Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette rommet skal fylles med øl

Robert Johansen (t.v.) og Andreas Hegermann Riis gjør unna de siste forberedelsene. Om noen uker innredes lokalet med alt som skal til for å lage brygg. FOTO: Geir Barstein

Dette rommet skal fylles med øl

Bryggeriet er snart i gang.

For øyeblikket er det tomt, men snart er alt som trengs for å lage mange tusen liter lokalprodusert brygg på plass i lokalet i sjøområdet.

– I midten av mai går båten oppover fra fastlandet. Da får vi fat, bokser og alt vi trenger. Det blir ganske fullt her, sier Robert Johansen, sjef for Svalbard Bryggeri.

Ølsommer

Sammen med bryggerimester Andreas Hegermann Riis, en ølveteran med erfaring fra både Oslo mikrobryggeri og Håndbryggeriet, er han i ferd med å legge siste hånd på verket.

Håpet er at de første edle dråpene er klare i juli, og at anlegget kan produsere hele 2200 bokser svalbardøl i timen.

– Det tar 14 dager å sette opp alt utstyret, og 14 dager til det første øllet er klart til å pakkes.

– Dette er nesten litt for stort til å kalle mikrobryggeri. Vi kaller det bare for bryggeri, sier de.

Les også: Presser på for svalbardøl

Satser på verden

Ølet skal selges på skjenkesteder i Longyearbyen, Nordpolet og fastlandet.

– Vi driver akkurat nå og forhandler med distributører. I første omgang skal det selges i nærområdet, altså Nord-Norge, men etter hvert står resten av landet og verden for tur, sier de.

Til sommeren satser de på tre ulike øltyper: Pils, pale ale og IPA. På sikt skal bryggeriet også ha en stout og en hveteøl i det faste sortimentet.

– I tillegg skal vi krydre med forskjellige spesialtyper, og vi satser for eksempel på et eget juleøl, sier Johansen.

Bryggeriet skal og selge lokalt vann.

– Det blir litt mer kortreist enn Ramlösa-en som drikkes her oppe. Vi ser på muligheter til å iverksette ekspedisjoner for å hente is fra breer til vannet, sier Johansen.

Må brenne

I seks år har han stått på for å oppfylle bryggeridrømmen.

– Det føles veldig bra å snart være i mål, selv om det fortsatt er noen skjær i sjøen. Jeg skulle ønske at jeg bare kunne konsentrere meg om å brygge øl, men det er rammevilkår som må oppfylles, sier han.

Bryggeprosessen etterlater store mengder biomasse, også kalt drav. Bryggeriet må få på plass en god ordning for å håndtere dette avfallet.

– Her får vi en utfordring. Vi skal få en kvern som presser ut mesteparten av vannet, tørke det og lagre i en konteiner. Det kan sendes ned til fastlandet. Men før eller siden skal vi få lagt opp til at det kan brennes. Det kan igjen gi varme som kan brukes i bryggeprosessen, og dermed avlaste Energiverket, sier Johansen.

Forbudt

Tilvirkning av alkoholholdig drikk på Svalbard har vært forbudt i en lov fra 1929. Johansen sier tillatelse har vært det aller største hinderet for å komme i gang.

Allerede 28. januar 2010 søkte han om å få endret loven.

– Og nå har jeg papirer i hånda, hvor det står at jeg får lov, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!