Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nær null sikt

Det finnes ikke dårlig vær... Flere var ute og spaserte i uværet, søndag ettermiddag. FOTO: Eirik Palm

Nær null sikt

Uværet traff Longyearbyen søndag formiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2015 kl 15:00

Så dårlig var sikten i Longyearbyen sentrum tidlig i ettermiddag etter at det varslede uværet traff Spitsbergen.

Det er varslet opp til søraustlig sterk storm på Nordenskiöld Land, men søndag kveld skal det løye til stiv kuling. Lenger nordøst, på Hinlopenstretet, er vinden ventet å nå orkan styrke.

Sikten er lik null ute i terrenget, hvor det i tillegg mangler referansepunkter. Sysselmannens redningshelikopter har i dag drevet med trening rundt Longyearbyen, men politiet opplyser at beredskapen er som vanlig.

Super Pumaen kan imidlertid handle raskt dersom det skulle oppstå en situasjon.

- Slik jeg har fått signaler om, har folk tatt hensyn til været. De som dro ut på tur i helga, skulle komme inn i går, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Fredag ettermiddag gikk Sysselmannen ut og advarte folk mot uværet som var ventet søndag. Et lavtrykk beveger seg forbi Svalbard, og vinden har kommet opp i liten storm i Longyearbyen. Stort snøfall den siste tiden fører til snøfokk og svært dårlig sikt. Andre steder på Spitsbergen har vinden vært sterkere.

I løpet av mandag er det ventet minking til liten kuling, samt regn eller sludd.

Uværet fører også til innstilte fly. SAS-maskinen fra Tromsø søndag ettermiddag er innstilt. Passasjerer som skulle til Svalbard, har fått opplyst at de trolig må vente til mandag ettermiddag eller kveld.

Sysselmannen hadde ved 14.30-tiden søndag ikke registrert noen hendelser.

- Oppfordringen er som alltid på Svalbard, å ta hensyn til været og planlegge etter det. De bør helst holde seg inne, i hvert fall innenfor byområdet, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Det var imidlertid mange som ikke lot seg stoppe av været i dag. Flere var ute og gikk tur eller sørget for å ta bilder under snøstormen, og én person hadde like godt tatt sykkelen fatt i uværet.

Nøkkelord

Ut på tur
Frisk luft fikk de i massevis, folkene som benyttet uværet til en spasertur - eller en tur på sykkelen.

Se bildet større

Uværet lokket også ivrige fotografer ut. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

SAS-maskinen til Svalbard ble stående i Tromsø. Mandag ettermiddag eller kveld vil de trolig være på lufta på vei nordover. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!