Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopper lån til næringsbygg

Banksjef Trond Hellstad i Sparebank 1 har en konkret lånesøknad på sitt bord som han ikke kan godkjenne på grunn av de nye leieavtalene. Juridisk avdeling i Tromsø jobber med saken. FOTO: Hilde Røsvik

Stopper lån til næringsbygg

Nye festeavtaler skaper krøll for utbyggere. Sparebank 1 Nord-Norge mener de nye leieavtalene ikke er sikre nok.

Banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge Svalbard, Trond Hellstad, har sendt saken over til banken sin juridiske avdeling i Tromsø.

– Det er et problem for oss at det i de nye leieavtalene er kommet en klausul som gjør eiendommer nesten uomsettelige. Dette er en teknisk hindring vi ikke har hatt før, sier Hellstad.

Han viser til de nye leieavtalene som Nærings og Fiskeridepartementet(NFD) nå forvalter. I praksis betyr det at staten skal godkjenne hvert eierskifte. Han synes det kan være spesielt problematisk når det gjelder næringsbygg. Reglene inntil nylig har vært at norske statsborgere får kjøpe eiendom på festet tomt, mens utenlandske må ha spesiell tillatelse. Med den nye leieavtalene kan staten stoppe salg av eiendom som står på statens grunn uten å oppgi noen begrunnelse.

Nye leieavtaler
Festeavtalene som NFD forvalter er nå byttet ut med leieavtaler der det er gjort vesentlige endringer i vilkårene. Det heter blant annet at «utleier NFD ubegrunnet kan si nei til ny leietaker.» For banken er dette problematisk.

– Vi mener at en avvisning av ny leietaker bare bør kunne gjøres med saklig grunn, eller så bør en avvisning utløse en form for plikt til å innløse påstående bygg til markedsverdi, skriver banksjef Trond Hellstad i en epost til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Stopper næringsutvikling
Lokallagsleder Arild Olsen (Ap) mener bestemt at dette må det ryddes opp i. Han ble svært overrasket da han ble kjent med at leieavtalene er endret på en måte som hindrer næringsutvikling.

– Jeg tror dette er en utilsiktet effekt fra departementet sin side. Dette er en praksis som virker både unødvendig og uklok. Her må vi bare ta felles tak slik at vi kan reversere og få en praksis lik den vi hadde. Jeg tror ikke de har sett at dette skulle bremse næringsutviklingen på en slik måte, sier han.

Forvalter
Store Norske (SNSK) forholder seg til regelverket som grunneiendomsforvalter etter avtale med staten. Eiendomssjef i SNSK, Sveinung Lystrup Thesen sier at de ikke har noen videre innflytelse på regelverket utover at de kommer med sine innspill som aktør i Longyearbyen.

– Vi ser at staten har kommet med nye standarder som har vekket en del kommentarer. Dette blir en avveining som departementet må gjøre med hensyn til næringslivet og de hensyn staten må ta i forhold til egne interesser og sikkerhet, sier Thesen.

Til vurdering
Kommunikasjonssjef i NFD, Trond Viken, sier at de er kjent med problemstillingen som Svalbardposten tar opp, og at saken nå er oppe til vurdering i departementet. Han bekrefter også at tomtefesteloven ikke gjelder på Svalbard.

– NFD har etablert et regelverk for leie av statens grunn på Svalbard. Dette regelverket er en rammebetingelse ved etableringer på Svalbard og avveier en rekke ulike hensyn opp mot hverandre. Grunnleieavtalene på Svalbard skal ta hensyn til både næringsutvikling og svalbardpolitiske mål, svarer Viken i en epost. De håper å ta en beslutning i saken i nær fremtid.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!