Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Binne med unge skutt på Austfjordnes

Binna som ble skutt på Austfjordnes mandag ettermiddag. Den var radiomerket. FOTO: Sysselmannen.

Binne med unge skutt på Austfjordnes

Sysselmannen bekrefter tirsdag morgen at det var en av fangstfolkene som skjøt bjørnen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2016 kl 08:10

Sysselmann Kjerstin Askholt er svært tilbakeholden med informasjon om hva som har skjedd.

– Dette vil etterforskningen avdekke, sier Askholt.

Sysselmannen skal først avhøre fangstfolkene til uka, siden de er opptatt med besøket til USAs utenriksmininister John Kerry denne uken.

Askholt legger til at det er en rutinemessig etterforskning.

– Det skjer i alle saker hvor isbjørn blir skutt. Nettopp for å få bekreftet nødvergesituasjonen, eller om noe kunne vært gjort annerledes, sier Askholt.

Bjørnene ble mandag fraktet inn til Longyearbyen. Svalbardposten fikk ikke ta bilder av dem.


Sysselmannen fikk mandag melding om at en isbjørnbinne var skutt på Austfjordnes. Binna var sammen med en unge som er født denne vinteren.

Sysselmannen skriver på sine nettsider at de har tatt en grundig vurdering av situasjonen i samråd med Norsk Polarinstitutt. Polarinstituttets fagfolk sier at ungen ikke har noen mulighet til å klare seg uten moren. Av dyrevelferdsmessige hensyn måtte ungen derfor dessverre avlives.

– Dette er forferdelig trist. Vi gjør alt vi kan for å unngå at isbjørn må bøte med livet i konfrontasjon med mennesker. Det er selvsagt ekstra ille når en unge må avlives, men vi så ingen annen mulighet ettersom den ikke kan overleve uten moren. Nå må vi avvente den videre etterforskningen av hendelsen, sier Askholt.

Det er Gard Christophersen og Bård Blæsterdalen som fangster på Austfjordnes kommende sesong. Svalbardposten snakket med dem like før de dro fra Longyearbyen.

Sist det ble skutt isbjørn på Svalbard var 16. april i år. Da skjøt en finsk skiekspedisjon en bjørn på Verlegenhuken helt nord på Spitsbergen.

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnen ble skutt like ved fangststasjonen Austfjordnes nord for Longyearbyen. Sysselmannen leier ut fangststasjonen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!