Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fart igjen etter stopp

Bryggerimester Andreas Hegermann Riis tapper vann fra sisternen for å sjekke vannkvaliteten. FOTO: Hilde Røsvik

Full fart igjen etter stopp

Etter det kraftige regnværet forrige uke ble vannet misfarget. Svalbard bryggeri var usikker på kvaliteten og stoppet produksjonen midlertidig.

Tekst:

Publisert:

Bryggerimester Andreas Hegermann Riis sier at han hadde vann på sisterne til bruk i produksjonen. Da han gikk tom for vann stoppet han produksjonen.

– Selv om renseanlegget skal være bra og alt blir kjørt gjennom filter så er vannet misfarget. Jeg tror ikke det har så mye å si, men jeg er ikke helt sikker på hvordan det ferdige produktet blir derfor stopper jeg midlertidig, for sikkerhets skyld, sier Hegermann Riis. Denne uken har alt vært i normal drift igjen.

Ble informert
Bryggerimesteren sier at han ble oppringt av Einar Olsen, driftsingeniør på teknisk avdeling som informerte om problemene etter det kraftige regnfallet. Hegermann Riis forteller at han bare noen dager før var på befaring i Steintippdalen der vannet kommer fra på sommerstid.

– Det var utrolig klart og fint vann der og jeg gledet meg til å bruke det i produksjonen, sier han.

Ikke farlig
Ansvarlig for vannlevering og vannkvalitet i Longyearbyen lokalstyre, Einar Olsen sier at de har fjernet 2-3.000 kubikk masse som raste ned i dammen i Steintippdalen i det kraftige regnværet.

– Det tar tid å få skiftet ut alt vannet i høydebassenget. Misfargingen skyldes små partikler, men det er ikke farlig å drikke det selv om det ser grått ut, forteller Olsen. Målingene på renseanlegget er nå nede på normalverdier igjen.

Sommervannkilde
Hver sommer flyttes vannkilden fra Isdammen til Steintippdalen i perioden juli til september. Grunnen er at vannet vanligvis er mye klarere der og det er mye lettere å rense. Normalt sett er det mye breslam og farge på vannet i Isdammen sommerstid.

– Det er mer komplisert å rense vannet fra Isdammen sommerstid, sier Olsen.

Går godt
Svalbard Bryggeri startet opp 7. august i fjor, om ikke lenge kan de feire ettårsdag med bryggeri på Svalbard. Denne sommeren har de hatt fredagspils og turer med omvisning på bryggeriet.

– Turistene drikker lokalt øl som aldri før. Vi har en stigende kurve på salg, også på utestedene. Det kan skyldes at det er flere turister her i år og at vi kom i gang litt sent i sesongen i fjor, sier Hegermann Riis. Han sier at dette egentlig går som forventet.

– Når jeg drar på ferie både drikker og spiser jeg lokale spesialiteter. Det regner jeg med at folk som kommer hit også gjør. At de får lokalt produsert øl her er bemerkelsesverdig og egentlig galskap, sier bryggerimesteren med et smil. Flere kjøper også med seg det lokale ølet fra Nordpolet.

– Mange ser nok på det som en souvenir, sier han.

Se bildet større

Vannet ser klart ut igjen etter flere dager med misfarging. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!