Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nære på for postflyet

Postflyet fra West Air Sweden skled av rullebanen under svært vanskelige forhold 25. januar i fjor. Bildet er tatt kort tid etter hendelsen. FOTO: Privat

Nære på for postflyet

Uhellet under landing med postflyet i januar i fjor er klassifisert som en «alvorlig luftfartshendelse» i havarikommisjonens rapport, som ble offentliggjort i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2011 kl 13:50

Postflyet fikk problemer under nedbremsingen like etter at det hadde landet, mandag 25. januar i fjor. Forholdene var svært vanskelige, med sidevind og glatt rullebane.

Flyet gikk ned over Adventdalen og landet mot vest, 500 meter inne på rullebanen. Problemene oppsto under siste del av utrullingen i en hastighet på cirka 60 knop, 110 kilometer i timen.

Flyet skled av banen og stanset cirka 35 meter før enden av rullebanen, og 15 meter utenfor banekanten. Utforkjøringen førte kun til mindre materielle skader.

Glatt rullebane

«En kombinasjon av at flyet ble landet noe langt inne på rullebanen og at det dermed kom inn på den siste tredelen av rullebanen hvor det var lav friksjon, fikk betydning i dette tilfellet. Sikkerhetsmarginene ved denne landingen på Longyear ble for små», skriver Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) i rapporten.

Erfarne piloter

West Air Sweden har fløyet med post og gods fra Tromsø til Longyearbyen siden 2006. Flyet som ble skadet var en Bombardier CRJ200PF. Om bord befant det seg den 53 år gamle fartøysjefen og en 37 år gammel styrmann. Begge var svært erfarne flygere. 

Les rapporten og se en animasjonsvideo av landingen her.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!