, såkalt mikroplast, ifølge en fersk studie publisert i open access-tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Konsentrasjonene av den nesten usynlige, men likevel meget alvorlige, forurensingen er på høyde med en rekke andre steder i verden.

– De var i samme størrelsesorden som de i Nord-Stillehavet og Nord-Atlanteren. De var høyere enn verdiene i Californiastrømmen og Sør-Atlanteren, skriver marinbiolog Amy Lusher ved Galway-Mayo-instituttet for teknologi i Irland og medforfatterne i artikkelen.

Mikroplast har en rekke ødeleggende konsekvenser for dyrelivet, som bl.a. tror det kan være mat. Det kan føre til skader og død. Siden plast ikke brytes ned akkumuleres det langt oppover i næringskjeden.

Forskerne målte konsentrasjonene i overflaten og på seks meters dyp. Der fant de i snitt henholdsvis 0,34 og 2,68 mikroplastbiter per kubikkmeter vann.

– Vi fant hovedsaklig fibre. Det antyder at mikroplasten i dette området stammer fra større plastprodukter som har brutt ned, for eksempel fra shippingvirksomhet, fiske, rekreasjonell virksomhet og offshoreindustri, heter det i studien.

– Det estimeres at Norge står for rundt 8000 tonn mikroplast hvert år, skriver forskerne videre.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!