Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Næringslivet merker Store Norske-kuttene

Hadzic Cazim (t.h.) mister jobben i ISS, mens Vasyl Vasylenko får fortsette. Selskapet merker ordretørke, og kuttene i Store Norske bidrar sterkt til dette. FOTO: Christopher Engås

Næringslivet merker Store Norske-kuttene

Hadzic Cazim (48) merker nedskjæringene i Longyearbyen. 31. august må han forlate jobben sin i ISS.

Tekst:

Publisert:

Cazim er en av fire ISS-ansatte som mister jobben i høst. Han har sitt virke i eiendoms-seksjonen til selskapet, en avdeling som nå legges ned.

– Etter ti år i jobben blir det trist. Jeg er et følelsesmenneske som har det tungt i mange dager etter at arbeidskolleger slutter og drar til fastlandet, sier han.


Arbeidstillatelse

Hadzic Cazim rammes hardest av alle berørte fordi han ikke har arbeidstillatelse på fastlandet. Dette var grunnen til at han først tok seg jobb på Svalbard etter at han kom fra Bosnia-Hercegovina sommeren 2002.

Selv om Cazim snakker godt norsk og er en dyktig håndverker, er det vanskelig å komme seg inn i arbeidsmarkedet for ham på fastlandet.

– Jeg må ha oppholdstillatelse for å få jobb, og jobb for å få oppholdstillatelse. Det jeg trenger er at en arbeidsgiver søker UDI om å få benytte min arbeidskraft. Jeg har søkt mange steder, men det har vært liten respons. Nå venter jeg på at en bekjent i Arendal skal få svar fra UDI, sier han.

På Svalbard har han også søkt om jobb, men uten å få respons.


Sønn i knipe

Cazim har en sønn i Sverige som vil få det trangere økonomisk når faren blir uten inntekt. Det bekymrer ham naturlig nok ganske mye. Og utsiktene for arbeid i Bosnia-Hercegovina, hvis Cazim skulle måtte flytte tilbake til hjemlandet igjen, er små.

– Man finner jo alltids noe å gjøre der. Men landet sliter med høy arbeidsledighet og korrupsjon. Det blir vanskelig, sier Cazim idet han legger ullpapp på et gulv i en leilighet i Vei 236 sammen med kollega Vasyl Vasylenko (60).

Vasylenko beholder jobben i ISS. Han skal være vaktmester i tiden som kommer.


Nedgangstider

Avdelingsleder for ISS på Svalbard, Tom Arild Andreassen, beklager at han må si opp fire betrodde ansatte. Men det er blitt tvingende nødvendig.

– Det har blitt rimelig tøft med konkurranse i denne delen av vår virksomhet i det siste. I tillegg har en del av våre oppdragsgivere fått en mer anstrengt økonomi, og da tenker jeg spesielt på Store Norske. Selskapet er en betydelig kunde for oss, også på landsbasis. Det sier seg selv at det får konsekvenser for oss når en så stor kunde setter bremsene på på grunn av lav kullpris, sier Andreassen.

Avdelingslederen er fornøyd med at to av de fire som må forlate ISS allerede har fått seg nye jobber.


– Trist, men sant

Hovedtillitsvalgt i ISS på Svalbard, Brit Helen Pedersen-Røstad, forsikrer at alt av obligatoriske drøftinger har funnet sted og at alt har gått riktig for seg i nedbemanningsprosessen. Som alle andre synes hun det er beklagelig at gode folk må gå.

– Dette har jo ikke noe med guttene som jobber der å gjøre. Det er mangel på oppdrag som er årsaken, og det skyldes nedskjæringer i Longyearbyen. Det er trist, men sant, sier hun.

Selv om Hadzic Cazim går en usikker tid i møte er han optimist.

– Jeg har opplevd verre ting i livet enn å miste jobben, og det går jo ikke an å sette seg ned og gi opp. Jeg tror at ting skal ordne seg for meg til slutt, sier han.


Naturlig konsekvens

Leder i Svalbard næringsforening, Terje Aunevik, har hittil ikke fått tilbakemelding fra medlemmene om at de reduserer bemanningen. At ISS gjør det kommer likevel ikke som noen overraskelse.

– Det er helt åpenbart at situasjonen som Store Norske har kommet i får konsekvenser for samfunnet her i Longyearbyen. Selv om selskapet skal opprettholde produksjonen og åpne ei ny gruve, er marginene slik at selskapet ikke bruker mer penger enn høyst nødvendig, sier han.

Se bildet større

Terje Aunevik i næringsforeningen er ikke overrasket over utviklingen. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

›› ISS Facility Services

ISS har 541.000 ansatte fordelt på 53 land, og 13.500 av disse er ansatt i Norge. Omsetningen i Norge er på om lag 6,1 milliarder kroner.

På Svalbard er hjørnesteinsbedriften Store Norske i en nedbemannings­prosess som har fått følger for underentreprenørene.

ISS Svalbard merker ordresvikt og har besluttet å avvikle eiendomsavdelingen sin. Dette betyr at fire ansatte må gå fra jobbene sine.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!