Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Natt på biblioteket

Duna flyr: Etter stengetid blir det livat på biblioteket når femteklassingene i Longyearbyen får fri dressur. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Natt på biblioteket

Blant hyller på hyller med bøker skjuler det seg skatter og en og annen luftig pute.

Tekst:

Publisert:

– PUTEKRIG!

Gule, grønne og røde puter flyr gjennom luften, etterfulgt av frydefulle hvin. Bøkene skjelver i hyllene og de voksne smilene er lettere nervøse.

Noen få, stakkars minutter tidligere var det mistenkelig stille i Longyearbyen folke­bibliotek. Der, innerst i hjørnet, i barne- og ungdomsavdelingen, satt bibliotekar Karina Halgunset på en liten stol og leste med mørk og lav stemme:

– Torak forsøkte å la være å se for seg faren på dødsferden. Han forsøkte å la være å se for seg at han var alene i skogen. Han var bare tolv somre gammel. Han kunne ikke overleve alene. Han visste ikke hvordan man gjorde det.

Rundt henne satt elleve femte­klassinger benket. Helt stille.

På den andre siden av biblioteket er soveposene og liggeunderlagene lagt klare til nattens tisking og hvisking. Klasse 5B skal nemlig sove over på biblioteket i natt.


Pizza og skatter

Biblioteket byr på mye nattestid. Skoleelevene har fått pizza, sett japansk tegnefilm og hatt skattejakt. Etter stengetid er det lov både å løpe og rope her, akkompagnert av halvhjertede, voksne forsøk fra tre fedre på å roe ned.

– Vi har hatt det kjempegøy, utbryter Marte Nilssen Alexandersen under en pause i putekrigen.

– Vi har sett film og spist pizza, sier Varisa Phothisat.

– Og så fikk vi ei bok, «Ulve­bror», erklærer Laila Vidmar.

– Er boka spennende?

– Ja, svarer alle jentene i kor og løper tilbake til guttene og putene.


Stille natt

Karina Halgunset er barne- og ungdomsbibliotekar. Hvert år inviterer biblioteket femteklassingene til overnatting. Femteklassene har bibliotekbesøk som en del av undervisningen, og da er det like godt å utvide besøket.

– Vi ønsker å gi dem en tilhørighet til biblioteket, sier Halgunset.

Dagen etter kan hun konstatere at elevene har hatt det fint.

– De ble stille i halv tolv-tiden, og jeg tror nok de har sovet godt, sier hun.

Se bildet større

Høytlesing: Elevene fikk boka «Ulvebror» av Michelle Paver. Bibliotekar Karina Halgunset leser første kapittel høyt. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Jaktet skatt: Vebjørn Brendlien (t.v.), Max Kopp-Alfheim og Egil Nikolai Hagen i fullt firsprang under skattejakten. FOTO: Karina Halgunset

Se bildet større

Fant skatt: Eline Melby Lorentsen (t.v.), Nelly Pedersen, Marte Nilssen Alexandersen og Caroline Hekne var raskt ute i skattejakten. FOTO: Karina Halgunset

Se bildet større

God natt: Egil Nikolai Hagen (t.v.), Vebjørn Brendlien og Max Kopp-Alfheim hadde mye de kunne lese på sengen. FOTO: Karina Halgunset

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!