Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sjekk forskjellen

Uten refleks er du først synlig på 25 - 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys, ifølge Trygg trafikk. FOTO: Geir Barstein

Derfor skal du bruke refleks:

Sjekk forskjellen

Vil ha utdeling til turistene.

Tekst:

Publisert:

Det er mørketid og fort gjort å bli statistikk.

Oppgitt av usynlige fotgjengere uten refleks, startet Kai Ketil Sand – en rørlegger hos Imtech – en innsamlingsaksjon.

– Jeg kjører mye bil fra oppdrag til oppdrag, og det irriterer meg når folk ikke bruker refleks. Så jeg fant ut at jeg ville høre etter om det var noen firmaer som kunne sende meg noen. Da kan jeg dele dem ut med et smil til dem jeg passerer, i stedet for å bare tenke syndige tanker, sier han.

Han la ut en forespørsel på Facebook-siden «Kjøp/salg/bytte/gi bort - Longyearbyen», og responsen lot ikke vente på seg.

– Jeg har fått fra både Sweco og Frp, og alle disse er delt ut. Nå venter jeg på 1.000 reflekser som jeg får tilsendt fra bemanningsbyrået Personal partner på fastlandet, sier han.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli såpass stor respons, men jeg er veldig glad for det. Flere har også kommet til meg og sagt seg villige til å hjelpe med å dele ut, sier Sand.

Turister

Han sier at de refleksløse fotgjengerne tar utdelingen via bilvinduet med godt humør.

– De synes det er veldig bra. Det er stort sett turister som går uten; de tar jo ikke med seg noe sånt til byen. Dette burde være noe for overnattingsstedene, å for eksempel gi bort en refleks til de som kommer. Dette er god vertsånd, sier han.

«Et fantastisk initiativ», er reiselivssjef Ronny Brunvolls umiddelbare reaksjon.

– Dette var en spennende tanke og en kjempegod idé. Vi skal ha styremøte i neste møte, og jeg skal ta det opp der, sier Brunvoll til Svalbardposten.

Sløve

Også Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg trafikk, heier på ideen med utdeling og informasjonsarbei innen turistindustrien.

– I Norge er vi vant til å se og bruke reflekser, mens i andre deler av verden er det en ukjent ting, sier hun.

Det er ingen tvil om at refleks og synlighet er en billig livsforsikring.

Ifølge Trygg trafikk reduserer den risikoen for påkjørsel i mørket med 85 prosent.

– På landsbasis er det bare litt i overkant av 30 prosent som bruker det, sier Årøen.

Hun tror hovedårsaken er at folk rett og slett glemmer.

– Vi er litt sløve, og på grunn av det risikerer vi å bli påkjørt.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!