Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skaper turisme av vitenskap

Guide Karolina Paquin (t.h.) tar med gjestene Roberto Banfi og Sara Giudici på tur i frølagerets historie. Dette er den første dagen med nytt program, så daglig leder EIvind Trondsen er også med. Reisen starter ved drivhuset i Nybyen og ender med mat på Gruvelageret. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skaper turisme av vitenskap

Svalbard skal bli en vitenskapsdestinasjon også for turister. Forrige uke fikk to italienere innsikt i frøbankenes betydning.

Tekst:

Publisert:

Gründer Eivind Trondsen har utsikt mot Energiverket fra hjørnekontoret til Svalbard Science Destination.

Han har overtatt det tidligere direktørkontoret i Store Norske-bygget. Etter nedskjæringene i Store Norske ble kontorfløyen stående tom. Nå skapes det nye reiselivsprodukter der.

– Vi ønsker å gi Svalbard et nytt aspekt som turistdestinasjon. Naturopplevelser er svært godt ivaretatt, men av en eller annen grunn mangler dette. Det er mye spektakulært som skjer her i forbindelse med forskning og teknologi, sier Trondsen.

Fikk støtte
Ideen fikk han i februar. Steve Daldorff Torgersen og Håvard Tjora er med på investorsiden. I tillegg har selskapet fått støtte fra Innovasjon Norge og Longyearbyen lokalstyres næringsfond.

– Det er flott med naturopplevelser, men dette er noe som kan gjøres i tillegg. Kanskje får vi opp folk som ikke ville ha kommet ellers. Jeg tror dette går rett inn i masterplanen til reiselivet og forslaget til ny Svalbardmelding, sier Trondsen.

Første tur
I slutten av juni hadde selskapet sin første guidede tur til frølageret.

Siden da har de hatt ukentlige turer, og nå sitter guide Karolina Paquin på nabokontoret og gjør klar til en ny.

– Vi vil få frem hva som er unikt med systemet. Guidens oppgave er å formidle historien bak, så gjestene nesten skal få en sakral følelse når de kommer til stedet, sier Trondsen.

Han mener det er det mest berømte stedet i Norge på verdensbasis.

Turen til frøhvelvet er det første produktet til selskapet, men de har flere planer. Blant annet en tur om geologi og prospektering.

– At turister får prøve seg ute med hammer og se på kjerneprøver er for eksempel en fin innleding til å gå inn i Gruve 3, sier Trondsen.

De siste ukene har de også hatt fem turer til Advent City med Universitetet i Groningen.

Utvikler selv
Turene skal utvikles og guides av Svalbard Science Destinaton selv.

– Vi vil ikke belaste aktørene. Vi er avhengige av samarbeid og interesse fra de som driver arbeidet. Vi er et kommersielt selskap som ønsker å tjene penger på å fylle et behov de har for å formidle arbeidet sitt uten å ta ressurser fra dem, sier Trondsen.

Nordgen, som drifter frøhvelvet, er et eksempel på et slikt selskap som ikke selv har ansatte i Longyearbyen, men som ønsker å formidle arbeidet sitt.

Utdannede guider
I tillegg til at turene skal handle om forskning og teknologi, skal guidene være utdannede med naturfaglig bakgrunn.

Karolina Paquin er ansatt i 50 prosent stilling og er utdannet biolog ved Unis. Hun forteller at de typiske gjestene er små grupper og familier som ikke skal ut på større ekspedisjoner.

– Nå utvikler vi noe å gjøre for barn også. De må også lære noe, og kan ikke bare stå stille så foreldrene får høre hva som blir sagt. Vi skal prøve det ut på neste familie, sier hun.

Til begynnelsen
Guiden tar med seg glass med frøprøver og går ut av Store Norske-kontoret. Utenfor Spitsbergen Hotel står italienske Roberto Banfi og Sara Giudici og venter.

– Frøhvelvet er svært kjent og dette var en mulighet for å få se det, forteller Banfi vel om bord i minibussen til Paquin.

Første stopp er drivhuset i Nybyen.

– Vi starter med begynnelsen på alt. Gårdbrukeren, steder der folk gror vekster, sier Karolina.

Banfi, Giudici og Trondsen blir bønder. De får hvert sitt glass med frø som de setter inn i den lokale frøbanken, som nå er i bilen. De blir fortalt om forskning på frø, om det internasjonale frøbanknettverket og om hvordan frøene og maten vår sikres. Så skal de og frøene videre.

– Til frølageret, sier Paquin.

Se bildet større

Eivind Trondsen har permisjon fra jobben som pilot i Lufttransport og jobber nå ved Svalsat. Ved siden av jobben har han startet Svalbard Science Destination. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!