Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Lovendringen gir bl.a. norske myndigheter de nødvendige hjemlene for å føre kontroll av et ev. fiskemottak på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

– Dette kan ta over stafettpinnen fra Store Norske

Regjeringen legger til rette for fiskemottak på Svalbard.

Regjeringen opplyser i en pressemelding at en lovendring nå legger til rette for et fiskemottak på Svalbard.

– Det er viktig for å svalbardsamfunnet utvikle næringsgrunnlaget. Et fiskemottak vil kunne gi flere arbeidsplasser i ei nødvendig omstillingsperiode, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Nå er havressursloven utvida til å også gjelde Svalbard, slik at øygruppa får de samme reglene som på fastlandet. Dermed får myndighetene hjemlene som skal til for å utøve kontroll, ifølge Sandberg.

– Det er viktig å legge til rette for at nye bedrifter på Svalbard har de samme gode rammevilkårene som på fastlandet, og som også sikrer god kontroll over ressursuttaket, sier Sandberg i pressemeldingen.

Eirik Berger, nestleder i Longyearbyen lokalstyre, sier dette er en gledens dag for Svalbard.

– Dette er svært gode nyheter. Helt siden vi trådte inn i disse kontorene, har vi kommunisert et ønske om dette inn mot departementene og stortingsgruppene. Fiskerinæringen har dimensjonene til å kunne ta over stafettpinnen fra Store Norske, sier Berger.

Han sier flere fiskeriaktører har ytret interesse om å starte på Svalbard. Hvor langt fram i tid en etablering ligger, er foreløpig uklart.

– Det er vanskelig å si. Vi må se hva aktørene trenger for å komme i gang, og er avhengige av at de som har vist interesse følger opp, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!