Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå skal det ryddes

Lokalstyreleder Kjell Mork (t.v.), eiendomsforvalter Per Christian Frøislie i Store Norske og kommunikasjonssjef Terje Carlsen i samme selskap tar oppfordringen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nå skal det ryddes

Longyearbyen skal ryddes en gang for alle. Store Norske og Longyearbyen lokalstyre oppfordrer alle til å ta i ett tak.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.08.2009 kl 11:00

 – Vi tar oppfordringen til Svalbardposten og tar et krafttak for å rydde byen. Vi kan stille med folk, penger, henger og utstyr, sier Terje Carlsen, kommunikasjonsjef i Store Norske.

Rustne jerrykanner, hele og halve trepaller, snøskutervrak, sleder og annet skrot er dandert utover hele byen. Hvert år er det ryddeaksjoner men mye rask blir likevel liggende.

Ikke langt nok

«Problemet er at de som har myndighet ikke går langt nok. Burde ikke alle krefter forenes til en innsats som monner? Bestem dere for at innen august er forbi skal byen ikke skinne, gud bedre, men være kvitt samtlige rustne jerrykanner, knuste trepaller, skutervrak, sledevrak og alt annen uten eier,» skrev redaktør Birger Amundsen på lederplass i forrige avis.

– Dette er et initiativ jeg synes er svært flott, sier lokalstyreleder Kjell Mork.

Dugnad for alle

I tillegg til at de krever at bedrifter og andre festere rydder opp, oppfordrer Store Norske og Longyearbyen lokalstyre hele byens befolkning til å rydde.

Tidligere i år arrangerte Longyearbyen lokalstyre, Store Norske og Sysselmannen en ryddeaksjon, men den fikk lunken mottakelse.

Nytt tak

– Vi oppfordrer folk til å ta et nytt tak. Vi må koordinere dugnaden som vil bli gjennomført når folk er tilbake fra ferie, sier Carlsen. Han legger til at Store Norske er avhengige av å ha et samarbeid med Bydrift, og at de må finne ut hvordan de skal gjennomføre aksjonen i praksis.

– Vi er enige om at initiativet er bra og er positive til aksjonen. Vi har en del syndere selv, og det vil vi ta tak i men vi ønsker også å stille opp for andre, sier daglig leder i Bydrift, Iver Rode.

Økt ryddelyst

– Jeg tror folk ønsker å ha det ryddig rundt seg, og det virker som alle er enige i at det bør ryddes, sier Terje Carlsen.

Resultatet av ukens spørsmål på Svalbardpostens nettsider vitner også om økt ryddelyst. 83 prosent av de som hadde stemt frem til onsdag kveld ønsker et krafttak for å få orden i byen.

Ryddeaksjonen vil trolig gå av stabelen i løpet av måneden.

– Det er viktig at vi får gjort det før snøen kommer, sier Carlsen.

Les mer om ryddeaksjonen i dagens utgave av Svalbardposten!

 

Siste nytt i Nyheter

– Skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!