Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Binne med unge skutt på Austfjordnes

Binna som ble skutt på Austfjordnes mandag ettermiddag. Den var radiomerket. FOTO: Sysselmannen.

Binne med unge skutt på Austfjordnes

Sysselmannen bekrefter tirsdag morgen at det var en av fangstfolkene som skjøt bjørnen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2016 kl 08:10

Sysselmann Kjerstin Askholt er svært tilbakeholden med informasjon om hva som har skjedd.

– Dette vil etterforskningen avdekke, sier Askholt.

Sysselmannen skal først avhøre fangstfolkene til uka, siden de er opptatt med besøket til USAs utenriksmininister John Kerry denne uken.

Askholt legger til at det er en rutinemessig etterforskning.

– Det skjer i alle saker hvor isbjørn blir skutt. Nettopp for å få bekreftet nødvergesituasjonen, eller om noe kunne vært gjort annerledes, sier Askholt.

Bjørnene ble mandag fraktet inn til Longyearbyen. Svalbardposten fikk ikke ta bilder av dem.


Sysselmannen fikk mandag melding om at en isbjørnbinne var skutt på Austfjordnes. Binna var sammen med en unge som er født denne vinteren.

Sysselmannen skriver på sine nettsider at de har tatt en grundig vurdering av situasjonen i samråd med Norsk Polarinstitutt. Polarinstituttets fagfolk sier at ungen ikke har noen mulighet til å klare seg uten moren. Av dyrevelferdsmessige hensyn måtte ungen derfor dessverre avlives.

– Dette er forferdelig trist. Vi gjør alt vi kan for å unngå at isbjørn må bøte med livet i konfrontasjon med mennesker. Det er selvsagt ekstra ille når en unge må avlives, men vi så ingen annen mulighet ettersom den ikke kan overleve uten moren. Nå må vi avvente den videre etterforskningen av hendelsen, sier Askholt.

Det er Gard Christophersen og Bård Blæsterdalen som fangster på Austfjordnes kommende sesong. Svalbardposten snakket med dem like før de dro fra Longyearbyen.

Sist det ble skutt isbjørn på Svalbard var 16. april i år. Da skjøt en finsk skiekspedisjon en bjørn på Verlegenhuken helt nord på Spitsbergen.

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnen ble skutt like ved fangststasjonen Austfjordnes nord for Longyearbyen. Sysselmannen leier ut fangststasjonen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!