Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Næringslivet kvesser klørne

Fra venstre: Trond Skotvold (regiondirektør i NHO Troms), Edd-Magne Torbergsen (styreleder i NHO Troms), lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) og administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes. FOTO: Anders Fjellestad

Næringslivet kvesser klørne

Byens næringsliv har lenge vært litt for innadvendt. Det skal det bli slutt på.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag og onsdag var rundt 40 aktører fra lokalt næringsliv og forvaltning samlet til seminar på Funken. Seminaret er i regi av NHO Troms, og målet er å få øygruppas næringsliv sterkere på banen overfor sentrale myndigheter.

– Næringslivet her har nok vært litt innadvendt, det har manglet én felles kurs, sier regiondirektør i NHO Troms, Trond Skotvold.


Ta roret selv

Ifølge Skotvold har det skjedd et skifte blant bedriftene i Longyearbyen. Det er Edd-Magne Torbergsen, styreleder i NHO Troms, enig i.

– Bedriftene har fått en positivitet, og driften er blitt mer normalisert. Folk starter opp næring med tanke på at den skal vare lenge, og ikke bare ett år eller to, sier Torbergsen.

– Det er også en helt annen politisk kurs enn tidligere, og et helt annet fokus på nærings­politikk, sier Skotvold.

Terje Aunevik overtok som leder i Svalbard Næringsforening sist uke. Han mener slike seminarer er viktige.

– Det er et nyttig forum for å se hvilke muligheter vi har. Vi må spre budskapet om oss selv, og ikke bare tro at andre vet om oss, sier Aunevik.

Han får støtte fra NHO, som mener Longyearbyen må få en samlet, felles strategi som de kan banke i bordet med når de skal overbevise omverdenen.

– Ellers blir byen en del av andres strategi. Longyearbyen må definere seg selv som sentrum, og eie sin egen utvikling. Byen har en viktig posisjon, ikke bare i Norge, men også i Arktis, sier regiondirektøren.


Trenger nytt veikart

Meldingen fra NHO er som om lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) skulle sagt det selv. Hun mener tida er overmoden for at Longyearbyen utarbeider en ny strategisk næringsanalyse. I analysen skal det utarbeides en rekke mål for framtidas Longyearbyen, og den blir også et veikart for å nå disse målene. Den forrige næringsanalysen for Longyearbyen er fra 1989.

– Med en ny næringsanalyse får vi denne felles strategien for Longyearbyen. Det er viktig å ha med seg i dialogen med departementer og andre sentrale myndigheter, sier Kristoffersen.

En slik analyse vil koste oppunder én million kroner. Longyearbyen lokalstyre har allerede fått tilsagn på rundt 300.000 kroner fra ulike aktører, og målet er at Næringsdepartementet vil sikre fullfinansiering. I så fall kan arbeidet starte til sommeren.


– Mangelfull styring

Selv om Longyearbyen og Svalbard har mange muligheter, ser også NHO utfordringene for øygruppa. Den uvisse framtida til kulldriften, og ikke minst at Svalbard styres sentralt.

– Styringen av Svalbard har vært mangelfull og ikke godt nok koordinert mellom departementene. Vi ser at det gjør det vanskelig å sikre forutsigbare rammebetingelser. Derfor er det viktig at næringsliv, reiseliv og lokale myndigheter samles og taler med én stemme, sier Trond Skotvold.

Styreleder Edd-Magne Torbergsen peker også på boligproblematikken i Longyearbyen.

– Vi ser at det er et vanskelig og dyrt boligmarked her, derfor er det også viktig å sikre boliger til en fornuftig pris, sier Torbergsen og legger til:

– Det bør tross alt ikke være vanskeligere å drive næring her på Svalbard enn på fastlandet.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!