Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå skal Sjøområdet tømmes

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes jobber for å tømme naustene i Sjøområdet for beboere. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Frykter brannfelle i Longyearbyen

Nå skal Sjøområdet tømmes

Bildene fra branninfernoet i Lærdal viser alvoret, mener administrasjonssjef Lars Ole Saugnes. Minst seks naust som brukes som boliger skal tømmes for folk fram mot sommeren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2014 kl 13:32

– Der ser vi hvordan en storbrann oppleves. Og vindforholdene på Svalbard er verre enn i Lærdal, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Over 100 personer måtte få legebehandling etter å ha pustet inn røyk da 35 bygninger ble totalskadd i en storbrann i Lærdal i Sogn og Fjordane forrige helg. I Longyearbyen er Longyearbyen lokalstyre og brannvesenet bekymret for at det samme kan skje i Sjøområdet. Derfor mener Saugnes at det er avgjørende at de har oversikt over det han kaller «et ekstremt brannfarlig område».

– Det er hus tett i tett, det er villboing, det er brennbart materiale og det er trebygg uten noe form for brannsikring mellom boligene, sier Saugnes.

Rydder opp
Slaget om Sjøområdet har pågått i flere år. Da Saugnes tiltrådte som administrasjonssjef i fjor vår, lovet han umiddelbart at det skulle bli ryddet opp. I høst ble over 40 nausteiere tilskrevet og bedt om å opplyse om naustene var tatt i bruk som bolig, samt i hvilken grad det ble oppbevart brannfarlige varer der.

Svarene fra nausteierne fordeler seg slik:

• Seks har gitt beskjed om at de bruker naustet som bolig.
• Åtte har meldt inn at de oppbevarer bensin og drivstoff.
• 22 har oppgitt at naustene verken er innredet til bolig eller brukes til drivstofflagring.
• Seks har ikke svart.

Frist på tre uker
Når det gjelder de seks som har oppgitt at de bruker naustene som bolig, sier administrasjonssjefen:

– Det er bra at de er ærlige. Men vi vet at det er flere.

I løpet av fjorten dager går det ut et forhåndsvarsel til de som har oppgitt at de bruker naustet som fritidsbolig. I brevet blir de bedt om at boforholdet opphører.

– Det betyr at de som bor der må ut av husene. Etter fire uker kommet et nytt brev om pålegg om opphør av bruk. Hvis det ikke skjer noe i løpet av seks måneder, kan det eventuelt bli dagbøter og med tiden også rettssak, sier konstituert plan- og utviklingssjef Astrid Meek.

– Personlig ansvar
Mottakerne av brevet har tre uker på seg å til å etterkomme anmodningen, eller komme med en tilbakemelding som bestrider vedtaket.

– Hva skjer med de som ikke har et annet sted å bo?

– Det er et personlig ansvar at de bor ulovlig. Hvis det er sånn at noen kommer i uføre, så kan vi være behjelpelige. Men vi har ikke noe sosialoppgave her på Svalbard som stiller med bolig. Da må folk finne seg et annet sted å bo, eller flytte ned. Vår oppgave er å unngå at folk dør, sier Saugnes.

Hvis det går som administrasjonssjefen vil, vil Sjøområdet dermed være tømt for boende i løpet av noen måneder.

Noen godkjente
Det finnes noen bygg som er godkjente fritidsboliger helt vest i Sjøområdet, nærmest den nye gammelkaia. Saugnes sier at de ikke har konkrete planer om å jobbe for at resten av Sjøområdet skal bli et boligområde.

– Nå ser vi kun på den aktuelle situasjonen i naustområdet. Men det er klart at Sjøområdet er indrefileten i byutviklingen, så det må vi se på når vi lager ny arealplan, sier han.

Arealplan lages hvert fjerde år. Den siste planen ble godkjent i lokalstyret i 2009.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!