Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På nett med sjokolade

Daglig leder, Tove Eide er glad for at Fruene sitt sjokoladeri endelig er på nett. FOTO: Hilde Røsvik

På nett med sjokolade

Nå kan sjokoladogram og gavepakninger bestilles på nett og sendes både til fastlandet og lokalt i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

– Vi planla å åpne nettbutikk på denne tiden i fjor. Tanken da var at vi skulle ha den klar til jul. Lærdommen er vel at ting tar tid, sier Tove Eide, daglig leder og deleier av kafeen Fruene og sjokoladeriet. 7. oktober åpnet de nettbutikken. Etter det Eide kjenner til er dette den første i Longyearbyen.

I mars 2013 startet Fruene opp med sjokoladeproduksjon og ansatte en egen sjokolademaker, Elin Blindheim.

– Det har gått kjempebra, og over all forventning. I fjor tredoblet vi salget av sjokolade, forteller Eide.

I dag har de et fast sortiment på 18 biter. I tillegg lager de spesialbiter til jul, påske og når det skjer spesielle ting i byen. Oktoberfestivalen, bluesen, jazzen og skimaraton får alle hvert sitt sjokladedesign.

– Bluesen får sjokolade med noter, hver eneste ting som skjer i byen lager vi sjokoladebiter til. Det er Elin som er ansvarlig for utviklingen av bitene med innspill fra meg, sier Eide.

Nettbutikk
Nettbutikken åpnet fredag og denne uken er det klart for det første stuntet. Da åpner salget for farsdag.

– Da får vi testet ut om alt fungerer hundre prosent til julesalget starter. Vi er ikke helt i mål med alt enda. Nettsiden trenger litt finpuss og noen ekstra bilder før alt er «shipshape», men den fungerer, sier Eide og smiler stort.

Nettadressen fruene.mystore4.no er den foreløpige adressen til butikken, men Eide sier at de jobber med å få en enklere nettadresse.

I fjor sendte de ut 70 pakker daglig til fastlandet før jul. Bestillingene kom på Facebook og det tok mye tid å svare på alt.

– Det var dette som var grunnen til at ideen om nettbutikk kom opp. Den vil gjøre det mye enklere å administrere salget. Jeg forventer også en økning i sjokoladesalget. Målet er å uvikle nettbutikken slik at vi kan skape en stilling til og utvikle andre produkter etterhvert. Dette blir spennende, sier Eide.

Moms
Fruene har jobbet lenge med regelverk og for å få selge gavepakninger moms- og avgiftsfritt siden de er lokalt produsert på Svalbard. Dette har de foreløpig ikke fått gjennomslag for. Det vil derfor si at Svalbard blir regnet som utland og bare dersom den enkelte forsendelse ikke overstiger 350 kroner inklusive porto kan den sendes moms og avgiftsfritt. Eide forteller at hun akkurat har takket nei til en ordre på 600 esker fordi de ikke klarer å være konkurransedyktige på pris når moms, toll, avgifter og frakt legges på.

– Det betyr også at vi ikke får sende de største eskene våre og heller ikke adventskalenderne uten avgifter. Da blir det for dyrt. Dette var jo en strek i regningen for oss siden vi først fikk signal om at dette kom til å gå i boks, sier Eide som fremdeles håper at det skal komme en endring på regelverket som gjør det lettere å eksportere fra Svalbard.

Sjokoladogram

Nettbutikken har også et litt spesielt tilbud til kundene. Istedenfor å sende et floragram som mange sender i forbindelse med bursdager eller bare som en hyggelig hilsen, kan man bestille et sjokoladogram.

– Det var en av kundene våre som kom med den ideen. Dette er en egen tjeneste på nettsiden. Da sender vi ut en personlig hilsen på et kort sammen med en gavepakning med sjokolade. Dette kan sendes både til bestemor på fastlandet eller til en du har kjær i Longyearbyen, forteller Eide.

Hun sier at det er mange i byen som virkelig er engasjert i sjokoladen de lager og at det virkelig varmer. Fruene får tilsendt bilder fra kunder over hele verden fra Alaska til New York, av den helt spesielle hjemmelagde sjokoladen sin.

Se bildet større

Fruenes nettbutikk. FOTO: Skjermdump

Se bildet større

Elin Blindheim er sjokolademaker på Fruene. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

All sjokoladeproduksjon skjer på bakrommet på Fruene. Elin Blindheim er i ferd med å legge siste hånd på verket. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!