Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Det er så fint å være tilbake

Kronprinsparet ankom Longyearbyen onsdag og besøkte søppelhytta. FOTO: Geir Barstein

Kronprinsparet er på Svalbard:

- Det er så fint å være tilbake

Besøkte søppelhytta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.04.2015 kl 20:48

Kronprinsparet ankom Longyearbyen i ettermiddag, og tilbringer natten før de onsdag flys ut til forskningsskipet «Lance» på 80 grader nord.

Haakon og Mette-Marit benyttet blant annet tiden til å besøke den mye omtalte - og omstridte - søppelhytta i Sjøområdet.

- Det er så fint å være tilbake på Svalbard, sier kronprins Haakon til en meget sur vind som feier inn fra Adventfjorden og over den frammøtte forsamlingen i ettermiddagstimene.

Silje M. Hagen, fra Aktiv i friluft, samt Eli Meling og Hege Leithe, initativtakere til å beholde søppelhytta, ga en innføring og omvisning i det spesielle byggverket - laget av avfall funnet langs strendene på Svalbard.

- Det er et fantastisk byggverk. Havet er blitt en søppeldynge, og det begynner vi å se konsekvensene av, sier en tydelig imponert og engasjert kronprinsesse.

- Det illustrerer og forklarer problemet på en pedagogisk måte, særlig for barn, legger hun til.

- Alt dette er laget av søppel som flyter, men vi vet jo at store mengder synker og blir liggende på bunnen av havet. Søppel er en global utfordring, sier kronprins Haakon, og drar linjene videre til mikroplast og giftstoffer som akkumuleres oppover i næringskjeden og truer det biologiske mangfoldet.

Begge virket overrasket over utseendet til verket. Ordet «søppelhytte» vekker i utgangspuktet ikke gode assosiasjoner, sier de.

- Men det er jo estetisk vakkert og utrolig fint, sier paret.

Også klima- og miljøminister Tine Sundtoft deltok på omvisningen, før hun i dag ble fløyet ut til «Lance» for en innføring i forskningsprosjektet på isen.

- Det er både vakkert og skremmende å innse hvor mye søppel som flyter rundt. Det minner oss alle om at vi har en utfordring. Norge er opptatt av dette spørsmålet, sier hun.

Regjeringen sa nylig ja til et omstridt deponi i Førdefjorden, hvor selskapet Nordic Mining fikk tillatelse til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i sjøen i 50 år. Dette til tross for at Miljødirektoratet i fjor gikk mot ideen.

Overfor Dagbladet omtaler leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, saken som en av de største forurensingsskandalene i Norge i nyere tid. Klima- og miljøminister Sundtoft står fast på at det var riktig å si ja.

- Det har vært utredet i lang tid. Mange spørsmål har kommet opp, og vi har kommet fram til at det er forsvarlig å si ja til et deponi, sier hun til Svalbardposten i Sjøområdet.

Etter besøket på Søppelhytta ble kronprinsparet fraktet med beltevogn til en omvisning isgrotta på Longyearbreen. Les mer og se bilder fra turen i fredagens utgave av Svalbardposten.

Se bildet større

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft besøkte også søppelverket, før hun fløy ut for å besøke forskningsskipet «Lance». FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Kronprinsparet, sysselmann Odd Olsen Ingerø og lokalstyreleder Christin Kristoffersen fikk en innføring i bakgrunnen for søppelhytta. Kronprinsesse Mette-Marit benyttet også anledningen til å ta et bilde. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!