Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eier halve byen

Der det hele startet: John-Einar Lockert (t.v.), Morten E. Astrup og Bård Heio skal ut på skutertur. De kjører selvsagt ut fra Svalbard Snøscooterutleie (SSU), som de eier. Opprinnelig lå butikken i den gule rubbhallen bak de tre. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Eier halve byen

Huset, Svalbard Snøscooterutleie, barer, hoteller og boliger. Fire menn trekker i trådene.

Tekst:

Publisert:

John-Einar Lockert, Bård Heio, Tollef Svenkerud og Morten E. Astrup eier store deler av Longyearbyens restaurant- og reiselivsbedrifter. I et intrikat spindelvev av rundt 30 bedrifter, har de bygd seg opp i Longyearbyens næringsliv.

Nå skal det nyopprettede konsernet Svalbard Adventure Group AS holde styr på det meste. I år har konsernet budsjettert med å omsette for 65 millioner kroner. Til sammenligning omsatte Spitsbergen Travel AS og Spitsbergen Travel Hotell AS for 95 millioner kroner i 2011.


Gul rubbhall

Denne onsdagen står John-Einar Lockert, Bård Heio og Morten E. Astrup utenfor Svalbard Snøscooterutleie (SSU) i svarte skuterdresser. De gjør seg klare til en tur ut i det hvite, i en hektisk uke med styremøter og andre møter. Tollef Svenkerud er også i byen, men har andre ting å gjøre enn å bli avbildet på skuter. Bak turgutta står den gule rubbhallen hvor det hele startet i 1994.

Da kjøpte hallingdølene Svenkerud og Heio firmaet til Svein Sørensen. Han drev sportsbutikk, og leide ut og solgte snøskutere i rubbhallen. De to mennene flyttet til Longyearbyen og fortsatte driften.

Bedriften ble til Svalbard Snøscooterutleie (SSU), og i 1997 flyttet de sportsbutikken, som nå er Arctic Sport, til sentrum. Fire år etter kjøpte de en gammel bussgarasje og flyttet SSU inn i dagens lokaler.

I 1998 var Morten E. Astrup på snøskutertur på Svalbard, og møtte Tollef Svenkerud. Siden har de jobbet sammen. John-Einar Lockert ble en del av firkløveret etter at han begynte å jobbe for SSU i 1999. Senere kjøpte han seg inn i selskapet.


Upolert diamant

Bård Heio flyttet tilbake til fastlandet og Hallingdal i 2002. Svenkerud flyttet sørover i 2005. Samme året solgte de sports­butikken.

– Det var ikke mer komplisert enn at det var svært avhengig av hvilken daglig leder vi hadde, siden vi ikke lenger jobbet der selv. Det svingte veldig om vi hadde en god daglig leder eller ikke. Og så var ikke butikken så sentral i forhold til øvrig virksomhet, sier Heio.

Selv om de flyttet, sluttet ikke Svenkerud og Heio å investere på Svalbard.

– Det var helt naturlig å jobbe videre med noe som var bygget opp gjennom mange år, forklarer Svenkerud.

Sammen med Lockert bygde de Svalbard Lodge, Svalbar Pub og Svalbard Hotell. I 2010 kjøpte de Huset, og i 2012 kjøpte Morten E. Astrup seg inn.

– Det var ingen langsiktig plan, bare en mulighet som dukket opp. Huset er en viktig plass i Longyearbyen, og det lå der som en upolert diamant. Slik så i alle fall jeg på det. Så har vi prøvd å gjøre det beste vi kan ut fra bygningen, sette den i stand og føre den tilbake interiørmessig, sier Heio som jobber fulltid med prosjektene på Svalbard.


Har oversikt

Til sammen har de fire gründerne i underkant av 30 selskaper i Longyearbyen (se oversikt).

– Om vi har kjøpt et nytt bygg eller satt opp bygg, har vi opprettet et nytt selskap. Det er ikke så mange selskaper i drift. Der er mest eiendomsselskap, sier Heio.

– Hvordan holder dere styr på alle firmaene?

– Vi har en organisasjon som er bygd opp for å ha oversikt. Vi styrer det via daglige ledere og har veldig engasjerte og flinke ansatte. Det er hovednøkkelen til at ting fungerer, sier Heio.

Han forteller at de fleste selskapene er relatert til hverandre.

– Vi driver med bespisning, servering, overnatting og turvirksomhet. Og så driver vi med salg av snøskutere. Det er kanskje det som er minst relatert til resten, men en viktig del av det vi startet med. Vi driver ikke med så mye som det kan se ut som, sier Heio.


Eget konsern

Selskapene som er relatert til reiselivsvirksomhet er i dag organisert gjennom Svalbard Adventure Group AS, som ble stiftet like før jul. Hver av de fire investorene eier en firedel hver.

– Det var litt rotete slik det var. Det er en fordel å være konsern. Det blir enklere strukturer og mer oversiktlig for alle, sier Heio.

Selskapet skal drive med turistvirksomhet, det vil si turproduksjon, bespisning og overnatting. Det gjør de gjennom Huset, Svalbar Pub, SSU, Svalbard Hotell, Svalbard Lodge og Svalbard Adventure Hotell, som ifølge Lockert skal åpne i 2015. I dag er hotellet bare en peleskog ved av Kroa.

Svalbard Adventure Group AS har i dag 55 ansatte i de forskjellige selskapene. Lockert er administrerende direktør og selskapets representant bosatt i Longyearbyen.

– På sikt vil nok noen selskaper fusjonere og det vil bli totalt sett litt færre, opplyser Lockert.

Han forteller at Svalbard Adventure Group har eget økonomikontor som organiserer det praktiske og holder oversikt, slik at eierne har kontroll på de forskjellige selskapene.


Tøffe år

De siste to årene har vært tøffe for Svalbard Snøscooterutleie. Både i 2010 og 2011 gikk selskapet med underskudd. Tallene for 2012 er ennå ikke offentliggjort, men Lockert uttalte i høst at de så ut som tallene fra 2011, altså et underskudd på rundt 1,6 millioner kroner.

– SSU drifter Svalbard Hotell og Svalbard Lodge. Det har vært store kostnader i forbindelse med å starte opp der, de er vi for så vidt ferdige med nå. Så har det vært to dårlige turistår. I fjor hadde vi dårlig vær, og det var ingen i reiselivsbransjen som hadde noe godt år. Året før var det askesky, forklarer Heio.

– Hva gjør dere for å bedre resultatet?

– Vi må skjære ned på alt som heter kostnader. Det er nøkkelen, sier Heio.

Lockert forteller at det er blitt gjort en del endringer i driften slik at selskapet skal være i stand til å takle slike utfordringer i framtiden.

Investor og fondsforvalter Morten E. Astrup har base i London, men kommer til Longyearbyen med jevne mellomrom. Helst i sitt privatfly, som han fikk tillatelse til i fjor.

– Vi kommer til å satse videre på å utvikle turistdestinasjonen Svalbard så lenge ramme­vilkårene legger til rette for at det svarer seg økonomisk, opplyser han.

Se bildet større

Bygger: John-Einar Lockert (t.v.) og Bård Heio går gjennom gågata hvor de eier flere av selskapene. Blant annet Svalbard Hotell (t.v.), peleskogen til høyre for gjerdet som skal bli Svalbard Adventure Hotell og bygget som rommer Kroa og Basecamp Spitsbergen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Vokser: Investorene kjøpte Huset i 2010 og skal bygge nytt hotell ved Kroa. FOTO: Faksimile: Svalbardposten

Se bildet større

Med fra starten: Tollef Svenkerud er blant annet deleier i Svalbard Adventure Group og Sandmo & Svenkerud. Han opplyser at rundt 40 prosent av hans virksomhet, målt i omsetning, er på Svalbard. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Sandmo & Svenkerud: Tollef Svenkerud startet opp Sandmo & Svenkerud med Werner Sandmo i 2001. I 2007 solgte Sandmo seg ut, og Morten E. Astrup kom inn. Selskapet bygger blant annet bygningene til de andre selskapene til de fire. Er ikke en del av Svalbard Adventure Group. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Svalbard Snøscooterutleie: Tollef Svenkerud og Bård Heio kjøpte Svalbard Arctic Sport av Svein Sørensen i 2004. Bedriften var plassert i den gule rubbhallen på bildet. I 1996 kjøpte de Spitsbergen Ski-Doo Service, byttet navn til Svalbard Snøscooterutleie og skilte ut deler av virksomheten. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Svalbar og Svalbard lodge: Midt i gågata i Longyearbyen ligger bygningen som rommer Svalbar Pub i 1. etasje og leilighetshotellet Svalbard Lodge i 2. etasje. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Huset: I 2010 kjøpte Bård Heio, Tollef Svenkerud og John-Einar Lockert Huset fra Odd Harald Hauge og Ivar Tollefsen. I fjor kjøpte også Morten E. Astrup seg inn. Han eier nå 25 prosent av konsernet Svalbard Adventure Group som skal styre de reiselivsrelaterte bedriftene til de fire. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Svalbard hotell, fangstmannshotellet og Svalbard Adventure Hotell: Svalbard Hotell (blått og hvitt) åpnet i mars 2011. I 2015 skal etter planen Svalbard Adventure Hotell åpne i det som siden høsten 2011 har vært en peleskog. Investorene eier også bygningen som huser Kroa og Basecamp Spitsbergen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Faktaboks

Dette eier de

Tollef Svenkerud, Bård Heio, John-Einar Lockert og Morten E. Astrup eier flere av de viktigste bedriftene i byen. Her er en oversikt.

Viktige selskaper:
Omsetning i millioner, 2011-tall.
• Sandmo & Svenkerud (71,3)
• Svalbard Snøscooterutleie (36,3)
• HRD Svalbard, Huset restaurantdrift, (14,5)
• Svalbard Pub (7,8)
• Saxifraga AS, frisørsalongen (3,4)
• Fangstmannshotellet (3,3)
• Huset AS (2,6)

Flere eiendom- og utleieselskaper, blant dem:
• Polar boligutvikling AS (7,8)
• Saxifraga eiendom (7,6)
• Svalbard eiendom (1,4)
Kilde: Ravninfo.no

Tollef Svenkerud (35)
• Hågeberg AS - 100%
• Saxifraga Eiendom AS - 33,3%
• Svalbard Pub AS - 33,3%
• Spitsbergen eiendom AS - 33,3%
• Huset AS - 33,3%
• HRD Svalbard AS (Huset restaurantdrift) - 33,3%
• Fangstmannshotellet AS - 33,3%
• Nordisk Motorsport AS - 49,35 %
• Svalbard Snøscooterutleie AS - 33,3 %
• Ørn Norden AS - 50%
• Sandmo & Svenkerud AS - 50%
• Sandmo & Svenkerud utbygging AS - 50%
• Spitsbergen Bolig AS - 50%
• Polar boligutvikling AS - 34,2%
• Svalbard Adventure Group AS - 25%
Viser bare selskaper på Svalbard. Kilde: Ravninfo.no

Bård Heio (46)
• Big Sky AS - 100 %
• Saxifraga eiendom AS - 33,3%
• HRD Svalbard AS - 33,3%
• Svalbard Pub AS - 33,3%
• Spitsbergen eiendom AS - 33,3%
• Fangstmannshotellet AS - 33,3%
• Huset AS - 33,3%
• Polar boligutvikling AS - 31,67%
• Nordisk Motorsport AS - 49,35%
• Svalbard Snøscooterutleie AS - 33,3%
• AMB Autoteknikk AS - 100%
• Svalbard Adventure Group AS- 25%
Viser bare selskaper på Svalbard. Kilde: Ravninfo.no

John-Einar Lockert (36)
• Lockert holding & eiendom AS - 100%
• A&L Holding & Eiendom AS - 50%
• Svalbard Eiendom AS - 50%
• Saxifraga AS (frisørsalong) - 50%
• Saxifraga eiendom AS - 33,3%
• HRD Svalbard AS - 33,3%
• Svalbard Pub AS - 33,3%
• Spitsbergen Eiendom AS - 33,3%
• Fangstmannshotellet AS - 33,3%
• Huset AS - 33,3%
• Svalbard Snøscooterutleie AS - 33,3%
• Svalbard Adventure Group AS - 25%
Viser bare selskaper på Svalbard. Kilde: Ravninfo.no

Morten E. Astrup (37)
• Aconcagua management LTD - 100%
• Ørn Norden AS - 50%
• Sandmo & Svenkerud AS - 50%
• Sandmo & Svenkerud utbygging AS - 50%
• Polarbygg AS - 50%
• Polar boligutvikling AS - 34,2
• Spitsbergen bolig AS - 50%
• Svalbard Adventure Group AS - 25%
Viser bare selskaper på Svalbard. Kilde: Ravninfo.no

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!