Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå skal leia opp

Bydrift eier flere av de karakteristiske spisshusene. Nå må de ansatte i Longyearbyen lokalstyre betale mer i leie. FOTO: Anders Fjellestad

Nå skal leia opp

Politikerne forventer bråk etter at de gikk inn for å øke leieprisene til Longyearbyen lokalstyres boliger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.03.2012 kl 11:00

Til nå har de ansatte i Longyearbyen lokalstyre fått leie boliger til en særdeles gunstig pris. Tirsdag gikk politikerne i Administrasjonsutvalget (AU) inn for å øke kvadratmeterprisen fra 28,41 til 45 kroner. Tross prishoppet, vil de ansatte fremdeles ha en leiepris godt under markedspris.

Forferdelig avgjørelse

Både politikere og administrasjon skulle helst sett at de slapp å ta tak i den betente boligsaken. Men etter to års utsettelser og et skrikende vedlikeholdsetterslep, hadde de ingen valg.

– Dette er en forferdelig avgjørelse å ta, og upopulære blir vi uansett. Vi må gjøre dette nå, selv om det kommer til å bli mye støy framover, sukket Geir Hekne (H) som ledet utvalgsmøtet.

Støy og protester

For støy har det vært, og mer støy vil det bli. Administrasjonen har hatt flere forhandlinger med leietakerne, representert ved de ansattes tillitsvalgte. Administrasjonssjef Ivar Undheim la ikke skjul på at forhandlingene har vært ubehagelige. Ingen har lyst til å betale flere tusen kroner mer i måneden. Longyearbyen lokalstyre har heller ingen midler til å kompensere husleieøkningen med høyere lønn.

Til lokalstyret

Men saken er ennå ikke ferdig, for det er ikke avgjort hvor raskt prisøkningen skal skje. Det ene alternativet innebærer en gradvis økning over tre år, mens det andre medfører at husleia økes i ett jafs fra november i år.

Lokalstyret har siste ord i saken 20. mars. AU skal møtes rett før lokalstyremøtet for å bli enige om hvilket alternativ de vil anbefale til lokalstyret.

Hva mener du om prisøkningen? Si din mening i kommentarfeltet under:

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!