Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nær kritisk grense

Kandiske forskere er usikre på om det er isbjørn i Western Hudson Bay i 2020.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2014 kl 12:41

De siste anslagene bekrefter ifølge avisa The Observer forskernes uro for at isbjørnstammen i Western Hudson Bay har små sjanser til å overleve på sikt.

De første sikre tallene fra et overvåkningsprogram kommer fra 1987, da bestanden var på 1.200 dyr. I dag utgjør de 850. Fordi disse isbjørnene holder til relativt langt sør, utsettes de for en større risiko på grunn av global oppvarming, enn andre stammer. Likevel tror forskere at så mye som 65 prosent av verdens isbjørner kan være borte i 2050 som følge av klimaendringene.

I Norge følger forskerne endringene i isen nøye. Vinteren så langt på Svalbard har vært varmere enn vanlig, i tillegg har varmt vann blitt presset nordover av sørlig vind. Selv om forsker Jon Aars mener det stor bra til med bestanden i dag, føler han seg ikke sikker på framtida.

– Fortsetter trenden med mindre og mindre is, når man til sist en kritisk grense, slik vi ser en tendens til for enkelte andre bestander i dag. Da vil det være utfordrende for isbjørn på Svalbard å overleve og reprodusere, sier han til Svalbardposten.

Den isfrie sesongen i Hudson Bay har blitt lengre for hvert år de siste 30 årene, og strakk seg i 2012 til hele 143 dager. Ifølge forskerne går den kritiske grensen ved 160 dager. Blir den isfri perioden lengre, vil ikke isbjørnstammen kunne overleve, skriver The Observer.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!