Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fart igjen etter stopp

Bryggerimester Andreas Hegermann Riis tapper vann fra sisternen for å sjekke vannkvaliteten. FOTO: Hilde Røsvik

Full fart igjen etter stopp

Etter det kraftige regnværet forrige uke ble vannet misfarget. Svalbard bryggeri var usikker på kvaliteten og stoppet produksjonen midlertidig.

Bryggerimester Andreas Hegermann Riis sier at han hadde vann på sisterne til bruk i produksjonen. Da han gikk tom for vann stoppet han produksjonen.

– Selv om renseanlegget skal være bra og alt blir kjørt gjennom filter så er vannet misfarget. Jeg tror ikke det har så mye å si, men jeg er ikke helt sikker på hvordan det ferdige produktet blir derfor stopper jeg midlertidig, for sikkerhets skyld, sier Hegermann Riis. Denne uken har alt vært i normal drift igjen.

Ble informert
Bryggerimesteren sier at han ble oppringt av Einar Olsen, driftsingeniør på teknisk avdeling som informerte om problemene etter det kraftige regnfallet. Hegermann Riis forteller at han bare noen dager før var på befaring i Steintippdalen der vannet kommer fra på sommerstid.

– Det var utrolig klart og fint vann der og jeg gledet meg til å bruke det i produksjonen, sier han.

Ikke farlig
Ansvarlig for vannlevering og vannkvalitet i Longyearbyen lokalstyre, Einar Olsen sier at de har fjernet 2-3.000 kubikk masse som raste ned i dammen i Steintippdalen i det kraftige regnværet.

– Det tar tid å få skiftet ut alt vannet i høydebassenget. Misfargingen skyldes små partikler, men det er ikke farlig å drikke det selv om det ser grått ut, forteller Olsen. Målingene på renseanlegget er nå nede på normalverdier igjen.

Sommervannkilde
Hver sommer flyttes vannkilden fra Isdammen til Steintippdalen i perioden juli til september. Grunnen er at vannet vanligvis er mye klarere der og det er mye lettere å rense. Normalt sett er det mye breslam og farge på vannet i Isdammen sommerstid.

– Det er mer komplisert å rense vannet fra Isdammen sommerstid, sier Olsen.

Går godt
Svalbard Bryggeri startet opp 7. august i fjor, om ikke lenge kan de feire ettårsdag med bryggeri på Svalbard. Denne sommeren har de hatt fredagspils og turer med omvisning på bryggeriet.

– Turistene drikker lokalt øl som aldri før. Vi har en stigende kurve på salg, også på utestedene. Det kan skyldes at det er flere turister her i år og at vi kom i gang litt sent i sesongen i fjor, sier Hegermann Riis. Han sier at dette egentlig går som forventet.

– Når jeg drar på ferie både drikker og spiser jeg lokale spesialiteter. Det regner jeg med at folk som kommer hit også gjør. At de får lokalt produsert øl her er bemerkelsesverdig og egentlig galskap, sier bryggerimesteren med et smil. Flere kjøper også med seg det lokale ølet fra Nordpolet.

– Mange ser nok på det som en souvenir, sier han.

Se bildet større

Vannet ser klart ut igjen etter flere dager med misfarging. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!