Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satser mer på reiseliv

Jarle Rasmussen i midten, som eier «Nordstjernen», trives godt på broen sammen med kaptein Reidar Berge til høyre og overstyrmann June Santos. Den 12. august var Rasmussen med på turen fra Longyearbyen til 80 grader nord. FOTO: Hilde Røsvik

Satser mer på reiseliv

«Nordstjernen» utvider sesongen med toppturer og nordlyssafari.

Tekst:

Publisert:

– Det er to ting som går for tiden. Det er laks og turisme, sier reder i Vestland Marine, Jarle Rasmussen som eier og opererer «Nordstjernen».

Vestland Marine tok over «Nordstjernen» i 2012. I 2014 inngikk de en seks års kontrakt med Hurtigruten som skal drive båten fram til 2020. Så langt har båten gått på Svalbard i sommersesongen.

Rasmussen sier at de nå ser på muligheten for å utvide sesongen med både toppturer på Svalbard og nordlysturer med base i Nord-Norge, mest sannsynlig Tromsø. Deler av dette blir også sannsynligvis i samarbeid med Hurtigruten. Fra høsten 2017 regner Rasmussen med at de kan få til mer kontinuerlig drift av båten gjennom året.

Flere båter
Rasmussen har stor interesse for eldre skip. Det startet i 2012 med et impulskjøp av «Bruvik», så kjøpte han «Sjøveien» og «Nordstjernen». Tidligere har han i hovedsak drevet med kjemikalietankere og offshore. Nå er det passasjerbåter og turisme som opptar rederen.

– Jeg prøver å ha planer om å redde de få klassiske skipene som er igjen, sier Rasmussen som startet som reder i 1997. Interessen for eldre klassiske skip startet først som en dyr hobby.

Restaurert
– Da Nordstjernen kom for salg, tenkte jeg at den kjøper jeg uten at jeg hadde noen form for kontrakt med drivere, forteller Rasmussen.

Nordstjernen ble bygd i 1956 og ble fredet i 2012. Båten hadde behov for en omfattende oppussing da Rasmussen tok over. I dag framstår skipet som velholdt og mye av det opprinnelige inventaret er pusset opp. I salongene henger fremdeles den originale kunsten av Paul Renee Gaugin fra 1956 i tre og fargerik emalje. Møblene er trekt om, alle vinduene er skiftet, skroget er sandblåst og malt på nytt og det er også lagt ned et stort arbeid utvendig med blant annet teakdekket. Når sesongen er over er det tid for vanlig vedlikeholdsarbeid.

Svalbard
Jarle Rasmussen hadde aldri vært på Svalbard før han kom hit for første gang i fjor. Turen med Nordstjernen i august dette året setter han stor pris på, og lover hyppigere besøk.

– Jeg synes det er kjekt å være om bord og møte folk. Jeg prøver å besøke båtene våre så ofte jeg kan. Denne gangen kombinerer jeg en liten ferie og snakker med mannskapet om hvordan dagliglivet om bord fungerer, sier Rasmussen.

Å være helt uten dekning og kontakt med omverdenen på turen fra Longyearbyen og opp til Muffen på 80 grader nord synes han bare er helt topp.

En av de andre båtene til Rasmussen, «Sjøveien» med plass til 12 personer, kommer til Svalbard neste sesong. Det er det svenske selskapet, Polar Quest, som skal drive den.

Rasmussen jobber med både ideer og planer videre, både i nordområdet og på Svalbard.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!