Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Binne med unge avlivet på Austfjordnes

Binna som ble skutt på Austfjordnes i dag. Den var radiomerket. FOTO: Sysselmannen

Binne med unge avlivet på Austfjordnes

Det var fangstfolkene som nylig flyttet ut for å overvintre som meldte fra til Sysselmannen mandag ettermiddag. Avlivingen skjedde ved fangststasjonen, men ingen personer er skadd. – Alt er i orden med de to fangstfolkene, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.06.2016 kl 08:43

Sysselmannen fikk mandag melding om at en isbjørnbinne er avlivet på Austfjordnes. Binna var sammen med en unge som er født denne vinteren.

Sysselmannen skriver på sine nettsider at de har tatt en grundig vurdering av situasjonen i samråd med Norsk Polarinstitutt. Polarinstituttets fagfolk sier at ungen ikke har noen mulighet til å klare seg uten moren. Av dyrevelferdsmessige hensyn måtte ungen derfor dessverre avlives.

Det er opprettet sak på forholdet og igangsatt etterforskning.

– Dette er forferdelig trist. Vi gjør alt vi kan for å unngå at isbjørn må bøte med livet i konfrontasjon med mennesker. Det er selvsagt ekstra ille når en unge må avlives, men vi så ingen annen mulighet ettersom den ikke kan overleve uten moren. Nå må vi avvente den videre etterforskningen av hendelsen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Askholt er svært tilbakeholden med informasjon om hva som har skjedd.

– Hva som er grunnen til at isbjørnbinna ble avlivet er vanskelig å si. Det kan ha vært i nødverge. Dette vil etterforskningen avdekke, sier Askholt.

Svalbardposten får beskjed om at hun er den eneste som skal uttale seg i saken.

Bjørnene er allerede fraktet inn til Longyearbyen.

– Det blir ingen som får komme inn og ta bilde av obduksjonen av bjørnene, sier sysselmannen.

Det er Gard Christophersen og Bård Blæsterdalen som skal fangste på Austfjordnes kommende sesong. Svalbardposten snakket med dem like før de dro fra Longyearbyen.

Se bildet større

Austfjordnes ligger i Austfjorden nord for Longyearbyen. Der har Sysselmannen en fangsthytte de leier ut. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!