Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Næringen sliter

Hundenæringen er viktig på Svalbard. Nå sliter store deler av bransjen på grunn av kennelhoste, en hittil nesten ikke-eksistererende sykdom på Svalbard. FOTO: Illustrasjonsfoto: Christopher Engås

Masseutbrudd av hundesykdom:

Næringen sliter

Hundenæringen på Svalbard sliter etter masseutbruddet av kennelhoste i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.04.2015 kl 22:22

I går måtte Basecamp hente inn alle spannene sine fra Isfjord Radio med snøskuter. Tre spann, med i alt 20 hunder, ble fraktet tilbake til Longyearbyen. Administrerende direktør i Basecamp Spitsbergen AS, Steinar Rorgemoen, betegner situasjonen som kritisk.

– Det er helt jævlig. Vi stengte hundegården vår utenfor Longyearbyen i fire dager, av hensyn til hundene. Nå har vi hentet inn hundene som var på langtur også, sier han.

Dårlig butikk

Han har ikke noen oversikt over hvor mange av selskapets om lag hundre hunder som er utslått av sykdommen, men han presiserer at hensynet til hundene kommer før kommersielle interesser.

– Dette er dårlig butikk for oss, men det er våre kolleger - hundene - som kommer først. Nå har vi innstilt alle langturer, og vi følger med på hundene hver eneste dag. Så skal vi prøve å komme i gang igjen sakte men sikkert. Men dyrehelsen er viktigst, sier han.

Kjører på halv maskin

Svalbard Husky AS sliter også med den svært smittsomme sykdommen. Kennelhoste er i utgangspunktet ikke farlig for dyret, men kan være det om hunden blir anstrengt fysisk. Robert Nilsen i Svalbard Husky må si nei til forespørsler fra turistnæringen om turer.

– Jeg anslår at om lag 40 prosent av hundene våre er utslått av sykdommen, og drifta går for halv maskin, sier Nilsen som presiserer at han ikke har panikk.

– Kennelhoste har nok vært her før også, om ikke i så stort omfang som nå. Det kjipe er at vi får et masseutbrudd midt i den travleste tida i april, sier han.

Den største aktøren i markedet, Green Dog AS, er ifølge daglig leder Martin Munck ikke spesielt hardt rammet.

– Vi har hatt en og annen hund som har hostet, men de har kommet seg rimelig fort. Jeg tror vaksinene vi har gitt dem har virket. Foreløpig klarer vi oss, sier han.

Bra med kontroll

Kennelhoste har vært nesten ikke-eksisterende på Svalbard, og myndighetene er bekymret. Mattilsynet er torsdag på vei til øygruppen for å se an situasjonen, samt inspisere hundeløpet Trappers Trail som skal gå av stabelen i helga.

Etter det Svalbardposten erfarer diskuteres det strengere veterinærkontroll av dyr som skal til og fra Svalbard. Dette tror Steinar Rorgemoen i Basecamp er lurt.

– Jeg er ikke overrasket over at vi har fått kennelhosten hit. Det er blitt mer frakt av folk og dyr til og fra øya, og smitterisikoen har dermed økt. Derfor kan strengere kontroller av dyr være lurt både for dyrene selv, og ikke minst mennesker som skal leve av dyr på Svalbard, sier han.

Se bildet større

Daglig leder Robert Nilsen i Svalbard Husky AS kjører bedriften sin på halv maskin på grunn av utbruddet av kennelhoste. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Se bildet større

Steinar Rorgemoen og Basecamp Spitsbergen har innstilt alle langturer og latt hundene få ro. – Det er dårlig butikk, men dyrehelsa kommer først, sier han. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hundeløpet Trappers Trail skal starte fra Longyearbyen lørdag. Det vil bli strengere veterinærkontroll på grunn av sykdomsutbruddet. Bildet er av Tommy Jordbrudal som vant løpet for noen år tilbake. FOTO: Kai Sand

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!