Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Når vi blør, må alle blø med oss

Innkjøpssjef Arnt-Inge Nesset (t.v.) og eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen går gjennom avtalene til Store Norske i prosessen med å få selskapet på rett kjøl. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Når vi blør, må alle blø med oss

I administrasjonsbygget til Store Norske jobbes det iherdig med å få selskapet på trygg grunn. I gangene frykter folk for jobben.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.12.2014 kl 13:27

Vinden røsker i Store Norskes kontorbygg i Longyearbyen og flyavgangene til Svea er innstilt for andre dag på rad. Inne på laboratoriet sitter Anne-Lise Alexandersen og drysser små skjeer med kullpulver inn i en analysemaskin. Kvaliteten på boreprøver og kull fra Gruve 7 skal sjekkes. Kullet fra Svea har ikke kommet på grunn av flykanselleringene.

Nå skal kullproduksjonen i selskapet ned, og Alexandersen vet ikke om det får noe å si for antallet prøver i laben.

– Det kan godt bli kuttet på laben. Jeg vet ikke hvordan de tenker. Vi var gjennom en nedbemanningsprosess sist også. Da ble begge stillingene satt ned i 75 prosent. Det var ikke noe gøy, sier hun.

Venter på meldingen
Sist varte det ikke lenge før hun og kollegaen fikk gå tilbake i full jobb.

– Jeg er ikke skapt til å gå hjemme. Selv ikke da barna var små, kunne jeg tenke meg å jobbe mindre, sier Alexandersen som har jobbet på laben i ni år.

– Sist syntes jeg det var helt jævlig, rett og slett. Nå har vi vært gjennom det en gang før, og venter bare på at de skal komme med det. Men jeg vil ikke miste jobben. Jeg har vært her så lenge, og det er jo jobben min, sier hun med trykk på det siste ordet.

Hun går videre til kalori­meteret som skal måle brennverdien til kullet. Dess flere kalorier jo bedre. I tillegg til kull fra gruvene, kommer det fra leteområder blant annet på Ispallen og i Operafjellet. I løpet av året analyserer laboratoriet rundt 300 slike prøver.

Nå er det usikkert hvor mye mer leting det blir.

Ikke lett å knekke
Inne på et av kontorene i etasjen over laboratoriet sitter letesjef Morten Often og geodata-ansvarlig Bernt Holst, to av fire som utgjør kullselskapets leteavdeling.

– Neste post på programmet blir å finne ut hva vi trenger å skaffe oss mer informasjon om, sier Often.

Under forrige nedbemanningsprosess ble all leteaktivitet som ikke var knyttet til kull lagt ned. Nå er stemningen avventende, forteller Holst.

– Det er mye galgenhumor som du sikkert skjønner. Det er ikke lett å knekke denne gjengen i Store Norske, sier letesjefen.

Han legger til at nå handler alt om å finne ut hva som er viktig og riktig å gjøre for selskapet fremover.

– De avgjørende beslutningene blir ikke gjort før på nyåret i møtene med departementet. Det tar lang tid før vi får vite skjebnen til Store Norske både på kort og lengre sikt, sier han.

– Blør
I dag jobber ganske nøyaktig 35 personer i administrasjons­bygget. I forrige nedbemanningsrunde forsvant tilsammen 2,5 årsverk.

– Krevende og utfordrende, det er to relevante stikkord, sier HR-konsulent Steinar Alstad-Jensen om nedbemanningsarbeidet.

Han sitter på kontoret til medarbeider Carina Johansen.

– Man unngår ikke å bli berørt. Det er kolleger, sier hun.

Innerst i gangen står en dør på gløtt. Innenfor sitter eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen og innkjøpssjef Arnt-Inge Nesset bøyd over en bærbar datamaskin.

– Vi sitter og gjennomgår alle avtalene og innkjøpene våre. Når vi blør, må alle blø med oss. Så enkelt er det, sier Thesen.

Store Norske har flere hundre leverandør- og avtaleforhold.

– Vi har hovedvekt på å gå gjennom de største. Slik situasjonen er nå, må det skje raskt, sier Thesen.

Klump i magen
Tallene til Store Norske er blodrøde. Tre som har spesielt god oversikt over dem sitter rundt et lite møtebord.

– Det er store tall, sier Lene Villumsen i regnskapsavdelingen.

Tallenes tale er at noen må gå, over 100 skal forlate selskapet.

– Vi går alle rundt med en klump i magen. Den ene timen tror man at en kanskje får bli. Den neste at man må ut. Nå vil vi bare vite hvordan det blir, sier Villumsen.

– Jeg klarer ikke å konsentrere meg så godt, sier Anne-Karin Bekken.

– Men samtidig må vi ha en hverdag. Rutiner er rutiner og det er godt med hverdag, sier Anne-Lise Bjerkeng.

De er tre i regnskapsavdelingen, og om en av tre må ut må en av dem det.

– Men nå sitter vi med årsoppgjøret, og det skal vi gjennom, sier Villumsen.

Positivt med museum
Ved resepsjonen kommer en smilende geolog i kjeledress gående mot daglig leder Håvar Fjerdingøy i Store Norske boliger. Geolog Malte Jochmann har guidet en tysk reiselivsgruppe i Gruve 3-museet. De var storfornøyde.

– På lørdag var Spitsbergen Travel der inne, heftig og begeistret. Vi jobber beinhardt for å lage opplegg for å vise fram anlegget. Vi har til og med gangvei for rullator, smiler Fjerdingøy før han tar med Svalbardposten inn på det nærmeste kontoret for å vise frem den fine nisselua til kommunikasjonssjef Terje Carlsen.

– Vi holder på med litt annet også. Her er årets julekort, sier Carlsen og viser frem et kort med bilde fra Gruve 3, et lok med nisselue på.

I forrige uke ble det klart at selskapet får støtte fra Svalbards Miljøvernfond til å fortsette arbeidet med museet.

– Det er ikke så store kostnader knyttet til å ta det i bruk. Heller inntekter, sier Carlsen.

Jochmann kommer også inn på kontoret. Han foreslår å ta inn skinner som ble brukt i hengen i gruva tidligere, så besøkende kan løfte på dem. Han løfter opp armene og viser.

– De syns jo det er artig å få ta i ting. Jeg er enig i at vi bør sette inn mer utstyr de kan løfte på. Bjelkene veier 18 kilo. I ungdommen var vi sterke, sier Fjerdingøy som tidligere jobbet i gruva.

Det nærmer seg jul. Ved trappa har den utstoppa isbjørnen tatt en liten julenisse i kjeften. Men det er visst slik det pleier å være.

Nøkkelord

Se bildet større

Anne-Lise Alexandersen er en av to på laboratoriet. De fikk redusert stillingene i forrige nedbemanningsrunde. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Slik beskriver Steinar Alstad-Jensen og Carina Johansen jobben i HR-avdelingen til Store Norske. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Gruve 3 er et friskt pustfor geolog Malte Jochmann (t.v.) og sjef Håvar Fjerdingøy i Store Norske boliger. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!