Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nære på for postflyet

Postflyet fra West Air Sweden skled av rullebanen under svært vanskelige forhold 25. januar i fjor. Bildet er tatt kort tid etter hendelsen. FOTO: Privat

Nære på for postflyet

Uhellet under landing med postflyet i januar i fjor er klassifisert som en «alvorlig luftfartshendelse» i havarikommisjonens rapport, som ble offentliggjort i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2011 kl 13:50

Postflyet fikk problemer under nedbremsingen like etter at det hadde landet, mandag 25. januar i fjor. Forholdene var svært vanskelige, med sidevind og glatt rullebane.

Flyet gikk ned over Adventdalen og landet mot vest, 500 meter inne på rullebanen. Problemene oppsto under siste del av utrullingen i en hastighet på cirka 60 knop, 110 kilometer i timen.

Flyet skled av banen og stanset cirka 35 meter før enden av rullebanen, og 15 meter utenfor banekanten. Utforkjøringen førte kun til mindre materielle skader.

Glatt rullebane

«En kombinasjon av at flyet ble landet noe langt inne på rullebanen og at det dermed kom inn på den siste tredelen av rullebanen hvor det var lav friksjon, fikk betydning i dette tilfellet. Sikkerhetsmarginene ved denne landingen på Longyear ble for små», skriver Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) i rapporten.

Erfarne piloter

West Air Sweden har fløyet med post og gods fra Tromsø til Longyearbyen siden 2006. Flyet som ble skadet var en Bombardier CRJ200PF. Om bord befant det seg den 53 år gamle fartøysjefen og en 37 år gammel styrmann. Begge var svært erfarne flygere. 

Les rapporten og se en animasjonsvideo av landingen her.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!