Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trøblete nattestenging

Flyplassen skal få bedre lys og færre dumper. Arbeidet må gjøres til sommeren når trafikken er stor. Det skaper utfordringer for lufthavnsjef Morten Ulsnes. FOTO: Christian N. Bjørke

Trøblete nattestenging

Svalbard lufthavn skal få ny belysning og en flatere rullebane. Derfor la de opp til nattestengt flyplass i sommer. Det passer reiselivet dårlig.

Tekst:

Publisert:

De foreslåtte åpningstidene skaper utfordringer spesielt for ekspedisjonscruise, blant annet for «Nordstjernen». Der er fly i stor grad booket allerede, ifølge reiselivssjef Ronny Brunvoll.

– Nattflyene gjør at det sommerstid går an å komme seg til Longyearbyen fra utlandet uten å overnatte i Oslo. Den muligheten vil i stor grad falle bort, om det blir som skissert. Det vil helt sikkert gi seg utslag i færre utenlandske gjester, uten at vi kan forutsi omfanget, sier han.

Trenger arbeidsro
For å få byttet ut banelysanlegg og utbedret dumper på rullebanen, bestemte Avinor tidligere i høst å holde Svalbard lufthavn stengt kveld og natt i juni og juli.

– Det viktigste for oss er både å få avviklet den trafikken vi skal, men også at vi får noen tidsluker hvert døgn der vi kan jobbe. Så foreslår jeg åpningstider som er romsligere enn det vi har hatt før, men det er feil tid på døgnet i forhold til hva en del flyselskaper vil ha, sier lufthavnsjef Morten Ulsnes.

Han forteller at flyplassen de siste somrene har hatt et par fly om dagen, et på kvelden og et til to på natta.

– Vi holder nesten døgnåpent med et fly nå og et fly da. Ideen er å få konsentrert det litt, men ha åpent flere timer enn det vi tidligere har hatt, sier Ulsnes.

Prøver å finne løsning
Lufthavnsjefen forteller at de startet med første trinn av banelysutbedringen nå i høst.

– Det har foregått arbeid i 1,5 måned uten innvirkning på trafikken. Neste sommer må vi inn på banekanten og inn på rullebanen. Da må de som skal arbeide med utbedringene ha arbeidsro, sier Ulsnes.

–Er det ikke mulig å gjøre dette i lavsesongen når det likevel ikke går nattfly?

– Nei, det skal gjøres arbeid i bakken inkludert asfaltering, så det må desserre gjøres om sommeren når det er mye trafikk. Hadde det vært mulig, hadde vi gjort det på et annet tidspunkt, sier lufthavnsjefen.

Han forteller at flyplassen vanligvis får beskjed svært seint om når flyselskapene har tenkt å legge flyvningene sine til Longyearbyen. Charterfly får de vanligvis ikke oversikt over før samme våren som det skal flys.

– SAS og Norwegian legger sine planer uten å snakke med oss. Vi må selv sjekke på internett hvordan de har tenkt å fly. Det blir tatt litt for gitt at vi er her og holder åpent, sier Ulsnes.

Etter at planene om utbedringer på flyplassen ble kjent, har han imidlertid fått programmene over når flyene har tenkt å komme.

– Når noen sitter på denne informasjonen er det litt merkelig at de ikke gir den til oss tidligere. Nå sitter vi og sammenstiller og ser om vi kan tilfresstille både flyoperatører og de som skal gjøre prosjektet, sier Ulsnes.

Ønsker samarbeid
Brunvoll stoler på at Avinor prøver å finne en løsning.

– Svalbard Lufthavn har alltid vært på samarbeidssiden, sier Brunvoll.

– Er dere i reiselivet gode nok på å gi tidlig info om når dere trenger fly?

– Det er godt mulig det er noe vi kan gjøre, uten at jeg kan si eksakt hva her og nå. Tidligere har det vært et møtepunkt mellom Longyearbyen lokalstyre, reiselivet og SAS. Det har vi bedt LL ta tak i igjen. Vi må også ha en dialog med flyplassen for å finne ut om det er ting vi kan gjøre i fellesskap. Spesielt nå som problemstillinger kommer så åpenbart opp i dagen, sier Brunvoll.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!