Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krevende for reiselivet

Reiselivssjef Ronny Brunvoll jobber med flere prosjekter som skal øke turisttallet i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Krevende for reiselivet

Reiselivet må regne med lavere belegg og lavere rompriser når tre nye hoteller bygges på kort tid.

Svalbard Adventure Group AS er i gang med byggingen av et nytt hotell ved Kroa, og både Sandmo & Svenkerud og Po Lin Lee skal bygge hotell på Elvesletta. I fjor ble 51 prosent av overnattingskapasiteten i Longyearbyen utnyttet. Året før var tallet 39 prosent. Nå kommer det flere hundre nye hotellrom.

– Det fører til en utfordring med å klare å fylle opp alle sengene. Når kapasiteten øker på kort tid, blir det erfaringsmessig lavere belegg og lavere rompriser, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

Han forteller at i høysesongene fylles overnattingsstedene opp, men i midt- og lavsesong har reiselivet fremdeles utfordringer.

– Om scenarioet er at det blir mellom 50 og 60 prosent flere rom, må vi øke antall turister i hovedsesongen og øke tallet vesentlig i lavsesong, sier han.

Må vokse
Reiselivssjefen legger til at Longyearbyen lokalstyre ønsker at reiselivet skal vokse og bli en viktigere pilar for byen.

– De har visse måltall for hvor mange årsverk som skal komme innen reiselivet. Skal vi nå det tallet blir den logiske konsekvensen behov for økt kapasitet på overnattingssiden, at vi må vokse i høysesong og ikke minst i lavsesong, sier Brunvoll.

Dersom det kommer flere turister, må reiselivet rigge seg slik at de klarer å ta i mot dem innenfor de miljø- og sikkerhetsbestemmelsene de har.

– Vi ønsker ikke å legge unødig press på naturen og kulturminner, og er godt inne i tankeprosessen for hvordan vi skal gjøre ting. Det er ikke gitt at alle skal kjøre skuter til Østkysten. Kanskje kan kortreiste opplevelser være godt nok for mange, sier Brunvoll.

Flere overnattinger
De siste årene har tallet på turister og overnattingsdøgn økt.

– Per oktober hadde vi 13 prosent økning siden i fjor, og ser at det går i rett retning. Vi ser at høysesongene begynner å bli fulle, men fremdeles er perioden fra oktober til januar en utfordring selv om vi klart går i riktig retning. Februar og september begynner å bli bra, sier reiselivssjefen.

– Kan de nye hotellene skape problemer for de etablerte overnattingsstedene?

– Det kan vi ikke se på som noe problem. Konkurranse må en regne med, og vår jobb er ikke å begrense konkurransen. Utfordringen blir at ved for rask kapasitetsoppbygging, må vi forvente et press på belegg og pris, svarer Brunvoll.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!