Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette rommet skal fylles med øl

Robert Johansen (t.v.) og Andreas Hegermann Riis gjør unna de siste forberedelsene. Om noen uker innredes lokalet med alt som skal til for å lage brygg. FOTO: Geir Barstein

Dette rommet skal fylles med øl

Bryggeriet er snart i gang.

Tekst:

Publisert:

For øyeblikket er det tomt, men snart er alt som trengs for å lage mange tusen liter lokalprodusert brygg på plass i lokalet i sjøområdet.

– I midten av mai går båten oppover fra fastlandet. Da får vi fat, bokser og alt vi trenger. Det blir ganske fullt her, sier Robert Johansen, sjef for Svalbard Bryggeri.

Ølsommer

Sammen med bryggerimester Andreas Hegermann Riis, en ølveteran med erfaring fra både Oslo mikrobryggeri og Håndbryggeriet, er han i ferd med å legge siste hånd på verket.

Håpet er at de første edle dråpene er klare i juli, og at anlegget kan produsere hele 2200 bokser svalbardøl i timen.

– Det tar 14 dager å sette opp alt utstyret, og 14 dager til det første øllet er klart til å pakkes.

– Dette er nesten litt for stort til å kalle mikrobryggeri. Vi kaller det bare for bryggeri, sier de.

Les også: Presser på for svalbardøl

Satser på verden

Ølet skal selges på skjenkesteder i Longyearbyen, Nordpolet og fastlandet.

– Vi driver akkurat nå og forhandler med distributører. I første omgang skal det selges i nærområdet, altså Nord-Norge, men etter hvert står resten av landet og verden for tur, sier de.

Til sommeren satser de på tre ulike øltyper: Pils, pale ale og IPA. På sikt skal bryggeriet også ha en stout og en hveteøl i det faste sortimentet.

– I tillegg skal vi krydre med forskjellige spesialtyper, og vi satser for eksempel på et eget juleøl, sier Johansen.

Bryggeriet skal og selge lokalt vann.

– Det blir litt mer kortreist enn Ramlösa-en som drikkes her oppe. Vi ser på muligheter til å iverksette ekspedisjoner for å hente is fra breer til vannet, sier Johansen.

Må brenne

I seks år har han stått på for å oppfylle bryggeridrømmen.

– Det føles veldig bra å snart være i mål, selv om det fortsatt er noen skjær i sjøen. Jeg skulle ønske at jeg bare kunne konsentrere meg om å brygge øl, men det er rammevilkår som må oppfylles, sier han.

Bryggeprosessen etterlater store mengder biomasse, også kalt drav. Bryggeriet må få på plass en god ordning for å håndtere dette avfallet.

– Her får vi en utfordring. Vi skal få en kvern som presser ut mesteparten av vannet, tørke det og lagre i en konteiner. Det kan sendes ned til fastlandet. Men før eller siden skal vi få lagt opp til at det kan brennes. Det kan igjen gi varme som kan brukes i bryggeprosessen, og dermed avlaste Energiverket, sier Johansen.

Forbudt

Tilvirkning av alkoholholdig drikk på Svalbard har vært forbudt i en lov fra 1929. Johansen sier tillatelse har vært det aller største hinderet for å komme i gang.

Allerede 28. januar 2010 søkte han om å få endret loven.

– Og nå har jeg papirer i hånda, hvor det står at jeg får lov, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!