Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Næringslivet kvesser klørne

Fra venstre: Trond Skotvold (regiondirektør i NHO Troms), Edd-Magne Torbergsen (styreleder i NHO Troms), lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) og administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes. FOTO: Anders Fjellestad

Næringslivet kvesser klørne

Byens næringsliv har lenge vært litt for innadvendt. Det skal det bli slutt på.

Tirsdag og onsdag var rundt 40 aktører fra lokalt næringsliv og forvaltning samlet til seminar på Funken. Seminaret er i regi av NHO Troms, og målet er å få øygruppas næringsliv sterkere på banen overfor sentrale myndigheter.

– Næringslivet her har nok vært litt innadvendt, det har manglet én felles kurs, sier regiondirektør i NHO Troms, Trond Skotvold.


Ta roret selv

Ifølge Skotvold har det skjedd et skifte blant bedriftene i Longyearbyen. Det er Edd-Magne Torbergsen, styreleder i NHO Troms, enig i.

– Bedriftene har fått en positivitet, og driften er blitt mer normalisert. Folk starter opp næring med tanke på at den skal vare lenge, og ikke bare ett år eller to, sier Torbergsen.

– Det er også en helt annen politisk kurs enn tidligere, og et helt annet fokus på nærings­politikk, sier Skotvold.

Terje Aunevik overtok som leder i Svalbard Næringsforening sist uke. Han mener slike seminarer er viktige.

– Det er et nyttig forum for å se hvilke muligheter vi har. Vi må spre budskapet om oss selv, og ikke bare tro at andre vet om oss, sier Aunevik.

Han får støtte fra NHO, som mener Longyearbyen må få en samlet, felles strategi som de kan banke i bordet med når de skal overbevise omverdenen.

– Ellers blir byen en del av andres strategi. Longyearbyen må definere seg selv som sentrum, og eie sin egen utvikling. Byen har en viktig posisjon, ikke bare i Norge, men også i Arktis, sier regiondirektøren.


Trenger nytt veikart

Meldingen fra NHO er som om lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) skulle sagt det selv. Hun mener tida er overmoden for at Longyearbyen utarbeider en ny strategisk næringsanalyse. I analysen skal det utarbeides en rekke mål for framtidas Longyearbyen, og den blir også et veikart for å nå disse målene. Den forrige næringsanalysen for Longyearbyen er fra 1989.

– Med en ny næringsanalyse får vi denne felles strategien for Longyearbyen. Det er viktig å ha med seg i dialogen med departementer og andre sentrale myndigheter, sier Kristoffersen.

En slik analyse vil koste oppunder én million kroner. Longyearbyen lokalstyre har allerede fått tilsagn på rundt 300.000 kroner fra ulike aktører, og målet er at Næringsdepartementet vil sikre fullfinansiering. I så fall kan arbeidet starte til sommeren.


– Mangelfull styring

Selv om Longyearbyen og Svalbard har mange muligheter, ser også NHO utfordringene for øygruppa. Den uvisse framtida til kulldriften, og ikke minst at Svalbard styres sentralt.

– Styringen av Svalbard har vært mangelfull og ikke godt nok koordinert mellom departementene. Vi ser at det gjør det vanskelig å sikre forutsigbare rammebetingelser. Derfor er det viktig at næringsliv, reiseliv og lokale myndigheter samles og taler med én stemme, sier Trond Skotvold.

Styreleder Edd-Magne Torbergsen peker også på boligproblematikken i Longyearbyen.

– Vi ser at det er et vanskelig og dyrt boligmarked her, derfor er det også viktig å sikre boliger til en fornuftig pris, sier Torbergsen og legger til:

– Det bør tross alt ikke være vanskeligere å drive næring her på Svalbard enn på fastlandet.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!