Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nær kritisk grense

Kandiske forskere er usikre på om det er isbjørn i Western Hudson Bay i 2020.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2014 kl 12:41

De siste anslagene bekrefter ifølge avisa The Observer forskernes uro for at isbjørnstammen i Western Hudson Bay har små sjanser til å overleve på sikt.

De første sikre tallene fra et overvåkningsprogram kommer fra 1987, da bestanden var på 1.200 dyr. I dag utgjør de 850. Fordi disse isbjørnene holder til relativt langt sør, utsettes de for en større risiko på grunn av global oppvarming, enn andre stammer. Likevel tror forskere at så mye som 65 prosent av verdens isbjørner kan være borte i 2050 som følge av klimaendringene.

I Norge følger forskerne endringene i isen nøye. Vinteren så langt på Svalbard har vært varmere enn vanlig, i tillegg har varmt vann blitt presset nordover av sørlig vind. Selv om forsker Jon Aars mener det stor bra til med bestanden i dag, føler han seg ikke sikker på framtida.

– Fortsetter trenden med mindre og mindre is, når man til sist en kritisk grense, slik vi ser en tendens til for enkelte andre bestander i dag. Da vil det være utfordrende for isbjørn på Svalbard å overleve og reprodusere, sier han til Svalbardposten.

Den isfrie sesongen i Hudson Bay har blitt lengre for hvert år de siste 30 årene, og strakk seg i 2012 til hele 143 dager. Ifølge forskerne går den kritiske grensen ved 160 dager. Blir den isfri perioden lengre, vil ikke isbjørnstammen kunne overleve, skriver The Observer.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!