Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er ingen som bryr seg om at de står på tomgang

En førerløs som står på tomgang utenfor Coop-en får skriftlig advarsel fra Tomgangspatruljen, et prosjekt som gjennomføres av sjetteklassingene på Longyearbyen skole. FOTO: Geir Barstein

– Det er ingen som bryr seg om at de står på tomgang

Sjetteklassen aksjonerer mot miljøsyndere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2015 kl 11:07

De samme unnskyldningene går igjen. «Jeg skulle bare…» og «bilen må være varm».

Det er bare null grader i lufta mandag ettermiddag på parkeringen utenfor Coop i Longyearbyen, men eksosen henger tett. Tomgangspatruljen fra sjetteklasse er ute på aksjon for å ta miljøsynderne.

– Det er ingen som bryr seg. Alle kommer bare med unnskyldninger når vi tar dem, sier Øyvind Mørk (11) oppgitt, og piler videre til neste bil som står og putrer for seg selv.

De førerløse bilene får en advarsel, en lapp under viskeren som ramser opp miljøproblemene ved å la kjøretøyet stå og gå og gå og gå. Om eieren er på stedet, blir vedkommende konfrontert.

– Hvorfor står du så lenge på tomgang? Vet du ikke at det skadelig for miljøet?

– Jeg er egentlig helt enige med dere. Jeg var på toalettet, men problemet er at ingen vil leie en taxi som er kald, sier en sjåfør til barna.

Andre liker dårlig å bli konfrontert med de faktiske forholdene.

– Jeg skal ut og å kjøre. Den må bli varm først, sier en annen sjåfør som står utenfor sykehuset bryskt, ruller opp vinduet og stikker av gårde uten å besvare flere spørsmål fra de miljøengasjerte sjetteklassingene.

Isen smelter

Ronja Hermansen (12) blir oppgitt over tomgangsproblematikken i Longyearbyen.

– Det slipper ut CO2 og fører til klimaendringer. Hvis vi slutter med det her oppe, kan vi bli et forbilde for andre. Hva er viktigst: At bilen er litt kald, eller at polisen forsvinner? spør hun.

– Dessuten er det ikke noen vits at den står på tomgang når det er så varmt som er i dag.

Sammen med venninnen Thea Marie Selven (11) banker hun på ruten til en bil full av menn som står utenfor Polarhotellet.

– Da? sier sjåføren på russisk.

– You can’t stand like this with the engine on, sier de.

Etter litt innledende språkproblemer, legger han seg flat, skrur av motoren og holder hendene unnskyldende opp i været.

– Sorry, sorry, sorry! sier han.

Thea Marie Selven understreker at det ikke bare handler om lufta på en liten parkeringsplass ved verdens ende. Hun drar linjene til avskoging i tropene, tap av biologisk mangfold og minner om at alt og alle henger sammen i et komplisert system.

– Vi må tenke på hele jorda. Vi må tenke på de neste generasjonene, de som kommer etter oss, slår hun fast.

Kulturelt problem

Trine Krystad, leder for bærekraftsprosjektet i Longyearbyen, sier «Tomgangsaksjonen» er et samarbeid med 30 elever fra 6. trinn og varer én uke.

– Vi redder ikke verden med å skru av motoren i Longyearbyen, men vi viser at det er en sammenheng mellom menneskelig aktivitet og klimaproblemer. Om vi slutter å stå på unødvendig tomgang, viser vi at vi faktisk skjønner sammenhengen. Er det nødvendig at den står og durer mens du er inne på butikken?

Hun tror tomgangskjøring er et større problem her enn mange andre steder i Norge.

– Jeg forestiller meg at det har vært en lokal skikk og mer sosialt akseptert. Men barna er ikke så overbærende som den tidligere generasjonen har vært. Ingen skal føle seg trygge.

Koster penger og miljø

Tomgangskjøring slipper ut de samme avgassene som vanlig kjøring. Ifølge tall fra det kanadiske departementet for naturressurser, koster det mer drivstoff å stå på tomgang i mer enn ti sekunder, enn å starte motoren på nytt.

– Dersom du skrur av etter 60 sekunder, vil du fortsatt spare penger selv om vedlikeholdskostnadene på startmotoren og batteriet skulle øke, skriver de, og understreker at miljøgevinsten er betydelig.

– Hvis kanadiske motorister kutter tre minutter med tomgang hver dag i ett år, sparer det 1,4 millioner tonn i CO2-utslipp. Det tilsvarer 630 millioner liter drivstoff, skriver de på sine hjemmesider.

Roses av Sysselmannen

Trafikkreglene slår klart fast at tomgangskjøring som «volder unødig støy» eller «unødig utslipp» er forbudt.

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther priser barnas aksjon, og sier de skal følge med på problematikken framover.

- Jeg støtter de, og synes dette er veldig bra, sier han.

Se bildet større

30 sjetteklassinger fra Longyearbyen skole var denne uka ute for å påtale ulovlig og unødvendig tomgangskjøring. Fra venstre: Martin Higraff, Bendik Adamiak-Husby, Øyvind Nilsen Mørk, Ronja Hermansen, Thea Marie Selven og Eirik Solberg Arnesen. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Sjetteklassingene på Longyearbyen skole aksjonerte på mandag mot tomgangskjøring i Longyearbyen. Her konfronterer Ronja Hermansen (t.v.) og Thea Marie Selven en sjåfør utenfor Lompensenteret. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

En bil med russere ber ydmykt om unnskyldning for at de sto på tomgang utenfor Polarhotellet. FOTO: Geir Barstein

Tomgang og loven

Paragraf 16 i forskrift om kjørende og gående trafikk er tydelig på at det er ulovlig å stå unødvendig tomgang:

«I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.»

Kilde: Lovdata

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!