Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå skal Sjøområdet tømmes

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes jobber for å tømme naustene i Sjøområdet for beboere. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Frykter brannfelle i Longyearbyen

Nå skal Sjøområdet tømmes

Bildene fra branninfernoet i Lærdal viser alvoret, mener administrasjonssjef Lars Ole Saugnes. Minst seks naust som brukes som boliger skal tømmes for folk fram mot sommeren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2014 kl 13:32

– Der ser vi hvordan en storbrann oppleves. Og vindforholdene på Svalbard er verre enn i Lærdal, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Over 100 personer måtte få legebehandling etter å ha pustet inn røyk da 35 bygninger ble totalskadd i en storbrann i Lærdal i Sogn og Fjordane forrige helg. I Longyearbyen er Longyearbyen lokalstyre og brannvesenet bekymret for at det samme kan skje i Sjøområdet. Derfor mener Saugnes at det er avgjørende at de har oversikt over det han kaller «et ekstremt brannfarlig område».

– Det er hus tett i tett, det er villboing, det er brennbart materiale og det er trebygg uten noe form for brannsikring mellom boligene, sier Saugnes.

Rydder opp
Slaget om Sjøområdet har pågått i flere år. Da Saugnes tiltrådte som administrasjonssjef i fjor vår, lovet han umiddelbart at det skulle bli ryddet opp. I høst ble over 40 nausteiere tilskrevet og bedt om å opplyse om naustene var tatt i bruk som bolig, samt i hvilken grad det ble oppbevart brannfarlige varer der.

Svarene fra nausteierne fordeler seg slik:

• Seks har gitt beskjed om at de bruker naustet som bolig.
• Åtte har meldt inn at de oppbevarer bensin og drivstoff.
• 22 har oppgitt at naustene verken er innredet til bolig eller brukes til drivstofflagring.
• Seks har ikke svart.

Frist på tre uker
Når det gjelder de seks som har oppgitt at de bruker naustene som bolig, sier administrasjonssjefen:

– Det er bra at de er ærlige. Men vi vet at det er flere.

I løpet av fjorten dager går det ut et forhåndsvarsel til de som har oppgitt at de bruker naustet som fritidsbolig. I brevet blir de bedt om at boforholdet opphører.

– Det betyr at de som bor der må ut av husene. Etter fire uker kommet et nytt brev om pålegg om opphør av bruk. Hvis det ikke skjer noe i løpet av seks måneder, kan det eventuelt bli dagbøter og med tiden også rettssak, sier konstituert plan- og utviklingssjef Astrid Meek.

– Personlig ansvar
Mottakerne av brevet har tre uker på seg å til å etterkomme anmodningen, eller komme med en tilbakemelding som bestrider vedtaket.

– Hva skjer med de som ikke har et annet sted å bo?

– Det er et personlig ansvar at de bor ulovlig. Hvis det er sånn at noen kommer i uføre, så kan vi være behjelpelige. Men vi har ikke noe sosialoppgave her på Svalbard som stiller med bolig. Da må folk finne seg et annet sted å bo, eller flytte ned. Vår oppgave er å unngå at folk dør, sier Saugnes.

Hvis det går som administrasjonssjefen vil, vil Sjøområdet dermed være tømt for boende i løpet av noen måneder.

Noen godkjente
Det finnes noen bygg som er godkjente fritidsboliger helt vest i Sjøområdet, nærmest den nye gammelkaia. Saugnes sier at de ikke har konkrete planer om å jobbe for at resten av Sjøområdet skal bli et boligområde.

– Nå ser vi kun på den aktuelle situasjonen i naustområdet. Men det er klart at Sjøområdet er indrefileten i byutviklingen, så det må vi se på når vi lager ny arealplan, sier han.

Arealplan lages hvert fjerde år. Den siste planen ble godkjent i lokalstyret i 2009.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!