Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Lovendringen gir bl.a. norske myndigheter de nødvendige hjemlene for å føre kontroll av et ev. fiskemottak på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Regjeringen legger til rette for fiskemottak på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen opplyser i en pressemelding at en lovendring nå legger til rette for et fiskemottak på Svalbard.

– Det er viktig for å svalbardsamfunnet utvikle næringsgrunnlaget. Et fiskemottak vil kunne gi flere arbeidsplasser i ei nødvendig omstillingsperiode, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Nå er havressursloven utvida til å også gjelde Svalbard, slik at øygruppa får de samme reglene som på fastlandet. Dermed får myndighetene hjemlene som skal til for å utøve kontroll, ifølge Sandberg.

– Det er viktig å legge til rette for at nye bedrifter på Svalbard har de samme gode rammevilkårene som på fastlandet, og som også sikrer god kontroll over ressursuttaket, sier Sandberg i pressemeldingen.

Eirik Berger, nestleder i Longyearbyen lokalstyre, sier dette er en gledens dag for Svalbard.

– Dette er svært gode nyheter. Helt siden vi trådte inn i disse kontorene, har vi kommunisert et ønske om dette inn mot departementene og stortingsgruppene. Fiskerinæringen har dimensjonene til å kunne ta over stafettpinnen fra Store Norske, sier Berger.

Han sier flere fiskeriaktører har ytret interesse om å starte på Svalbard. Hvor langt fram i tid en etablering ligger, er foreløpig uklart.

– Det er vanskelig å si. Vi må se hva aktørene trenger for å komme i gang, og er avhengige av at de som har vist interesse følger opp, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!