Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Røde tall for reiselivskjempe

Svalbard Snøscooterutleie er et av selskapene i Svalbard Adventure Group som påførte morkonsernet røde tall i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Røde tall for reiselivskjempe

Svalbard Adventure Group AS fikk et tøft første år. Konsernet tjente hverken penger på Svalbard Snøscooterutleie eller restaurant- og hotelldriften.

Tekst:

Publisert:

Høsten for to år siden slo John-Einar Lockert, Bård Heio og Tollef Svenkerud sammen flere av de mindre selskapene sine og dannet konsernet Svalbard Adventure Group.

I fjor hadde konsernet sitt første driftsår. Det omsatte for over 72 millioner kroner og endte med et årsresultat på minus 9,8 millioner kroner.

Blodrødt for SSU
Et av konsernets datterselskaper er Svalbard Snøscooter­uter­utleie (SSU). Salg av snøskutere, overnatting og guidede turer for turister har ikke vært god butikk for selskapet. Sist SSU gikk i pluss var i 2009.

I fjor hadde selskapet et positivt driftsresultat, men årsresultatet endte på minus 2,2 millioner kroner, blant annet på grunn av utbetaling til aksjonærer som følge av oppryddingen i selskapene. Omsetningen var på 42 millioner kroner.

Samlet har selskapet gått med 11 millioner kroner i underskudd de siste fire årene. Selskapet har også opparbeidet seg mer gjeld enn egenkapital.

Vil ikke svare
Svalbardposten kontaktet for en måned siden administrerende direktør John-Einar Lockert i Svalbard Adventure Group angående selskapene. Han ønsket å svare på spørsmålene via epost, og fikk tilsendt en rekke spørsmål om konsernet og datterselskapene.

Etter flere purringer fikk Svalbardposten svar denne uken, der han skriver:

«Svalbard Adventure Group as ble etablert 16. oktober 2012 ved at man slo sammen flere mindre virksomheter i Longyearbyen. På bakgrunn av dette er det mest relevant og kommentere på vegne av konsernet.»

Han har ikke svart på noen av spørsmålene Svalbardposten stilte angående SSU, den økonomiske situasjonen og selskapets framtid.

Styret tror på bedring
I årsberetningen til SSU for fjoråret står det at siden likviditeten i morselskapet er god, mener styret at forutsetningene for videre drift fremdeles er tilstede.

Det står også at SSU fra 2011 til 2012 hadde en sterk vekst i aktiviteten, noe som ga en høy kostnadsvekst. Etter dette gjennomførte selskapet et spareprogram og flatet ut veksten for å redusere kostnadene.

«Resultatet i selskapet har bedret seg kraftig i forhold til fjoråret. Bedringen er på cirka 4,1 millioner kroner når man ser bort fra engangseffekter av konserndannelsen», heter det i beretningen for 2013.

Tøft for Huset
I HRD Svalbard har Svalbard Adventure Group samlet driften av Huset og Svalbar. Restauranten på Huset får ofte god kritikk av mat- og vinkjennere, men heller ikke dette selskapet tjente penger i fjor. Resultatet endte på minus 332.600 kroner. Siden selskapet ble dannet i 2007, har det gått med 3,5 millioner kroner i underskudd. Bare i 2011 gikk selskapet i pluss.

I årsberetningen for 2013 skriver styret at driftsselskapet forventer å øke omsetningen med cirka 10 prosent og oppnå bedre marginer for 2014. De skriver imidlertid ikke noe om hvordan de har tenkt å gjøre det. Lockert har ikke svart Svalbardposten på dette. Han har heller ikke svart på hvilke fremtidsutsikter konsernet har for selskapet.

«Tjener penger»
I sin generelle kommentar skriver imidlertid John-Einar Lockert dette:

«Det har vært en lang og krevende prosess som konsernet har vært gjennom med omstrukturering og organisering for og få utnyttet synergiene som ligger i organisasjonen. Alle avdelingene i konsernet tjener nå penger samt at selskapet har hentet inn i underkant av 40 mill i egenkapital i løpet av høsten. Selskapet er finansielt solid og styrket for videre vekst.»

Svalbard Adventure Group skal bygge nytt hotell ved Kroa. En peleskog har stått urørt på tomta i flere år, men nå ser det ut til at noe har begynt å skje.

Lockert har imidlertid ikke svart på Svalbardpostens spørsmål om når de nå tenker at hotellet skal stå ferdig. Svalbardposten har tidligere skrevet at det ikke vil stå ferdig til solformørkelsen i høst som planlagt.

Nøkkelord

Se bildet større

John-Einar Lockert (t.v.) og Bård Heio eier Svalbard Adventure Group sammen med Tollef Svenkerud. Her mellom Svalbard Hotell og tomta hvor de skal bygge sitt neste hotell enste år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Svalbard Adventure Group

Konserntall 2013:
Inntekter: 72.451.000 kr
Kostnader: 72.120.000 kr
Driftsresultat: 331.000 kr
Årsresultat: -9.780.000 kr

Datterselskap: Saxifraga Eiendom AS
Selskapet eier Spitsbergen Eiendom AS som igjen eier eiendomsselskapene Huset AS og Fangstmannshotellet AS.
Selskapet eier også HRD Svalbard AS, driftsselskapet for Huset og Svalbar.

Datterselskap: Svalbard Snøscooterutleie AS, herunder Svalbard Booking, Svalbard Hotell og Svalbard Lodge.

Kilde: Ravninfo

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!