Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå kommer ølet

Snart klart: Andreas Hegermann Riis og Robert Johansen i Svalbard Bryggeri venter nå på sine første 2000 liter med øl. FOTO: John Christian Nygaard

Nå kommer ølet

Svalbard Bryggeri venter spent på sin første batch med øl. Neste fredag blir det lansering på Coal Miner's Cabin.

Tekst:

Publisert:

Den første batchen med øl fra Svalbard Bryggeri, 2000 liter pale ale, er nå godt på vei. Fredag om en uke blir det lansering på Coal Miner's Cabin, og fra den påfølgende lørdagen vil det være mulig å kjøpe øl fra Svalbard Bryggeri på de fleste uteplassene i Longyearbyen.

– Vi har allerede satt opp tappekran på Coal Miner's Cabin, og skal også sette opp på Huset, Svalbar og Karlsberger Pub, sier Andreas Hegermann Riis, og smiler.

Han følger nøye med på batch nummer to, som i skrivende stund gjennomgår meskingsprosessen. Også denne blir på 2000 liter, men vil være en hveteøl.

– Absurd
Riis innrømmer at det er deilig å endelig kunne holde på med ølbryggingen.

– Det føles litt absurd. Vi har jobbet dag og natt i flere måneder for å få det til, og nå står vi her.

– Jeg er veldig stolt. Vi har fått på plass mye bra utstyr, og får virkelig brukt det, sier Riis og smiler igjen.

Robert Johansen forteller at det har vært stor interesse og etterspørsel fra hotell og utelivsbransjen i Longyearbyen.

– Vi merker at folk blir uttålmodige. De går bare og venter på at vi skal få montert tappekran, sier Johansen og ler.

– Mange hadde nok nesten sluttet å tro på at det skulle bli noe av, så nå er vi veldig spente, sier Riis.

Økonomisk utfordring
136.000 tomme ølbokser og 1.100 fat med plass til 30 liter i hver av dem, står klare til å snart fylles opp med velsmakende øl.

– Det er en økonomisk utfordring at vi er to måneder på etterskudd, så nå må vi begynne å få ølet ut for salg, sier Johansen.

Etterhvert som produksjonen øker, vil det også være aktuelt å ta inn flere ansatte for å få hverdagen til å gå rundt.

– Det blir nok allerede fra høsten, for vi vil være avhengige av flere folk i forbindelse med for eksempel pakkingen, sier Johansen, og legger til at planlegges å få på plass guider til et visningsenter på bryggeriet, hvor det selvfølgelig også vil være ølsmaking.

Lokalt øl
De etterhvert fem ulike øltypene fra Svalbard Bryggeri vil ha en litt høyere pris enn de vanligste øltypene fra de største bryggeriene i landet. Men Johansen er ikke redd for at folk skal bli skremt vekk av den grunn.

– Det vil ikke bli så mye dyrere enn industribrygg, men det er ikke mulig for oss å konkurrere helt likt med de aller største, sier Johansen og fortsetter:

– Men vi håper jo at folk skal sette pris på at det lages lokalt. Lokal ølbrygging har jo mye med tilhørighet og kultur å gjøre.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!