Nærmer seg status som "truet"

Bestanden av polarmåke på Svalbard har gått så kraftig ned at forskerne er bekymret.

Polarmåkeunger ved reiret. Nå kan de bli kategorisert på Rødlista som "truet".
Publisert
Død polarmåke funnet på reiset på Bjørnøya.
Polarmåker nyter et festmåltid på isen. Arten er øverst i næringskjedden, og en viktig indikator for helsestatusen til flere andre arter i det arktiske økosystemet.

– Vi ser endringer i hele det arktiske sjøfuglsamfunnet. Flere arter går frem, mens andre, slik som polarmåka, går kraftig tilbake. Nedgang i polarmåkebestanden er urovekkende fordi den er øverst i næringskjeden og en viktig indikator for helsestatusen til flere andre arter i det arktiske økosystemet, sier forsker Hallvard Strøm i Norsk Polarinstitutt.

Gjennom tiår er det registrert en nedgang i polarmåkebestanden på Bjørnøya. Nå vil forskerne finne ut om det også har vært en nedgang på resten av Svalbard. Dersom det er tilfelle kan polarmåken havne på Rødlista som "truet", melder Norsk Polarinstitutt.

Polarmåken er øverst i næringskjeden, og er derfor viktig i økosystemet. Fuglearten hekker i Arktis, og Bjørnøya er kjent som et av de viktigste hekkeområdene. Derfor er funnene urovekkende, ifølge forskerne, som nå vil øke overvåkningen av bestanden.

I tillegg til klimaendringer og næringsmangel som viktige årsaker til at bestanden minker, tror forskerne at miljøgifter utgjør en økende trussel.

Forskning har tidligere påvist høyere dødelighet som følge av giftstoffer, og fugler med høye nivåer hadde en dødelighet på nær 50 prosent. Ny forskning viser også at polarmåkebestanden i Canada og på Island har en tilbakegang, mens tallene er usikre i Alaska, på Grønland og i Russland.

Polarmåken er blant 22 arktiske sjøfuglarter som Arktisk råd foreslår å prioritere å overvåke ytterligere.

– Det er nødvendig å intensivere overvåkingen av polarmåken fremover for å få en bedre forståelse av bakgrunnen for bestandsendringene. Vi er godt i gang i med dette arbeidet, men vi har ennå mange ubesvarte spørsmål, blant annet ønsker vi å kombinerer kartlegging av hekkeområdene med studier av vinterutbredelse for å finne mulige effekter, sier Hallvard Strøm til polarinstituttets egne sider.

Powered by Labrador CMS