Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå skal de evalueres

39 personer fra Røde Kors deltok i øvelsen. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Nå skal de evalueres

Øvelsen er over, men arbeidet er langt fra ferdig.

Etter beredskapsøvelsen forrige uke, har de ulike aktørene så vidt begynt vurderingen.

Den endelige evalueringen vil ikke være klar før til våren, ifølge Inge J. Solheim. Han var teknisk øvingsleder fra Helsedirektoratet som hadde ansvar for øvelsen.

– Det er en prosess hvor vi skal får inn rapporter fra hver enkelt aktør som evaluerer sin del, så skal vi sy det sammen til en samlet rapport. Vi har et løp som antagelig vil gå frem til april før vi sitter med en endelig rapport. Da vil vi arrangere en konferanse i Longyearbyen hvor vi går gjennom funn, og hvordan vi skal følge dem opp, og det vil bli omsatt i bedre planer og rutiner, forteller Solheim.

God trening
Så langt tyder alt på at øvelsen har vært svært nyttig for de som var med. Sysselmann Odd Olsen Ingerø fortalte i forrige utgave av Svalbardposten at redningsfasen gikk utmerket, med tanke på tid fra skadested til sykehus. Dette bekreftes også av Solheim.

– Det overordnede oppdraget med å få de skadde fra skadested og inn til samlingsplass i Longyearbyen fungerte veldig bra. Vi klarte å etablere et skadested i Brucebyen, og evakuerte alle pasientene raskere enn vi hadde forutsett, sier han.

LES OGSÅ: Ville være med å teste beredskapen

Bedre samarbeid
At øvelsen gikk bra er på ingen måte ensbetydende med perfekt, og det er fortsatt forbedringspotensial på mange områder. Solheim har allerede nå en idé om enkelte grep som skal gjøres.

– Samarbeidet mellom noen av aktørene må forbedres, og det tenker jeg vi kommer til å gjøre gjennom fagseminarer. Årsaken til at man mange ganger ikke samarbeider godt nok, går på at man er for dårlig kjent med hverandres ansvar, oppgaver og rutiner, sier han.

Noe annet som skal analyseres nøye er hva slags medisinsk utstyr som skal være i Longyearbyen, og hva man skal ha klart til å ta med.

Sambandsuksess
Jørgen Haagensli, korpsleder i Longyearbyen Røde Kors, foreller at de ser veldig frem til at den store evalueringen av øvelsen ligger klar. For Røde Kors sin del var det veldig mye positivt å ta med seg fra øvelsen

– Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, og oppnådde alle de målene vi hadde med øvelsen. Det er mange småting vi kan gjøre noe med, men ikke noe alvorlig, sier han.

I anledning øvelsen testet også Røde Kors, Lufttransport og Sysselmannen ut et helt nytt samband. Haagensli, forteller at han syntes det er utrolig at det fungerte så bra første gang.

Disse var med på øvelsen: Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord, Justisdepartementet, Sysselmannen, Forsvaret, Longyearbyen lokalstyre og andre lokale enheter på Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!