Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nære på for postflyet

Postflyet fra West Air Sweden skled av rullebanen under svært vanskelige forhold 25. januar i fjor. Bildet er tatt kort tid etter hendelsen. FOTO: Privat

Nære på for postflyet

Uhellet under landing med postflyet i januar i fjor er klassifisert som en «alvorlig luftfartshendelse» i havarikommisjonens rapport, som ble offentliggjort i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2011 kl 13:50

Postflyet fikk problemer under nedbremsingen like etter at det hadde landet, mandag 25. januar i fjor. Forholdene var svært vanskelige, med sidevind og glatt rullebane.

Flyet gikk ned over Adventdalen og landet mot vest, 500 meter inne på rullebanen. Problemene oppsto under siste del av utrullingen i en hastighet på cirka 60 knop, 110 kilometer i timen.

Flyet skled av banen og stanset cirka 35 meter før enden av rullebanen, og 15 meter utenfor banekanten. Utforkjøringen førte kun til mindre materielle skader.

Glatt rullebane

«En kombinasjon av at flyet ble landet noe langt inne på rullebanen og at det dermed kom inn på den siste tredelen av rullebanen hvor det var lav friksjon, fikk betydning i dette tilfellet. Sikkerhetsmarginene ved denne landingen på Longyear ble for små», skriver Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) i rapporten.

Erfarne piloter

West Air Sweden har fløyet med post og gods fra Tromsø til Longyearbyen siden 2006. Flyet som ble skadet var en Bombardier CRJ200PF. Om bord befant det seg den 53 år gamle fartøysjefen og en 37 år gammel styrmann. Begge var svært erfarne flygere. 

Les rapporten og se en animasjonsvideo av landingen her.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!