Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjelp til nyskaping

Marit Karlsen Brandal har lang erfaring med å hjelpe gründere i gang. FOTO: Hilde Røsvik

Hjelp til nyskaping

Har du en god idé, ståpåvilje og forretningsteft, er det hjelp å få.

Tekst:

Publisert:

Marit Karlsen Brandal på Innovasjon Norge-kontoret i Longyearbyen har fått en penge­sekk på 20 millioner kroner som skal sette ekstra fart på gründervirksomheten i byen. Den siste tiden har hun fått mange henvendelser.

– Jeg merker nå en sterk økning i antall henvendelser, også fra fastlandet. Flere av disse har et ønske om å etablere seg her. For meg er det viktig at det er seriøse aktører som ønsker å flytte hit til Svalbard, sier Brandal som åpnet kontor i Næringsbygget i mars.

Så langt er mellom 4 og 5 millioner kroner bevilget til bedrifter på Svalbard.

Mer enn hobby
I tillegg til ekstramidlene til ny næringsvirksomhet på Svalbard spesielt, gjelder også Innovasjon Norge sine ordinære midler. For de 20 millionene som er bevilget til Svalbard, vil det bli tatt hensyn til de spesielle forholdene på Svalbard og det innovative må ikke stå i førersetet på samme måte som på fastlandet. Det må likevel være noe nytt.

Brandal forteller at hun har fått henvendelser fra folk i byen som ønsker å gjøre noe helt annet enn de har gjort.

– Folk må satse hundre prosent på det de vil gjøre, det kan ikke bare være en hobby. Folk må også skape flere arbeidsplasser, ikke bare sin egen, sier hun.

Samlinger
Det lokale Innovasjon Norge-kontoret har allerede arrangert en samling med tema «Fra idé til marked». Det vil bli flere samlinger framover med ulike tema. På den aller første samlingen der det var 18 personer påmeldt var også representanter for Longyearbyen lokalstyre med.

– Det er viktig å ha et godt samarbeid med politikerne. Hvis bedriftene skal få til noe, må de også få støtte fra politisk hold. Det er viktig å ro i samme retning, sier Brandal.

Todelt
Brandal mener det er viktig å få til et variert næringsliv i Longyearbyen. Byen er på mange måter todelt, det er reiselivet på den ene siden og så er det alle de andre.

– Reiselivsnæringen er optimistisk og fremadstormende. De er idérike og samarbeider seg i mellom. Hos «de andre» går ting litt tregere og det er mer tungrodd å få til nye ting. Her er det viktig å få til mer samarbeid som kan gjøre det lettere å få større kontrakter og avtaler, samtidig som de ikke må være for redde for konkurranse, sier hun.

Mange muligheter
Høy-Arktis og nordpolområdet er spesielt på mange måter. Brandal mener at det er mange muligheter her. Mindre sjø-is kommer til å skape mer trafikk, og det vil bli behov for tjenester både innen søk og redning, og logistikk. Nisjeprodukter fra Høy-Arktis synes hun også er både spesielt og aktuelt.

– Alt kan selges. Det er bare å se på vannet som de har skapt forretning av. Noe som er laget eller dyrket her er absolutt spennende, og noe folk vil ha. Og så er mange veldig opptatt av helse for tiden. Kanskje er det muligheter også i den bransjen, sier hun.

Sprø ideer
Innovasjon Norge er på jakt etter folk med god «drive» og forretningssans. Gründeren med ståpåvilje og gjerne litt sprø ideer.

–Jeg kan stille opp og hjelpe til hvis det er noen som kommer hit som har skikkelig guts og har stor tro på ideen sin. Det er viktig å ikke legge begrensninger på seg selv i starten, tenke proaktivt og ha tro på at det meste er mulig å få til, sier Brandal og referer til Robert Johansen som startet ølbryggeri i Longyearbyen mot alle odds.

Hun mener det er et godt eksempel på at også et regelverk kan endres hvis ideen og viljen til gjennomføring er sterk nok.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!