Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå starter rubineventyret

Boligcamp, kantine, kontorer, sykestue, treningsfasiliteter og veinett står klart. Nå er det like før LNS skal starte utvinning av edelsteiner på Grønland. FOTO: LNS

Nå starter rubineventyret

LNS skal utvinne smykkesteiner for milliarder på Grønland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2015 kl 11:32

Prøveproduksjonen starter forhåpentligvis i løpet av måneden, opplyser Frode Nilsen, administrerende direktør for entreprenørfirmaet LNS.

Se bildet større

Styreformann Gunnar Moe i LNS Greenland peker ut rubiner som ligger i dagen. FOTO: LNS

– Vi har ikke satt noen dato, men så lenge vinteren ikke tar overhånd blir det om kort tid, sier Nilsen.

De rubinrike Aappalutoq-gruva ligger på sørvestkysten av Grønland, om lag 160 kilometer sør for hovedstaden Nuuk. Nærmeste bosetning er Fiskarnæset, 30 kilometer unna i luftlinje

– Logistikken har vært en utfordring, men nå står både camp, veier og verksted klart. Ting har for det meste gått som planlagt. Den eneste overraskelsen var sist vinter, da en båt sank på vei fra gruva til Nuuk. Heldigvis gikk det bra med alle om bord, sier han.

Se bildet større

Aappalutoq-gruva ligger på sørvestkysten av Grønland, om lag 160 kilometer sør for hovedstaden Nuuk. FOTO: Google maps

"Konsesjonen er på 30 år. Da må vi enten
fornye eller risikere å miste den"

400 mill. karat

Rubiner er en av de sjeldneste og dyreste edelsteinene på kloden, velkjent for hardheten og den vakre, røde fargen som egner seg i smykker.

Nilsen betegner forekomsten i Aappalutoq som enorm.

– Dette blir verdens største rubingruve hvor de tas ut av fast fjell. Det vanligste er å utvinne dem fra løsmasser, sier han.

Forekomsten som skal utvinnes i første omgang estimeres til 400 millioner karat rubiner og safirer, altså 80.000 kilo. Omsetningen kan bli skyhøy og langt oppe i milliardklassen.

– Prisen for rubiner og safirer kan variere mellom 2 til 18 dollar per karat (0,2 gram), red.anm.). Enkelte ganger kan den være langt høyere, avhengig av kvaliteten på steinen. Vi tror det blir et kjempebra prosjekt når vi kommer ordentlig i gang, sier han.

Målet er foreløpig ni års drift, men med mulighet for mange flere dersom alt går som planlagt.

– Konsesjonen er på 30 år. Da må vi enten fornye eller risikere å miste den, sier Nilsen.

Se bildet større

I løpet av ni år håper LNS på å utvinne 400 millioner karat rubiner og safirer fra forekomsten. En karat tilsvarer for øvrig 0,2 gram.

Polarsatsing

Det nordlandsbaserte LNS-konsernet kjøpte selskapet Greenland Mining Service i 2012, og endret navnet til LNS Greenland (LNSG). Sammen med det kanadiske selskapet True North Gems dannet de et nytt selskap som heter True North Gems Greenland (TNGG).

Dette er gruveselskapet som har rettighetene i rubingruva, mens LNSG er entreprenør og skal utføre all gruveproduksjon og infrastrukturtjenester for TNGG.

Prosjektet beskrives som et ledd i LNS' polare satsning, etter mange års erfaring fra Svalbard og datterselskapet LNS Spitsbergen.

– Vi skal være best i det internasjonale rubinmarkedet, hvor det ikke alltid er «clean business». Men det skal vi ha, legger han til.

Se bildet større

Det ferdige produktet kan koste mange, mange tusen kroner. Som disse rubinene på Gullgruva i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Smykkesteiner og sjeldne mineraler har til alle tider kostet mengder av menneskeliv og finansiert en rekke kriger, opprørsgrupper og undertrykkende regimer.

Såkalte bloddiamanter bidro til å legge de vestafrikanske landene Sierra Leone og Liberia i grus på 90- og 2000-tallet.

Blant annet Burma er beryktet for blodrubiner som er drevet ut gjennom regelrett slavearbeid. Konfliktmineralene smugles typisk ut av landet og inn det internasjonale markedet, uten sporingsmuligheter tilbake til opphavet.

– Vi er på topp når det gjelder lovlig virksomhet, og det er et ganske avansert system som gjør at steinene kan spores tilbake til oss. Vi har også forpliktet oss til et samfunnsansvar, slik at grønlenderne får sin rettmessige del. Så langt er over 90 prosent av de ansatte fra Grønland, sier han.

Nøkkelord

Fakta: rubiner

  • En rød variant av mineralet korund. Fargen skyldes små mengder med krom.
  • Blå, gule og grønne varianter av det samme mineralet kalles safir.
  • Klare rubiner er en av jordas sjeldneste og dyreste edelsteiner.
  • Har vært høyt skattet siden antikken, og gjerne tillagt magiske og mytiske egenskaper.
  • Gitt samme kvalitet er det fargen som avgjør verdien. De blodrøde etter mest ettertraktet.
  • Verdens dyreste rubin veier 5,1 gram og kalles soloppgangsrubinen. Den ble solgt for 30 millioner dollar (ca. 250 mill. kroner) på en auksjon i fjor.

Kilde: SNL.no / Wikipedia

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!