Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avdekket slurv med kjemikalier og farlig avfall

Knut Fossum, miljøvernsjef hos Sysselmannen, sier de har avdekket slappe rutiner rundt håndtering av kjemikalier og farlig avfall hos en rekke bedrifter i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Avdekket slurv med kjemikalier og farlig avfall

Sysselmannen kontrollerte 30 bedrifter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2015 kl 15:52

Sysselmannen har hatt tilsyn med avfallshåndteringen ved 30 bedrifter i Longyearbyen.

Dette har avdekket manglende kunnskaper av regelverket, mangelfull dokumentasjon og rutiner for håndtering av kjemikalier og farlig avfall ved de fleste bedriftene, opplyser Sysselmannen på sine hjemmesider.

– Kjemikalier inneholder en rekke miljøgifter som kan være skadelige for helse og miljø. Derfor er det viktig at bedriftene har tilgjengelig informasjon om kjemikaliene slik at de håndterer dem riktig, sier miljøvernsjef Knut Fossum i en uttalelse.

– Bedriftene er pliktige til å rette opp avvikene så snart som mulig. Vi har gitt en frist for tilbakemelding. Bedriftene må da sende oss dokumentasjon som bekrefter at forholdene er rettet opp, sier Fossum.

De fleste bedriftene mangler skriftlig informasjon om kjemikaliene og en avfallsplan, opplyser Sysselmannen.

–Det er viktig at bedriftene har oversikt over hva som oppstår av farlig avfall, som for eksempel spillolje, oljefiltre, maling, spraybokser og blybatterier. Det er krav om at farlig avfall oppbevares slik at det ikke gir helse- eller miljøfare. Ved levering skal det fylles ut et deklarasjonsskjema som er bedriftenes dokumentasjon på at avfallet er levert til godkjent avfallsmottak. De færreste bedriftene kjenner til deklarasjonsplikten og har dermed heller ikke dokumentasjon på at avfallet er levert riktig, sier Fossum.

Det er også avdekket at flere oljeutskillere ikke blir tømt og kontrollert jevnlig. Det fører til risiko for utslipp av olje på avløpsnettet og videre til fjorden.

Sysselmannen kontrollerte også rutinene i sin egen garasje. Også her ble det avdekket mangler.

– Dette tilsynet ble gjennomført med en representant fra Fylkesmannen i Troms som tredjepart, og også her ble det funnet mangelfulle rutiner og dokumentasjon av håndtering av farlig avfall. Disse avvikene er enten rettet opp eller i ferd med å bli det. Oppgaven med å se til at avvikene blir rettet opp, er tillagt Miljødirektoratet, heter det i uttalelsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!