Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Næringslivet kvesser klørne

Fra venstre: Trond Skotvold (regiondirektør i NHO Troms), Edd-Magne Torbergsen (styreleder i NHO Troms), lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) og administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes. FOTO: Anders Fjellestad

Næringslivet kvesser klørne

Byens næringsliv har lenge vært litt for innadvendt. Det skal det bli slutt på.

Tirsdag og onsdag var rundt 40 aktører fra lokalt næringsliv og forvaltning samlet til seminar på Funken. Seminaret er i regi av NHO Troms, og målet er å få øygruppas næringsliv sterkere på banen overfor sentrale myndigheter.

– Næringslivet her har nok vært litt innadvendt, det har manglet én felles kurs, sier regiondirektør i NHO Troms, Trond Skotvold.


Ta roret selv

Ifølge Skotvold har det skjedd et skifte blant bedriftene i Longyearbyen. Det er Edd-Magne Torbergsen, styreleder i NHO Troms, enig i.

– Bedriftene har fått en positivitet, og driften er blitt mer normalisert. Folk starter opp næring med tanke på at den skal vare lenge, og ikke bare ett år eller to, sier Torbergsen.

– Det er også en helt annen politisk kurs enn tidligere, og et helt annet fokus på nærings­politikk, sier Skotvold.

Terje Aunevik overtok som leder i Svalbard Næringsforening sist uke. Han mener slike seminarer er viktige.

– Det er et nyttig forum for å se hvilke muligheter vi har. Vi må spre budskapet om oss selv, og ikke bare tro at andre vet om oss, sier Aunevik.

Han får støtte fra NHO, som mener Longyearbyen må få en samlet, felles strategi som de kan banke i bordet med når de skal overbevise omverdenen.

– Ellers blir byen en del av andres strategi. Longyearbyen må definere seg selv som sentrum, og eie sin egen utvikling. Byen har en viktig posisjon, ikke bare i Norge, men også i Arktis, sier regiondirektøren.


Trenger nytt veikart

Meldingen fra NHO er som om lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) skulle sagt det selv. Hun mener tida er overmoden for at Longyearbyen utarbeider en ny strategisk næringsanalyse. I analysen skal det utarbeides en rekke mål for framtidas Longyearbyen, og den blir også et veikart for å nå disse målene. Den forrige næringsanalysen for Longyearbyen er fra 1989.

– Med en ny næringsanalyse får vi denne felles strategien for Longyearbyen. Det er viktig å ha med seg i dialogen med departementer og andre sentrale myndigheter, sier Kristoffersen.

En slik analyse vil koste oppunder én million kroner. Longyearbyen lokalstyre har allerede fått tilsagn på rundt 300.000 kroner fra ulike aktører, og målet er at Næringsdepartementet vil sikre fullfinansiering. I så fall kan arbeidet starte til sommeren.


– Mangelfull styring

Selv om Longyearbyen og Svalbard har mange muligheter, ser også NHO utfordringene for øygruppa. Den uvisse framtida til kulldriften, og ikke minst at Svalbard styres sentralt.

– Styringen av Svalbard har vært mangelfull og ikke godt nok koordinert mellom departementene. Vi ser at det gjør det vanskelig å sikre forutsigbare rammebetingelser. Derfor er det viktig at næringsliv, reiseliv og lokale myndigheter samles og taler med én stemme, sier Trond Skotvold.

Styreleder Edd-Magne Torbergsen peker også på boligproblematikken i Longyearbyen.

– Vi ser at det er et vanskelig og dyrt boligmarked her, derfor er det også viktig å sikre boliger til en fornuftig pris, sier Torbergsen og legger til:

– Det bør tross alt ikke være vanskeligere å drive næring her på Svalbard enn på fastlandet.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!