Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Store plastbiter brytes ned til små, såkalt mikroplast. Små dyr kan feiltolke fragmentene som mat. Siden plast ikke brytes ned, akkumuleres det oppover i næringskjeden. Bildet er fra årets søppeltokt med Sysselmannen, da dronninga av Arktis kom gående midt i ryddingen. FOTO: Geir Barstein

Dokumenterte mikroplast i havet utenfor Svalbard

Ny studie.

Minst ni av ti prøver tatt fra havet sør- og sørvest for Spitsbergen inneholder plastbiter som er mindre enn fem millimeter store, såkalt mikroplast, ifølge en fersk studie publisert i open access-tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Konsentrasjonene av den nesten usynlige, men likevel meget alvorlige, forurensingen er på høyde med en rekke andre steder i verden.

– De var i samme størrelsesorden som de i Nord-Stillehavet og Nord-Atlanteren. De var høyere enn verdiene i Californiastrømmen og Sør-Atlanteren, skriver marinbiolog Amy Lusher ved Galway-Mayo-instituttet for teknologi i Irland og medforfatterne i artikkelen.

Mikroplast har en rekke ødeleggende konsekvenser for dyrelivet, som bl.a. tror det kan være mat. Det kan føre til skader og død. Siden plast ikke brytes ned akkumuleres det langt oppover i næringskjeden.

Forskerne målte konsentrasjonene i overflaten og på seks meters dyp. Der fant de i snitt henholdsvis 0,34 og 2,68 mikroplastbiter per kubikkmeter vann.

– Vi fant hovedsaklig fibre. Det antyder at mikroplasten i dette området stammer fra større plastprodukter som har brutt ned, for eksempel fra shippingvirksomhet, fiske, rekreasjonell virksomhet og offshoreindustri, heter det i studien.

– Det estimeres at Norge står for rundt 8000 tonn mikroplast hvert år, skriver forskerne videre.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!