Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Binner holder oftest avstand

Jon Aars merker og følger med på Svalbards isbjørner. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Binner holder oftest avstand

Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt har ikke vært borti en lignende sak tidligere.

Tekst:

Publisert:

Aars har studert isbjørn i flere tiår, og regnes som en av landets fremste eksperter på arten.

Det var han som ga Sysselmannen råd i skytingen på Austfjordnes, men han kan ikke kommentere saken konkret av hensyn til etterforskningen.

– Uvanlig
At en binne med en unge født samme år blir skutt i nødverge er svært uvanlig. Aars kjenner ikke til lignende tilfeller hverken på Svalbard eller i Alaska.

– Man kan aldri vite hvordan enkeltindivider vil oppføre seg i møte med mennesker. Absolutt alle isbjørner kan potensielt være livsfarlige. Når det er sagt, binner med små unger er ikke de som er mest representert i nødvergestatistikken, sier Aars.

Bjørner som skytes i nødverge er oftest av en annen type. Det kan være enslige, eller sultne gamle bjørner.

– Binner med unger holder som oftest avstand til folk. Hvis de oppsøker folk, er det som oftest ungene som gjør det, sier isbjørnforskeren.

Null sjanse
Det var Aars som avskrev ungens sjanse for å overleve etter at mora var skutt på Austfjordnes mandag morgen.

– Sjansen for at den skulle overleve er ikke-eksisterende. Hvis mora ble liggende der hun lå, ville ungen holdt seg ved henne til den sultet i hjel. Hvis mora ble tatt bort, ville den tusle rundt og enten bli tatt av en annen bjørn eller sultet i hjel, sier han.

Hvis det var snakk om en to år gammel unge, ville ikke Aars ha utelukket at den hadde overlevd.

– Men selv da ville det vært usannsynlig. Vi skal huske at isbjørnunger ofte sulter i hjel selv om de går sammen med mora. Det er et veldig hardt liv de lever, legger han til.

Etisk problem
– Kunne man ikke gitt isbjørnungen til en dyrepark? Den var jo dødsdømt uansett.

– Ja, det har jo skjedd andre steder. I gamle dager var det først og fremst fangstmenn som gjorde dette. Men Sysselmannen har ikke avtale med noen slik institusjon, så vidt meg bekjent, sier Aars.

Han trekker også fram den etiske problemstillingen med alternativet.

– Mange vil mene at å holde ungen i fangenskap vil være dyreplageri også. Det er en etisk debatt som jeg som forsker ikke vil ha noen mening om, sier Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!