Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nærmere bærekraft-status

Prosjektet som Trine Krystad leder, går nå over i en ny fase. Bærekraft var et av punktene under reiselivsseminaret denne uka. FOTO: Eirik Palm

Nærmere bærekraft-status

Forarbeidet er godkjent. I løpet av neste år skal reiselivet på Svalbard være bærekraftig.

Tekst:

Publisert:

– Nå er det å jobbe konkret, kreativt og tiltaksrettet med handlingsplanen, sier Trine Krystad, som leder prosjektet «Bærekraftig reisemål».

I tillegg til å innfri premissene som Innovasjon Norge har lagt, gjenspeiler innholdet det reiselivsnæringen selv har slått fast at det ønsker å satse på, forteller hun.

Prosjektet har tilegnet seg «Vi er i gang»–status etter at planen er godkjent, og målet er at Longyearbyen skal smykke seg med utmerkelsen «Bærekraftig reisemål» etter Innovasjon Norges definisjoner i løpet av 2015.

Svalbard var tidlig ute med å melde seg på programmet, og er i dag et av reiselivsmålene som viser vei mot det som sannsynligvis flere turister og turoperatører vil bli opptatt av i årene fremover.

– Vi tror dette er den fremtidsrettede måten å drive reiseliv på, og skal bruke dette som et fortrinn i markedsføringen og konkurransen om gjestene, forteller hun.

Tirsdag var hun på seminar i regi av Visit Svalbard, hvor blant andre Hilde Bergebakken fra Røros holdt foredrag om reiselivssatsingen i trøndelagsregionen.

– Hadde vi ikke hatt satsingen på reiselivet, hadde vi hatt to butikker, fastslo Bergebakken om Røros.

Røros har også likhetstrekk med Svalbard, og Krystad har fulgt arbeidet som er gjort her. Bærekraft-begrepet i denne sammenhengen omfatter både miljø, etikk, økonomi, og lokal kultur og tilknytning, og på Svalbard skal sertifiseringen brukes til å markedsføre hele destinasjonen. Alle medlemsbedriftene i Visit Svalbard skal imidlertid ha oppfylt kravene.

– Vi har fått gode bidrag fra reiselivet, men til nå ha det vært mye inadvendt jobbing med planen. Det er nå vi skal ta tak i alle bidragene. Nå starter vi, sier Trine Krystad.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!