Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nær kritisk grense

Kandiske forskere er usikre på om det er isbjørn i Western Hudson Bay i 2020.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2014 kl 12:41

De siste anslagene bekrefter ifølge avisa The Observer forskernes uro for at isbjørnstammen i Western Hudson Bay har små sjanser til å overleve på sikt.

De første sikre tallene fra et overvåkningsprogram kommer fra 1987, da bestanden var på 1.200 dyr. I dag utgjør de 850. Fordi disse isbjørnene holder til relativt langt sør, utsettes de for en større risiko på grunn av global oppvarming, enn andre stammer. Likevel tror forskere at så mye som 65 prosent av verdens isbjørner kan være borte i 2050 som følge av klimaendringene.

I Norge følger forskerne endringene i isen nøye. Vinteren så langt på Svalbard har vært varmere enn vanlig, i tillegg har varmt vann blitt presset nordover av sørlig vind. Selv om forsker Jon Aars mener det stor bra til med bestanden i dag, føler han seg ikke sikker på framtida.

– Fortsetter trenden med mindre og mindre is, når man til sist en kritisk grense, slik vi ser en tendens til for enkelte andre bestander i dag. Da vil det være utfordrende for isbjørn på Svalbard å overleve og reprodusere, sier han til Svalbardposten.

Den isfrie sesongen i Hudson Bay har blitt lengre for hvert år de siste 30 årene, og strakk seg i 2012 til hele 143 dager. Ifølge forskerne går den kritiske grensen ved 160 dager. Blir den isfri perioden lengre, vil ikke isbjørnstammen kunne overleve, skriver The Observer.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!