Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Store plastbiter brytes ned til små, såkalt mikroplast. Små dyr kan feiltolke fragmentene som mat. Siden plast ikke brytes ned, akkumuleres det oppover i næringskjeden. Bildet er fra årets søppeltokt med Sysselmannen, da dronninga av Arktis kom gående midt i ryddingen. FOTO: Geir Barstein

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Ny studie.

Minst ni av ti prøver tatt fra havet sør- og sørvest for Spitsbergen inneholder plastbiter som er mindre enn fem millimeter store, såkalt mikroplast, ifølge en fersk studie publisert i open access-tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Konsentrasjonene av den nesten usynlige, men likevel meget alvorlige, forurensingen er på høyde med en rekke andre steder i verden.

– De var i samme størrelsesorden som de i Nord-Stillehavet og Nord-Atlanteren. De var høyere enn verdiene i Californiastrømmen og Sør-Atlanteren, skriver marinbiolog Amy Lusher ved Galway-Mayo-instituttet for teknologi i Irland og medforfatterne i artikkelen.

Mikroplast har en rekke ødeleggende konsekvenser for dyrelivet, som bl.a. tror det kan være mat. Det kan føre til skader og død. Siden plast ikke brytes ned akkumuleres det langt oppover i næringskjeden.

Forskerne målte konsentrasjonene i overflaten og på seks meters dyp. Der fant de i snitt henholdsvis 0,34 og 2,68 mikroplastbiter per kubikkmeter vann.

– Vi fant hovedsaklig fibre. Det antyder at mikroplasten i dette området stammer fra større plastprodukter som har brutt ned, for eksempel fra shippingvirksomhet, fiske, rekreasjonell virksomhet og offshoreindustri, heter det i studien.

– Det estimeres at Norge står for rundt 8000 tonn mikroplast hvert år, skriver forskerne videre.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!