Alt om krisen i Store Norske:

– Nå skal vi konsentrere oss om å produsere kull

I lykkerus i Longyearbyen.

Klubbleder Arild Olsen (t.v.) er fornøyd med avtalen. Her i samtale med Ted Magne Hansen, mens Nathapol Nanthawist jobber på dreiebenken. Bildet er tatt i en tidligere anledning.
Publisert
Lokalstyreleder Christin Kristoffersen er lettet og fornøyd etter avgjørelsen om Store Norske.

Gleden var stor i lokalsamfunnet torsdag kveld da det ble klart at Store Norske får 500 millioner kroner i krisefinansiering. Mange trakk også et lettelsens sukk etter mer enn tre måneders venting på svar fra regjeringen.

– Jeg er i dag stolt av gruvebusen, som siden april 1916 har skapt det samfunnet i Longyearbyen, som vi har i dag. Og jeg er stolt av ledelsen, styret og ansatte i Store Norske generelt, sa lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) etter at nyheten var gjort kjent.

LES OGSÅ: Får en halv milliard

Stått på
Det siste året har vært travelt med overordnede planer for utvikling av samfunnet, og næringsminister Monica Mæland (H) slo fast at planen blir viktig når svalbardmeldingen skal lages.

– Det er en fantastisk anerkjennelse av utviklingsarbeidet vi har gjort. Dette er en gevinst for lokalsamfunnet og for Store Norske.

At regjeringen har høynet summen som Store Norske ba om, understreker krisen i selskapet. Om kort tid ville kassa vært tom, og kullprisene vil holde seg lave i mange år framover.

Staten har samtidig sikret norsk eierskap av eiendom som Store Norske trolig har måttet kvitte seg med, ved å overta eiendom i Svea og i Longyearbyen. Men det betyr ikke at problemene er over.

– Det fjerner verken utfordringene eller markedssituasjonen men dette gir oss ei mulighet til å skape ei framtid videre, sier Kristoffersen som har jobbet hardt for å overbevise beslutningstakere og politikere om konsekvensene dersom Store Norske velter.

– Var det ganger du var i tvil?

– Da jeg begynte å jobbe sentralt må jeg si at den massive motstanden mot kull var bekymringsfull, så det har vært viktig å trekke fram samfunnslivet. Det har vært min oppgave og det har jeg lagt min ære i.

– Kjempefornøyd
For klubbleder Arild Olsen ble det en god dag. Mandag skrev Svalbardposten at Store Norske, DnB og staten var nær en løsning i forhandlingene. Da Svalbard Arbeiderparti hadde ekstraordinært medlemsmøte onsdag kveld, krysset deltakerne fingrene for at det skulle gå bra.

– Jeg er kjempefornøyd, det må jeg si, sier klubblederen.

– Hvordan tror du stemningen er blant de ansatte i Store Norske?

– Jeg tror de er lettet i alle tverrsnitt i organisasjonen Alle har vært utrygge og lurt på om vi har jobb i neste måned. Nå skal vi konsentrere oss om å produsere kull, mest mulig billig og effektivt, og skadefritt, sier Olsen, som betegner tiden fra søknaden om kriselån ble levert 16. januar til avgjørelsen over tre måneder senere som et vaakum.

Millionene vil gjøre selskapet i stand ti å fullføre planene om ta ned kostnader. Deretter blir det klart om det blir ny oppfaring i Lunckefjellgruva. Sannsynligheten for det er stor, forutsatt at selskapet lykkes med å produsere billigere, samtidig som det er mulig å foredle kullet og dermed få høyere pris.

Følt seg ønsket
Klubblederen var ikke trygg på noe før avtalen var undertegnet, men torsdag kveld er han raus med rosen.

– Det er jo på si plass å takke alle som har vært involvert i prosessen og i forhandliger. Det er gjort en kjempejobb, styret har gjort en kanoninnsats, og alle ansatte har virkelig stått på for å få dette til. De har vært lojale og holdt seg til planen, de har stått rakrygget i Svea og Gruve 7 og gjort jobben sin. Og Christin har gjort en kjempejobb Fra hovedtillitsvalgt er det også en takk til alle i Longyearbyen. Det har vært veldig bra at man har følt seg ønsket, sier han.

– Dramatiske konsekvenser
Styreleder Annette Malm Justad er fornøyd med løsningen.

‐ Det er en god løsning at finansieringsbehovet i hovedsak løses gjennom salg av eiendommer til staten. Selskapet får dermed realisert verdier og frigjort likviditet. Samtidig vil vi fortsatt ha ansvar for kommersiell utvikling av disse eiendommene og tilhørende infrastruktur, i Longyearbyen og ellers på Svalbard, sier Justad.

Kristoffersen tenker med gru på følgene dersom Store Norske hadde veltet.

– Store Norske er en hjørnesteinsbedrift som lokalsamfunnet på Svalbard fortsatt er avhengig av. Krisen i selskapet har holdt lokalbefolkningen på pinebenken i flere måneder. - Nedbemanningen og det lavere aktivitetsnivået i selskapet merkes allerede godt. Et bortfall av Store Norske ville hatt dramatiske konsekvenser for Longyearbyen. Derfor går det et drag av lettelse og vår over Svalbard i dag, sier hun.

ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Powered by Labrador CMS