Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Lovendringen gir bl.a. norske myndigheter de nødvendige hjemlene for å føre kontroll av et ev. fiskemottak på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Regjeringen legger til rette for fiskemottak på Svalbard.

Regjeringen opplyser i en pressemelding at en lovendring nå legger til rette for et fiskemottak på Svalbard.

– Det er viktig for å svalbardsamfunnet utvikle næringsgrunnlaget. Et fiskemottak vil kunne gi flere arbeidsplasser i ei nødvendig omstillingsperiode, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Nå er havressursloven utvida til å også gjelde Svalbard, slik at øygruppa får de samme reglene som på fastlandet. Dermed får myndighetene hjemlene som skal til for å utøve kontroll, ifølge Sandberg.

– Det er viktig å legge til rette for at nye bedrifter på Svalbard har de samme gode rammevilkårene som på fastlandet, og som også sikrer god kontroll over ressursuttaket, sier Sandberg i pressemeldingen.

Eirik Berger, nestleder i Longyearbyen lokalstyre, sier dette er en gledens dag for Svalbard.

– Dette er svært gode nyheter. Helt siden vi trådte inn i disse kontorene, har vi kommunisert et ønske om dette inn mot departementene og stortingsgruppene. Fiskerinæringen har dimensjonene til å kunne ta over stafettpinnen fra Store Norske, sier Berger.

Han sier flere fiskeriaktører har ytret interesse om å starte på Svalbard. Hvor langt fram i tid en etablering ligger, er foreløpig uklart.

– Det er vanskelig å si. Vi må se hva aktørene trenger for å komme i gang, og er avhengige av at de som har vist interesse følger opp, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!