Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå klekkes ærfuglungene

Ærfuglene som holder til ved hundegårdene utenfor Svalbard Villmarkssenter begynner nå å få unger. Her er en liten krabat som venter tålmodig i reiret med moren på at resten av søsknene skal klekkes. FOTO: John Christian Nygaard

Nå klekkes ærfuglungene

Nå er det full aktivitet i ærfugl-kolonien som har slått seg ned ved hundegården utenfor Svalbard Villmarkssenter.

Tekst:

Publisert:

– De søker til mennesker, for der er de trygge, forklarer Karl Våtvik ved Svalbard Villmarkssenter og Christiane Hübner fra Longyearbyen Feltbiologiske Forening mens de ser ut over de mange hundre ærfuglene som ligger og hekker.

– Reven er redd for hundene, så det gir ærfuglene en viss beskyttelse. Men reven har blitt mer modig i det siste og tatt en del egg, sier Hübner.

– Veldig knyttet til dem
Våtvik forteller at han har telt omlag 550 fugler i år, som er en økning på ca. 100 fra i fjor. Noe han er svært glad for.

– Det finnes ikke bedre naboer. Jeg blir selvfølgelig veldig knyttet til dem, sier Våtvik som blant annet sørger for at skuelystne holder en viss avstand fra fuglene, som er en stor attraksjon:

– Det hender ofte at folk går rett inn i kolonien, og da må jeg si ifra. Vi har også satt opp skilt så fuglene ikke skal bli unødvendig forstyrret.

Redder seg selv
Hübner forteller at det er viktig at skuelystne holder seg på en viss avstand fra hunnene som ligger og ruger på egg.

– Noen av ærfuglene er tøffere enn andre. På enkelte kan man komme veldig nærme, mens andre kan bli fortere skremt, sier Hübner, og legger til at fuglemoren i verstefall kan forlate reiret og eggene «for å redde seg selv».

– I situasjoner hvor de blir truet, for eksempel av rev, vil moren forlate reiret. De kan ikke forsvare seg mot reven, og vil heller ikke prøve. De lever så lenge at de bare kan få et nytt kull året etter.

Pappa stikker av
Ærfugl-hunnene ligger og ruger på eggene i 26 dager. I den perioden forlater de bare reiret for å drikke, og mister omtrent 40 prosent av kroppsvekten sin.

De hunnene som ikke har parret seg, fungerer som «tanter» for de små, nyklekkede krabatene, og hjelper blant annet til når de skal eskorteres over veien og ned til vannet for å spise diverse sjømat.

Fedrene er det derimot ikke så lett å få øye på i kolonien.

– De er her for å parre seg med hunnene, og så forlater de området.

– Så de er ikke med å passer på barna?

– Nei, fedrene passer stort sett bare på at hunnene ikke blir befruktet av en annen han, sier Hübner og ler.

Lever lenge
Om ikke rovdyr som for eksempel polarmåka og polarreven får tak i ungene, kan de vente seg et relativt langt fugleliv.

– Vi kan nesten se at ungene blir større for hver dag som går. De som klekkes nå er voksne om et år, og ærfuglene lever i 15-20 år, forklarer Hübner.

Nøkkelord

Se bildet større

Hunden Silje sørger for at ærfuglene får en viss beskyttelse fra polarreven, som gjerne vil ha egg på menyen. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Karl Våtvik ved Svalbard Villmarkssenter og Christiane Hübner fra Longyearbyen Feltbiologiske Forening følger med på ærfuglene. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Fra under de varme fjærene til mamma kan denne lille tassen ta en titt på omverden i relativ trygghet. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!