Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den er mye råere enn sitt snille utseende

Tor Slettebø flår fjellrevene og gjør skinnene klare til utstopping, mens Eva Fuglei tar prøver for å lære mer om rovdyret. FOTO: Ole Magnus Rapp

Den er mye råere enn sitt snille utseende

Årets revefangst gir forskerne ny kunnskap.

Tekst:

Publisert:

Årets fangst av fjellrev gir forskerne ny kunnskap om dette lille tøffe rovdyret.

Etter at Tor Slettebø forsiktig har flådd skinnet av, overtar forsker Eva Fuglei fra Norsk Polarinstitutt. Hun måler og veier, tar prøver av tenner og vurderer fettlaget. Senere skal skrottene undersøkes nøyere for å lære mer om tilstanden til dette spesielle Svalbard-dyret.

– Dette er en sjelden mulighet til å ta prøver av ville dyr, sier Fuglei som i en årrekke har forsket på fjellreven.

– Vi får data på alder og kjønnssammensetning, kondisjon og vekt mellom år, samt at vi tar ut prøver til analyser av nye og gamle miljøgifter i denne topp-predatoren. Vi har også studert genetikk og vet at dette lille dyret benytter havisen til å vandre mellom de arktiske kontinentene og øyene, sier hun.

Se bildet større

Tenner kan gi verdifull kunnskap om reven. FOTO: Ole Magnus Rapp

Vandrende fjellrev fra Sibir til Svalbard er årsaken til at rabies har blitt introdusert til Svalbard fra Russisk Arktis. De er også reven som har tatt med seg parasitten, som finnes i den lokale østmarkmusa, til Svalbard.

Terrenget hviler

Under årets fangst ble det tatt færre fjellrev enn normalt, men det betyr nødvendigvis ikke at bestanden er lavere enn før tidligere år.

– På gode år er det tatt opptil 300 fjellrev, men det er helt spesielt. Vanligvis varierer uttaket mellom 35 og 190 fjellrev. I år ble det 24 og årsakene til at det ble tatt så lite kan være mange. Blant annet lar fangstmann Tommy Sandal sitt terreng hvile i år, i tillegg har vær og føret muligens gjort at ikke alle har fangstet eller hatt fellene sine ute gjennom hele sesongen, sier Fuglei.

I juni-juli skal forskerne overvåke ynglingen til fjellreven. Da får de vite mer om det er en nedgang i bestanden eller ikke.

Flere fastboende i Longyearbyen og Ny-Ålesund har revefangst. Det er 25 fangstterreng å søke på. Sesongen er fra 1. november til 15. mars.

– De fleste «hobby-fangstfolkene» pelser ikke dyrene selv, og her komme jeg inn, sier Tor Slettebø fra selskapet Naturexpo i Kristiansand. Han er taxidermist, ekspert på å flå samt stoppe ut dyr.

Jobbet for museet

Slettebø og selskapet han jobber for har hatt flere oppdrag på Svalbard. Isbjørnen og flere andre dyr på museet er blant deres verk. Nå har Slettebø tatt turen nordover for å flå fjellrevene forskriftsmessig.

– Noen vil ha fangsten sin stoppet ut som suvenir, andre vil bare ha skinnet preparert. Noen synes det er morsomt å lage seg en skinnlue eller som varm pels på anorakken av selvfanget fjellrev, sier han.

Tar selunger

Forsker Eva Fuglei er imponert over det lille dyret.

– For å holde kroppsvarmen vinterstid i en så liten kropp må det god pels til. Fjellreven har kanskje verdens beste isolasjon, sier hun. Dessuten er den mye råere enn sitt snille utseende.

Et sikkert matsted er under fuglefjellene, hvor fugl kanskje ramler ned, eller ungene ikke får til dette med flyvning. Da er reven parat. Men den overrasker også ute på isen.

– Fjellreven tar nyfødte selunger mye mer effektivt enn isbjørn. Disse to rovdyrene følger gjerne hverandre, og reven vet at det blir mat igjen til den om isbjørn har tatt en større sel, sier Fuglei.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!