Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Lovendringen gir bl.a. norske myndigheter de nødvendige hjemlene for å føre kontroll av et ev. fiskemottak på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Regjeringen legger til rette for fiskemottak på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen opplyser i en pressemelding at en lovendring nå legger til rette for et fiskemottak på Svalbard.

– Det er viktig for å svalbardsamfunnet utvikle næringsgrunnlaget. Et fiskemottak vil kunne gi flere arbeidsplasser i ei nødvendig omstillingsperiode, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Nå er havressursloven utvida til å også gjelde Svalbard, slik at øygruppa får de samme reglene som på fastlandet. Dermed får myndighetene hjemlene som skal til for å utøve kontroll, ifølge Sandberg.

– Det er viktig å legge til rette for at nye bedrifter på Svalbard har de samme gode rammevilkårene som på fastlandet, og som også sikrer god kontroll over ressursuttaket, sier Sandberg i pressemeldingen.

Eirik Berger, nestleder i Longyearbyen lokalstyre, sier dette er en gledens dag for Svalbard.

– Dette er svært gode nyheter. Helt siden vi trådte inn i disse kontorene, har vi kommunisert et ønske om dette inn mot departementene og stortingsgruppene. Fiskerinæringen har dimensjonene til å kunne ta over stafettpinnen fra Store Norske, sier Berger.

Han sier flere fiskeriaktører har ytret interesse om å starte på Svalbard. Hvor langt fram i tid en etablering ligger, er foreløpig uklart.

– Det er vanskelig å si. Vi må se hva aktørene trenger for å komme i gang, og er avhengige av at de som har vist interesse følger opp, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!