Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avdekket slurv med kjemikalier og farlig avfall

Knut Fossum, miljøvernsjef hos Sysselmannen, sier de har avdekket slappe rutiner rundt håndtering av kjemikalier og farlig avfall hos en rekke bedrifter i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Avdekket slurv med kjemikalier og farlig avfall

Sysselmannen kontrollerte 30 bedrifter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2015 kl 15:52

Sysselmannen har hatt tilsyn med avfallshåndteringen ved 30 bedrifter i Longyearbyen.

Dette har avdekket manglende kunnskaper av regelverket, mangelfull dokumentasjon og rutiner for håndtering av kjemikalier og farlig avfall ved de fleste bedriftene, opplyser Sysselmannen på sine hjemmesider.

– Kjemikalier inneholder en rekke miljøgifter som kan være skadelige for helse og miljø. Derfor er det viktig at bedriftene har tilgjengelig informasjon om kjemikaliene slik at de håndterer dem riktig, sier miljøvernsjef Knut Fossum i en uttalelse.

– Bedriftene er pliktige til å rette opp avvikene så snart som mulig. Vi har gitt en frist for tilbakemelding. Bedriftene må da sende oss dokumentasjon som bekrefter at forholdene er rettet opp, sier Fossum.

De fleste bedriftene mangler skriftlig informasjon om kjemikaliene og en avfallsplan, opplyser Sysselmannen.

–Det er viktig at bedriftene har oversikt over hva som oppstår av farlig avfall, som for eksempel spillolje, oljefiltre, maling, spraybokser og blybatterier. Det er krav om at farlig avfall oppbevares slik at det ikke gir helse- eller miljøfare. Ved levering skal det fylles ut et deklarasjonsskjema som er bedriftenes dokumentasjon på at avfallet er levert til godkjent avfallsmottak. De færreste bedriftene kjenner til deklarasjonsplikten og har dermed heller ikke dokumentasjon på at avfallet er levert riktig, sier Fossum.

Det er også avdekket at flere oljeutskillere ikke blir tømt og kontrollert jevnlig. Det fører til risiko for utslipp av olje på avløpsnettet og videre til fjorden.

Sysselmannen kontrollerte også rutinene i sin egen garasje. Også her ble det avdekket mangler.

– Dette tilsynet ble gjennomført med en representant fra Fylkesmannen i Troms som tredjepart, og også her ble det funnet mangelfulle rutiner og dokumentasjon av håndtering av farlig avfall. Disse avvikene er enten rettet opp eller i ferd med å bli det. Oppgaven med å se til at avvikene blir rettet opp, er tillagt Miljødirektoratet, heter det i uttalelsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!