Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Store plastbiter brytes ned til små, såkalt mikroplast. Små dyr kan feiltolke fragmentene som mat. Siden plast ikke brytes ned, akkumuleres det oppover i næringskjeden. Bildet er fra årets søppeltokt med Sysselmannen, da dronninga av Arktis kom gående midt i ryddingen. FOTO: Geir Barstein

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Ny studie.

Tekst:

Publisert:

Minst ni av ti prøver tatt fra havet sør- og sørvest for Spitsbergen inneholder plastbiter som er mindre enn fem millimeter store, såkalt mikroplast, ifølge en fersk studie publisert i open access-tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Konsentrasjonene av den nesten usynlige, men likevel meget alvorlige, forurensingen er på høyde med en rekke andre steder i verden.

– De var i samme størrelsesorden som de i Nord-Stillehavet og Nord-Atlanteren. De var høyere enn verdiene i Californiastrømmen og Sør-Atlanteren, skriver marinbiolog Amy Lusher ved Galway-Mayo-instituttet for teknologi i Irland og medforfatterne i artikkelen.

Mikroplast har en rekke ødeleggende konsekvenser for dyrelivet, som bl.a. tror det kan være mat. Det kan føre til skader og død. Siden plast ikke brytes ned akkumuleres det langt oppover i næringskjeden.

Forskerne målte konsentrasjonene i overflaten og på seks meters dyp. Der fant de i snitt henholdsvis 0,34 og 2,68 mikroplastbiter per kubikkmeter vann.

– Vi fant hovedsaklig fibre. Det antyder at mikroplasten i dette området stammer fra større plastprodukter som har brutt ned, for eksempel fra shippingvirksomhet, fiske, rekreasjonell virksomhet og offshoreindustri, heter det i studien.

– Det estimeres at Norge står for rundt 8000 tonn mikroplast hvert år, skriver forskerne videre.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!