Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nær kritisk grense

Kandiske forskere er usikre på om det er isbjørn i Western Hudson Bay i 2020.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2014 kl 12:41

De siste anslagene bekrefter ifølge avisa The Observer forskernes uro for at isbjørnstammen i Western Hudson Bay har små sjanser til å overleve på sikt.

De første sikre tallene fra et overvåkningsprogram kommer fra 1987, da bestanden var på 1.200 dyr. I dag utgjør de 850. Fordi disse isbjørnene holder til relativt langt sør, utsettes de for en større risiko på grunn av global oppvarming, enn andre stammer. Likevel tror forskere at så mye som 65 prosent av verdens isbjørner kan være borte i 2050 som følge av klimaendringene.

I Norge følger forskerne endringene i isen nøye. Vinteren så langt på Svalbard har vært varmere enn vanlig, i tillegg har varmt vann blitt presset nordover av sørlig vind. Selv om forsker Jon Aars mener det stor bra til med bestanden i dag, føler han seg ikke sikker på framtida.

– Fortsetter trenden med mindre og mindre is, når man til sist en kritisk grense, slik vi ser en tendens til for enkelte andre bestander i dag. Da vil det være utfordrende for isbjørn på Svalbard å overleve og reprodusere, sier han til Svalbardposten.

Den isfrie sesongen i Hudson Bay har blitt lengre for hvert år de siste 30 årene, og strakk seg i 2012 til hele 143 dager. Ifølge forskerne går den kritiske grensen ved 160 dager. Blir den isfri perioden lengre, vil ikke isbjørnstammen kunne overleve, skriver The Observer.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!