Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nær og fjern

To begivenheter tirsdag denne uken vil bli stående som milepæler i Svalbards historie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Den ene handler om de nære ting; om et hus som har spilt en sentral rolle i Longyearbyens indre liv gjennom mer enn 50 år. Et hus som går en usikker framtid i møte, etter å ha vært kafé, skole, kirkerom, kinosal, teatersal og møterom for alskens lag og foreninger siden oktober 1951. Den andre begivenheten handler om resten av verden. Om en idé som førte til at bokser med frø ble plassert i en sidestoll i Gruve 3 i 1984, som forløper til tirsdagens andre hendelse: Svalbard globale frøhvelvs åpningsseremoni.

Tirsdagens avgjørelse i Longyearbyen lokalstyre om å bygge nytt kulturhus i sentrum satte punktum for en lang, og tildels opprivende strid, i dalen. Et slikt engasjement er selvsagt på alle måter bra, både for blodomløpet og for generell politisk bevisstgjøring. At et trettitalls demonstranter, hvorav de aller fleste var skoleungdom, stiller seg opp foran inngangen til Næringsbygget med fakler i protest mot avgjørelsen som skal tas om å bygge i sentrum, har aldri tidligere skjedd. Så får det så være at de aller fleste av de femten politikerne alt var på plass i Næringsbygget da faklene ble tent, og derfor unngikk å gå kanossagang. Aldri tidligere har så mange tilskuere troppet opp under et lokalstyremøte. «Det er bred enighet om at vi ønsker det beste for byen, og for byens befolkning. Vi er bare ikke enig om hva som er det beste,» sa Kristin Furu Grøtting, som representerte kulturlivet i styringsgruppa og Tverrpolitisk Fellesliste (TF) i lokalstyret. Av femten representanter stemte ti for å bygge i sentrum, sju fra Arbeiderpartiet, tre av fire fra TF. Avgjørelsen er et godt eksempel på lokaldemokrati i praksis.

Begivenheten i frøhvelvet, 150 meter inne i fjellet, var av det mer «spektakulære» slaget. Alt rundt frøhvelvet har sprengt alle grenser. Hvem trodde det for knapt ett år siden, da maskinene gikk i gang med å fjerne løsmassen i fjellsiden. Denne globale bank statsminister Jens Stoltenberg under seremonien kalte verdens viktigste bank, har fått en symbolsk betydning langt utover bankens nøkterne oppgave; å være backupbank for verdens mange frøbanker. Og det faktum at Svalbard har hatt en frøbank siden 1984, er knapt blitt nevnt i de siste dagers oppstandelse. Det var et storslagent sus over åpningsseremonien, høytidelig, tildels pompøs, men også vakker. Nå er roen gjenopprettet, folket er reist. Ut av fjellsiden stikker en tut i betong. Nøktern inntil det kjedelige, hadde det ikke vært for utsmykkingen i glass, stål og lys.

Er det så noe som binder de to begivenhetene sammen? At den ene peker inn i framtida og den andre bakover i historia? At frøkammeret skal sikre oss om alt går ad undas, mens kulturhuset i sentrum skal sørge for at vi morer oss enn så lenge? Det meste positive, dog, er at både det 150 meter dype frøkammeret og den 57 år gamle betongbygningen besto jordskjelvtesten. 6,2 på salige Richters skala var ikke nok til å lage en eneste sprekk, verken i fjell eller betong. Ei heller et hår er krummet, selv i stridens hete.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!