Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Åpenbart at den led

Reinsdyret hadde fått en tjukk elektrisk kabel i geviret og rundt halsen. Det lyktes ikke å fange eller bedøve dyret, som dermed måtte avlives av dyrevelferdsmessige årsaker, ifølge Sysselmannen. FOTO: Paul Lutnæs / Sysselmannen på Svalbard

Rein hadde kabel surret rundt halsen:

– Åpenbart at den led

Måtte avlives i Foxdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.10.2015 kl 19:56

Sysselmannen besluttet i torsdag å avlive et reinsdyr i Foxdalen, rundt 1,5 mil sørøst for Longyearbyen. Dyret hadde surret seg inn i en stor kabel.

– Vi fikk melding fra en turgåer i helga. Mandag rykket vi ut, og så at det var en tjukk elektrisk kabel som hadde viklet seg inn i geviret, rundt halsen og pannen, sier seniorrådgiver Paul Lutnæs ved miljøvernavdelingen hos Sysselmannen.

– Kabelen var lang og hang fem meter bak dyret. Det var tydelig plaget, legger han til.

Mandagens forsøk på å fange og frigjøre dyret var mislykket.

– Dyret var veldig urolig og unormalt sky til å være svalbardrein, sier Lutnæs.

Fikk ikke bedøvd

Torsdag ettermiddag gjorde Sysselmannen et nytt forsøk. Folk fra miljøavdelinga, svalbardveterinær Astrid Vaag Vikaune og en person fra Norsk Polarinstitutt deltok i aksjonen, med håp om få bedøvd og frigjort den plagede reinen. Det gikk ikke som de håpet.

– Vi lyktes ikke med å komme tett nok innpå, sier Lutnæs.

Det ble da besluttet å avlive reinen av dyrevelferdsmessige årsaker.

– Det var det beste alternativet. Det var helt klart at den led. Dyret stoppet stadig opp og prøvde å komme seg løs fra den store klasen med kabel. Dessuten var det fare at de lange kabelendene kunne sette fast i noe. Nå kommer den vanskelige vinteren, og det ville åpenbart vært en pine for dyret, sier han.

Kabelen framstår som gammel, men det er ikke kjent hvem den stammer fra eller hvor dyret først viklet seg inn.

– Ring oss

Dette er det foreløpig siste tilfellet i en serie dyr som har satt seg fast i skrot i nærområdet den siste tida.

– Det har vært noen episoder. Senest mandag var vi ute for å frigjøre et dyr på Fuglefjella. Heldigvis gikk det bra, sier miljørådgiveren.

Lørdagen før ble en bukk observert med en kabel i geviret i Hiorthhamn, på den andre siden av fjorden fra Longyearbyen. Det lyktes ikke Sysselmannen å finne igjen det dyret.

– Vi observerte et reinsdyr som nylig hadde felt et gevir, men det er usikkert om det er det samme dyret, opplyste sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen til Svalbardposten.

Også fiskerirester er dødsfeller for de firbeinte på øya. I midten av september skrev Svalbardposten om et reinsdyr som døde etter å ha dratt et garn én kilometer.

Lutnæs oppfordrer folk om å ringe inn alle observasjoner av dyr som er i søppeltrøbbel.

– Vi blir veldig glade for det, sier han.

Se bildet større

Dette reinsdyret hadde surret seg inn i gamle gruvekabler på Fuglefjella, men ble frigjort av Sysselmannen på mandag. Dyret kom fra det hele i god behold. FOTO: Trond Olsen / Sysselmannen

Se bildet større

Mannskapet på KV «Svalbard kom over dette makabre synet i Bråvika på vestsiden av Nordaustlandet på Gustav V Land: En reinsdyrskalle i et fiskegarn. Dyret har trolig slept søppelet minst én kilometer før det døde. FOTO: Jan Ingar Hansen

Se bildet større

Reinsdyret ble felt i Foxdalen sørøst for Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!