Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Binne med unge avlivet på Austfjordnes

Binna som ble skutt på Austfjordnes i dag. Den var radiomerket. FOTO: Sysselmannen

Binne med unge avlivet på Austfjordnes

Det var fangstfolkene som nylig flyttet ut for å overvintre som meldte fra til Sysselmannen mandag ettermiddag. Avlivingen skjedde ved fangststasjonen, men ingen personer er skadd. – Alt er i orden med de to fangstfolkene, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.06.2016 kl 08:43

Sysselmannen fikk mandag melding om at en isbjørnbinne er avlivet på Austfjordnes. Binna var sammen med en unge som er født denne vinteren.

Sysselmannen skriver på sine nettsider at de har tatt en grundig vurdering av situasjonen i samråd med Norsk Polarinstitutt. Polarinstituttets fagfolk sier at ungen ikke har noen mulighet til å klare seg uten moren. Av dyrevelferdsmessige hensyn måtte ungen derfor dessverre avlives.

Det er opprettet sak på forholdet og igangsatt etterforskning.

– Dette er forferdelig trist. Vi gjør alt vi kan for å unngå at isbjørn må bøte med livet i konfrontasjon med mennesker. Det er selvsagt ekstra ille når en unge må avlives, men vi så ingen annen mulighet ettersom den ikke kan overleve uten moren. Nå må vi avvente den videre etterforskningen av hendelsen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Askholt er svært tilbakeholden med informasjon om hva som har skjedd.

– Hva som er grunnen til at isbjørnbinna ble avlivet er vanskelig å si. Det kan ha vært i nødverge. Dette vil etterforskningen avdekke, sier Askholt.

Svalbardposten får beskjed om at hun er den eneste som skal uttale seg i saken.

Bjørnene er allerede fraktet inn til Longyearbyen.

– Det blir ingen som får komme inn og ta bilde av obduksjonen av bjørnene, sier sysselmannen.

Det er Gard Christophersen og Bård Blæsterdalen som skal fangste på Austfjordnes kommende sesong. Svalbardposten snakket med dem like før de dro fra Longyearbyen.

Se bildet større

Austfjordnes ligger i Austfjorden nord for Longyearbyen. Der har Sysselmannen en fangsthytte de leier ut. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!