Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nær 300 tildelt rein foran jakta

296 personer er tildelt rein foran årets jakt. Det er omtrent like mange som det pleier.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 297 søkere til årets reinjakt, men en av disse leverte ikke inn kortet innen fristen i fjor og fikk derfor ikke tildelt noe dyr i år. Av søkerne var det 68 kvinner og 228 menn, og totalt 73 jaktlag.
Naturvernrådgiver Ian Gjertz hos Sysselmannen sier det blir stadig flere kvinner som vil jakte.
– Det er veldig mange jenter som tar jegerprøven, noe som tyder på at interessen vokser, sier Gjertz.

Behandles likt
Gjertz forteller at de så langt det lar seg gjøre prøver å gi folk de jaktområdene de ønsker. Men noen ganger blir det fullt.
– Hvis det er flere som ønsker seg til et sted enn det er plass til, avgjøres det med loddtrekning. Derfor er det rundt 20 personer som ikke fikk innvilget andre prioritet på område, sier Gjertz.
Trekningen ble foretatt av Sysselmannen og Longyearbyen Jeger og Fiskerforening (LJFF) i fellesskap.
– Vi har hatt et usedvanlig godt og hyggelig samarbeid med LJFF, og vi synes det er viktig at de er med på dette. Sysselmannen synes jakt og fiske er veldig positivt, og det er flott at folk engasjerer seg, sier Gjertz.
Jegere som felte kalv i 2005 får ikke tildelt kalv i år, ellers har det ikke vært gjort noen justeringer i loddtrekningen.

Ustabilt
Vanligvis settes kvotene etter flytellinger i områdene det skal jaktes i. På grunn av problemer med helikopter ble flytellinger i år kansellert.
– Kvotene er derfor beregnet ut fra fjorårets tall, men justert for en bestandsnedgang slik den er observert i Adventdalen av Nick Tyler da han gjennomførte sin årlige telling. Det er dessuten tatt hensyn til fellingsprosentene fra tidligere år, sier Gjertz.
Han forteller at tallet på de som får tildelt dyr ligger på rundt 300 hvert år, men at det som regel bare blir felt 200 rein.
– Dette kan ha noe å gjøre med at jakta varer i en kort periode og er væravhengig. De som jobber må kanskje jakte i helgene, og hvis det da blir uvær, kan det gå utover jakta.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!