Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krevende for reiselivet

Reiselivssjef Ronny Brunvoll jobber med flere prosjekter som skal øke turisttallet i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Krevende for reiselivet

Reiselivet må regne med lavere belegg og lavere rompriser når tre nye hoteller bygges på kort tid.

Tekst:

Publisert:

Svalbard Adventure Group AS er i gang med byggingen av et nytt hotell ved Kroa, og både Sandmo & Svenkerud og Po Lin Lee skal bygge hotell på Elvesletta. I fjor ble 51 prosent av overnattingskapasiteten i Longyearbyen utnyttet. Året før var tallet 39 prosent. Nå kommer det flere hundre nye hotellrom.

– Det fører til en utfordring med å klare å fylle opp alle sengene. Når kapasiteten øker på kort tid, blir det erfaringsmessig lavere belegg og lavere rompriser, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

Han forteller at i høysesongene fylles overnattingsstedene opp, men i midt- og lavsesong har reiselivet fremdeles utfordringer.

– Om scenarioet er at det blir mellom 50 og 60 prosent flere rom, må vi øke antall turister i hovedsesongen og øke tallet vesentlig i lavsesong, sier han.

Må vokse
Reiselivssjefen legger til at Longyearbyen lokalstyre ønsker at reiselivet skal vokse og bli en viktigere pilar for byen.

– De har visse måltall for hvor mange årsverk som skal komme innen reiselivet. Skal vi nå det tallet blir den logiske konsekvensen behov for økt kapasitet på overnattingssiden, at vi må vokse i høysesong og ikke minst i lavsesong, sier Brunvoll.

Dersom det kommer flere turister, må reiselivet rigge seg slik at de klarer å ta i mot dem innenfor de miljø- og sikkerhetsbestemmelsene de har.

– Vi ønsker ikke å legge unødig press på naturen og kulturminner, og er godt inne i tankeprosessen for hvordan vi skal gjøre ting. Det er ikke gitt at alle skal kjøre skuter til Østkysten. Kanskje kan kortreiste opplevelser være godt nok for mange, sier Brunvoll.

Flere overnattinger
De siste årene har tallet på turister og overnattingsdøgn økt.

– Per oktober hadde vi 13 prosent økning siden i fjor, og ser at det går i rett retning. Vi ser at høysesongene begynner å bli fulle, men fremdeles er perioden fra oktober til januar en utfordring selv om vi klart går i riktig retning. Februar og september begynner å bli bra, sier reiselivssjefen.

– Kan de nye hotellene skape problemer for de etablerte overnattingsstedene?

– Det kan vi ikke se på som noe problem. Konkurranse må en regne med, og vår jobb er ikke å begrense konkurransen. Utfordringen blir at ved for rask kapasitetsoppbygging, må vi forvente et press på belegg og pris, svarer Brunvoll.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!