Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå skal de evalueres

39 personer fra Røde Kors deltok i øvelsen. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Nå skal de evalueres

Øvelsen er over, men arbeidet er langt fra ferdig.

Etter beredskapsøvelsen forrige uke, har de ulike aktørene så vidt begynt vurderingen.

Den endelige evalueringen vil ikke være klar før til våren, ifølge Inge J. Solheim. Han var teknisk øvingsleder fra Helsedirektoratet som hadde ansvar for øvelsen.

– Det er en prosess hvor vi skal får inn rapporter fra hver enkelt aktør som evaluerer sin del, så skal vi sy det sammen til en samlet rapport. Vi har et løp som antagelig vil gå frem til april før vi sitter med en endelig rapport. Da vil vi arrangere en konferanse i Longyearbyen hvor vi går gjennom funn, og hvordan vi skal følge dem opp, og det vil bli omsatt i bedre planer og rutiner, forteller Solheim.

God trening
Så langt tyder alt på at øvelsen har vært svært nyttig for de som var med. Sysselmann Odd Olsen Ingerø fortalte i forrige utgave av Svalbardposten at redningsfasen gikk utmerket, med tanke på tid fra skadested til sykehus. Dette bekreftes også av Solheim.

– Det overordnede oppdraget med å få de skadde fra skadested og inn til samlingsplass i Longyearbyen fungerte veldig bra. Vi klarte å etablere et skadested i Brucebyen, og evakuerte alle pasientene raskere enn vi hadde forutsett, sier han.

LES OGSÅ: Ville være med å teste beredskapen

Bedre samarbeid
At øvelsen gikk bra er på ingen måte ensbetydende med perfekt, og det er fortsatt forbedringspotensial på mange områder. Solheim har allerede nå en idé om enkelte grep som skal gjøres.

– Samarbeidet mellom noen av aktørene må forbedres, og det tenker jeg vi kommer til å gjøre gjennom fagseminarer. Årsaken til at man mange ganger ikke samarbeider godt nok, går på at man er for dårlig kjent med hverandres ansvar, oppgaver og rutiner, sier han.

Noe annet som skal analyseres nøye er hva slags medisinsk utstyr som skal være i Longyearbyen, og hva man skal ha klart til å ta med.

Sambandsuksess
Jørgen Haagensli, korpsleder i Longyearbyen Røde Kors, foreller at de ser veldig frem til at den store evalueringen av øvelsen ligger klar. For Røde Kors sin del var det veldig mye positivt å ta med seg fra øvelsen

– Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, og oppnådde alle de målene vi hadde med øvelsen. Det er mange småting vi kan gjøre noe med, men ikke noe alvorlig, sier han.

I anledning øvelsen testet også Røde Kors, Lufttransport og Sysselmannen ut et helt nytt samband. Haagensli, forteller at han syntes det er utrolig at det fungerte så bra første gang.

Disse var med på øvelsen: Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord, Justisdepartementet, Sysselmannen, Forsvaret, Longyearbyen lokalstyre og andre lokale enheter på Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!