Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå kommer «Turist» Arktikugol

Messe blir museum: Den gamle spisesalen i Barentsburg er et landemerke med sine karakteristiske malerier. Nå skal bygget rustes opp til å bli et museum. Eksteriøret skal bevares, men det skal legges et nytt tak. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Nå kommer «Turist» Arktikugol

Om bare tre år skal turister sørge for penger til kullselskapet Trust Arktikugol. I Barentsburg blir det flere hoteller ­– og kjøpesenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2014 kl 09:41

Stein etter stein plukkes deler av den gamle skolen fra hverandre. Seks menn fra Tadjikistan, to av dem med hjelm, arbeider med å rydde vei for et nytt turist- og postkontor.

De senere årene har Barentsburg minnet mer og mer om en stor byggeplass. Nå forteller generaldirektør Aleksander P. Veselov om sitt ambisiøse mål.

– Om tre til fire år har vi som mål at turisme skal bli større enn kulldrift i Barentsburg. Før dette kan skje, må vi totalrenovere hele byen. Og det er vi godt i gang med, sier han.

Kjøpesenter
Forberedelsene har vært i gang i flere år. Boligblokkene renoveres en etter en, kulturhuset er nærmest totalrenovert, og det arbeides jevnt og trutt med hotellet. Overnattingskapasiteten er økt betraktelig, og skal økes ytterligere.

– I tillegg til hotellet har vi bygd et herberge, et billigere overnattingsalternativ. Vi er i gang med å bygge et til av samme slag, og det håper vi skal være operativt mot slutten av året, sier Veselov.

De som har blitt småfrustrert over få muligheter for å bruke penger i Barentsburg tidligere, er også blitt bønnhørt.

– Vi er i gang med pelingen på det som skal bli et kjøpesenter på 900 kvadratmeter med et stort vareutvalg. Her skal det bli mulig å bruke kort og kontanter, og jeg tror prisene vil være nokså lave sammenlignet med Longyearbyen, smiler Veselov og fortsetter:

– Jeg tror det skal bli mulig å kjøpe seg lunsj i Barentsburg for det det koster for en kopp kaffe på Fruene.

Fortsatt kull
Trusten har tapt penger på kulldrifta i mange år, men selskapet skal fortsatt drive med kulldrift, særlig til eget bruk.

– Som i Longyearbyen er kulldrifta fundamentet, og en severdighet i seg selv. Men vi ønsker å få flere bein å stå på, og da er turisme et godt alternativ. Vi har kullreserver til å holde drifta på dagens nivå i om lag 20 år til. Deretter får vi se om prosjektet med den nye gruva i Grumant blir realisert, sier Veselov.

Generaldirektøren innrømmer glatt at det er noe uvanlig og kanskje til og med rart at et kullselskap slår seg på turisme som levevei.

Dyrt
Trusten er i en prosess med å knytte til seg i alt seks guider, som skal fordeles på Barentsburg, Pyramiden og på turvirksomhet. De har kjøpt inn tre båter, og ti snøskutere. Det bygges i tillegg et stort hus for selskapet i Longyearbyen. Hva investeringssummen til slutt blir, vet ikke Veselov. Men han vet at det blir dyrt.

– Vi har gjort mye med egne mannskaper, og da blir det billigere for oss. Det eneste vi har leid inn eksterne selskap for å gjøre er fasadearbeid, og arbeid med fjernvarmesystemet i Barentsburg, sier han.

– Og så er det veldig mye billigere å gjøre ting i Barentsburg enn i Longyearbyen. Huset Trusten bygger i Longyearbyen på 400 kvadratmeter anslås å koste om lag 11 millioner kroner. Til sammenligning har vi totalrenovert hotellet i Barentsburg, som har fire etasjer, for i overkant av 17 millioner kroner, legger han til.

Gode tilbakemeldinger
Aleksander P. Veselov var i Longyearbyen i forrige uke i forbindelse med omstillingsprosessen. En delegasjon fra den russiske reiselivsnæringen hadde befart Barentsburg, og ville ta noen bilder i Longyearbyen også. Tilbakemeldingene fra markedet har vært gode, og det er grunnen til at Trusten satser så friskt.

– Reiselivsnæringen i Russland har vært svært positive til å ha Arktis som en destinasjon. Mange pengesterke mennesker anser stedet som eksotisk, og vil se denne delen av verden. Personlig tror jeg det vil slå positivt ut også for Longyearbyen. Få vil reise til Svalbard uten å besøke også den norske delen, sier Veselov som allerede i neste uke skal vise turistprosjektet sitt fram for ledende japanske reiselivsaktører.

– Du tror ikke russere og andre vil mene det er for dyrt på Svalbard?

– Det blir ikke så dyrt i Barentsburg. Men de som kommer hit vet nok godt at Arktis ikke er et utpreget billig område å feriere i.

Klamrer seg fast
Russerne har i økende grad begynt å forske med Barentsburg som hovedsete. Dette er en virksomhet Veselov mener også vil øke i årene som kommer.

– Blir det mer folk i Barentsburg som følge av de endringene dere er i gang med?

– Jeg ser ikke for meg at det blir flere fastboende. Med stort og smått er det nå 530 innbyggere i Barentsburg, og det tallet tror jeg vil holde seg. Turisme er i tillegg en seongbetont virksomhet der man vil få topper og bunner. Men jevnt over tror jeg befolkningstallet vil holde seg stabilt på dagens nivå, sier han.

Se bildet større

Kjøpesenter: Et bolighus i Barentsburg er revet ned for å gi plass til et kjøpesenter med supermarked, sportsbutikk og suvenirvarer. I bakgrunnen til venstre ligger det ortodokse minnesmerket etter Operafjellulykken i 1996. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Herberge og kirke: Blokka på nordsiden av sentrum består for det meste av boliger. Men i første etasje er det innredet fire rom med ti sengeplasser i hver. Her er det mulig å få en overnatting for 250 kroner. Den gule mursteinsbygningen skal bli ortodoks kirke. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Kultursenter: Den ene siden er ferdig oppusset, den andre har litt igjen. Nå skal bygget bli et senter for russisk kultur. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Rom i herberget: Denne bygningen skal innredes som herberge med plass til opp mot 60 gjester. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Tung bør: Arbeidere fra Tadjikistan er leid inn for å rive og sette i stand bygningene. Arbeidet skjer mange steder på gamlemåten. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Faktaboks

BARENTSBURG
• Russisk kullgruveby i Grønfjorden.
• Fra 1900 til 1915 var mange kullselskaper interessert i området, både norske og amerikanske.
• I 1915 åpnet A/S De Russiske Kulfelter Green Harbour gruva i Gladdalen.
• I 1921 overtok N.V. Nederlandsche Spitsbergen Compagnie, og ga byen navnet Barentsburg.
• I 1932 kjøpte Trust Arktikugol Barentsburg for 3,5 millioner kroner.
• Antall fastboende har vært 1.000 på det meste. Nå er det 400-500.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!