Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå må Store Norske ha flere folk

Klubbleder Arild Olsen er fornøyd med at Store Norske har fulgt prinsippet om fortrinnsrett når selskapet nå oppbemanner. Han tror også at selskapet kommer til å klare å ta igjen de 40–50 døgnene FOTO: Eirik Palm

Nå må Store Norske ha flere folk

Store Norske er så vidt i mål med tidenes ned-bemanning. Nå må selskapet ansette flere for å greie tidsplanen og sikre nok kull.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2014 kl 11:32

Etter det Svalbardposten forstår, er det i første omgang snakk om i overkant av 30 stillinger, fordelt på gruvearbeidere, elektrikere og mekanikere. De fleste av disse er midlertidige, og går ut august neste år.

Store problemer
Det er flere uheldige omstendigheter som gjør at selskapet nå er i gang med rekruttering:
• Det nye maskinutstyret som brukes i Lunckefjellet, har ikke fungert som det skulle. Dermed har også arbeidet gått vesentlig saktere enn planlagt.
• Oppfaringen i vår avslørte store mengder mellomstein i ytterkanten av kullfløtsen. Oppfaringen til det aktuelle panelet ble avbrutt, og det antatte volumet i panelet blir mindre enn antatt.
• I tillegg er dette et generelt krevende gruveprosjekt med utfordrende geologiske forhold.

Halvannen måned etter
Problemene med maskinene fører til at arbeidet i Lunckefjellet ligger mellom 40 og 50 døgn etter planen. Dermed er selskapet nødt til å hente inn eksta arbeidskraft for å sikre store nok salgsvolumer neste år.

Det skjer bare måneder etter at Store Norske var i ferd med å avslutte tidenes nedbemanning, hvor omkring 70 årsverk ble fjernet.

– En viktig årsak er at vi har hatt mer problemer med utstyret enn vi hadde forventet.Leverandøren har også bekreftet at de ikke er fornøyd med det de har levert, og har gjort en stor innsats for å rette dette opp, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.

– Greier det

Tiden er imidlertid kritisk. Når hovedfeltet i Svea er tømt tidlig neste år, må den nye strossa være i gang i Lunckefjellet. Fristen er mars 2015. Det forberedende arbeidet henger altså etter, og panelets antatte volum er mindre, men klubbleder Arild Olsen føler seg sikker på at selskapet skal klare å ta igjen forsinkelsene.

– Jeg tror vi greier å ta det inn. Vi har greid det før. Når realitetene var der og vi hadde nådd feltgrensa, må jeg si det har gått fort, sier han.

Stusser
1. september skal nye folk være på plass. Store Norske har allerede vært i kontakt med tidligere ansatte, og Olsen er tilfreds med at Store Norske holder seg til prinsippet om fortrinnsrett. Han påpeker også at selskapet dermed slipper opplæring siden disse allerede sitter på kompetansen.

– De har vært gode til å følge regelverket.

– Hvordan har reaksjonene vært blant de ansatte når det nå skal oppbemannes?

– Det er selvsagt mange som stusser over at vi måtte oppbemanne igjen, men jeg tror nok folk også er glad for at vi har snudd oss såpass fort og få på plass en plan B, som vil sikre oss volumer og inntekter, sier klubblederen, som roser de ansatte for stor endringsvilje.

Uenige om antallet
I plan B inngår også produksjon i Randsonen i Svea Nord. Dette er et felt som egentlig ikke var tenkt påbegynt før i overgangen mellom Lunckefjell-gruva og en ny gruve i Ispallen, på den andre siden av Braganzavågen. Årsaken er, etter det Svalbardposten kjenner til, et behov for i overkant av 100.000 tonn kull i 2015. I nedbemanningsprosessen argumenterte fagforeningen med å beholde minst 12 ansatte for å starte oppfaringen av Randsonen. Begrunnelsen var spørsmålet om de ville klare å nå produksjonsmålene med usikkerheten i Lunckefjellet og at kullselskapet dermed lettere ville klare å håndtere avvik. Dette ble også protokollført.

– De hadde lagt til grunn at vi skulle klare å nå målene som var lagt i Lunckefjell, og at planene var gode. Det er vi for så vidt enige i, men med bemanningen var vi ikke rustet til å håndtere avvik, og vi kjente ikke fjellet eller det nye produksjonsutstyret. Jeg er glad for at vi nå har fått en plan som skal sikre volumer og hente inn den tapte tiden, sier lederen i klubben.

Endrede forutsetninger
– Det er jo ikke helt i tråd med hva vi hadde planlagt, men vi må forholde oss til endrede forutsetninger, sier Per Andersson, som slår fast at tiltakene skal bringe selskapet inn på planen igjen. Selskapet har budsjettert med en netto produksjon på vel 1,7 millioner tonn kull i 2014.

– Den justerte planen bidrar også til en volummessig bedre overgang mellom Svea Nord og full drift i Lunckefjellet, sier han.

Kunnskapen om kullet i Randsonen tyder på at kullet fra det planlagte panelet er så rent at det ikke behøver å gå igjennom oppredningsverket for å skille ut stein.

Se bildet større

Per Andersson sammen med lokalstyreleder Christin Kristoffersen under åpningen av Lunckefjellgruva i februar i år. Problemer med det nye utstyret er en av årsakene til at Store Norske nå er halvannen måned etter tidsplanen i gruva. FOTO: Eirik Palm

Lunckefjell-gurva

Blir den nye hovedgruva når Svea Nord er ferdig utdrevet vinteren 2015.

• Skal drives med strosse.
• Oppfaring startet høsten 2013
• Hovedproduksjonen skal starteri mars 2014.
• Anslått kullreserve er 8,4 mill. tonn
• Forventet årsproduksjon 1,9 mill. tonn
• Omlag 60 prosent av kullet i Luncke-fjellet er av PCI kvalitet, som brukes i metallurgisk industri.

Kilde: Store Norske

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!