Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

13 år siden sist

Stein P. Aasheim skjøt isbjørn i vedskjulet på Austfjordnes. FOTO: Svalbardposten (faksimile)

13 år siden sist

Forrige gang en fangstmann skjøt isbjørn, var i 2003 da Stein P. Aasheim og familien lå på fangst på Austfjordnes.

Tekst:

Publisert:

Stein P. Aasheim, som også søkte seg til Austfjordnes denne sesongen, var den siste som skjøt isbjørn på fangststasjonen. Vinteren 2002-03 bodde fangstmann og journalist Stein P. Aasheim på Austfjordnes sammen med familien sin. Alle hadde vært på en sledetur for å røkte feller, da Aasheim oppdaget at det var rotet rundt hytta. Familien sto utenfor døra da han gikk rundt den, for å se om en bjørn kanskje hadde kommet seg inn.

– Da jeg kom rundt et hjørne, så jeg bjørnen som var på vei inn vinduet til vedskjulet, uttalte han til Svalbardposten etterpå.

Resten av familien sto da bare noen skritt fra bjørnen, rundt neste hjørne av hytta. Aasheim fikk dem inn, og gikk i vedskjulet. som er en del av hovedhytta. Den var på vei inn, og han så ingen annen utvei enn å skyte den med en kaliber .44 magnum revolver.

Bjørnen som måtte bøte med livet var en hann, som veide 467 kilo.

Saken ble henlagt av Sysselmannen fordi de ikke anså at noe straffbart forhold var tilstrekkelig bevist

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!