Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dagen Svalbard sto stille

Trolsk stemning over Longyearbyen mens solformørkelsen var på sitt totale. FOTO: Tommy Dahl Markussen / Svalbardpictures

Dagen Svalbard sto stille

Den perfekte solformørkelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.03.2015 kl 19:37

I nøyaktig to minutter og 24,7 sekunder var Svalbard sentrum av solsystemet, iallfall for de tusener av folkene som bevitnet det spektakulære fenomenet fra øygruppa.

Det skjedde på slaget. Ti minutter og 42 sekunder etter klokka 11, stilte sola, månen og Longyearbyen seg på rett linje. Adventdalen stoppet opp da mørket fra den kosmiske skyggen krøp nærmere og nærmere. Et merkelig, sølvskimrende lys flakket i snøen og spilte et puss med skyggene.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg kan ikke tro det. Vi står i Arktis og det er en total solformørkelse, sier Richard Patching fra Canada og er godt i gang med en flaske sprudlevann.

– Vi kjøpte for billig sjampanje, sier kona Kathleen.

– Men jeg trenger ett glass til.

Komisk tilfeldighet
Noen reagerte med jubel. Andre med stillhet. Noen felte tårer, noen lo og noen gjorde alt dette om hverandre. Månen er 400 ganger mindre enn sola, men den ligger 400 ganger nærmere oss. Denne enestående tilfeldigheten gjør at de passer perfekt over hverandre

Diamond ring! Diaaaamond ring! roper en gruppe entusiastiske japanere, idet de siste solstrålene ble konsentrert mellom fjell og daler på månen. Dette oppblusset av lys ga inntrykk av en diamantring på himmelen.

Så senket det seg en kort, men merkelig natt.

Koronaen, den ytterste delen av solatmosfæren, steg fram som en glødende krans. Det spøkelseaktige lyset ble reflektert mellom hvitkledde fjell og tundra, mens en trolsk stemning la seg over Spitsbergen.

I øst og vest, hvor resten av verden lå utenfor skyggen fra månen, glødet horisontene i varmt orange og rødt lys.

– Jeg har fortsatt ikke landet helt, sier Håkon Dahle, forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

– Euforien sitter fortsatt i. Selv om jeg sammenlikner med de villeste forhåpningene jeg hadde på forhånd, var dette enda bedre, sier Dahle som har opplevd én total solformørkelse før.

– Beste solformørkelse
Tonen er gjennomgående, selv blant de mange hardbarkede solformørkelsesjegerne som har brukt flere år med planlegging og enorme pengesummer på akkurat disse sekundene.

– Jeg har sett elleve totale solformørkelser. Alle har vært bra, men denne var den beste, sier Patching.

– Jeg har sett åtte. Med dette landskapet som bakteppe, er det en av de vakreste, sier Lloyd Franklin, en tilreisende fra Washington D.C. i USA.

Hadde «alt»
Også Pål Brekke, solfysiker ved Unis og Norsk romsenter, er overveldet.

– Dette var noe av det flotteste jeg har sett i mitt liv. Været og settingen var fantastisk. Helt magisk. Og det gjorde vel så stort inntrykk å få oppleve det med andre mennesker, og se hvor fjetret de ble. Selv fastboende, som på forhånd tenkte at «det er sikkert greit å få med seg», sier det overgikk alle forventninger, sier Brekke.

Begivenheten, sier Brekke, hadde «alt» en solformørkelse kan og skal ha. Solas lave plassering og den kalde tørre, tørre luften gjorde koronaen eksepsjonelt skarp og fin. Diamantringeffekten var strålende, og små, lilla perler langs kanten avslørte solas kromosfære.

Mange bet seg spesielt merke i det pussige lyset som danset over bakken i minuttene før og etter totaliteten. De skyldes et sjeldent fenomen som bare unntaksvis opptrer så tydelig og vakkert som nå.

– Disse kalles skyggebånd og var helt vanvittige. Veldig få har aldri sett dem så tydelige som nå. De skyldes at lyset reflekteres i atmosfæren, sier Brekke, og sammenlikner dem med lyset du kan se på bunnen av et svømmebassen.

– Vanligvis pleier folk å legge ut hvite laken for å se dem under solformørkelser, men her var vi jo på verdens største laken, sier han.

Det eneste håpet som uteble var dagnordlyset.

– Det ville vært en bonus, men vi tar sikte på at det kommer under solformørkelsen over Svalbard i 2061, ler Brekke.

Ny sjanse
Den perfekte solformørkelsen har vakt oppsikt globalt. Om Internett skal være en god indiktator, vil det bli langt mer folksomt i Longyearbyen når den gjentar seg om 46 år. I skrivende stund har over 50 000 meldt seg på arrangementet «Solformørkelse 2061» på Facebook, med håp om å fortsatt være i live og se «århundrets arrangement».

– Jeg blir 72 det året. Da er det bare å investere i rullator med vinterdekk, og jeg er med! skriver ei kvinne.

Spektakulær video av fenomenet.

Se bildet større

I minuttene før og etter totaliteten oppsto den såkalte diamanteffekten. FOTO: Linda Bakken

Se bildet større

Solfysiker Pål Brekke har sett flere himmelfenomener enn gjennomsnittet, og sier opplevelsen var den største i hans liv. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Hundrevis møtte opp i Adventdalen for å se fenomenet. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Medier fra hele verden møtte opp for å dekke solformørkelsen. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!