Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå går restene ned til fastlandet

Hjullasterne var onsdag morgen igang med å kjøre vekk materialrestene. FOTO: Eirik Palm

Nå går restene ned til fastlandet

Dette var inntil 19. desember i fjor elleve boliger. Onsdag ble restene av de skredrammede spisshusene sendt til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2016 kl 19:20

To hjullastere kjører i skytteltrafikk mellom materialhaugen og lastebåten "Hagland Captain" som ligger ved kai på Hotellneset. Haugen blir gradvis mindre denne onsdagsmorgenen før påsken, og planen er å seile i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

Da har skipet med seg om lag 3.000 kubikkmeter med trerester fra de elleve spisshusene som ble rammet av det fatale snøskredet 19. desember i fjor.

LES OGSÅ: Mellomlagrer vrakrestene

33 kjøretøy

– Ja, grovt anslått er det cirka 3.000 kubikkmeter, bekrefter Frank Jakobsen, som er administrerende direktør i LNS Spitsbergen (LNSS).

Se bildet større

Fraktskipet lastes før det kaster loss med kurs for Balsfjord i Troms. FOTO: Eirik Palm

I tillegg kommer det fem-seks store kontainere med spesialavfall, fra hvitevarer til elektronikk og vinduer, samt tolv biler og 21 snøskutere som ble smadret av snø- og bygningsmasser i bevegelse. I tillegg er flere hundre meter med kabler demontert, og totalt er 149 lass med bygningsavfall kjørt vekk.


LES OGSÅ: Over halvveis i rivingen

Sorteres videre

LNSS har kildesortert der det var mulig, men noen av husene var så ødelagte at det ikke lot seg gjøre å kildesortere. Det ble dermed lastet på lastebilene transportert ut til nettet ute på Hotellneset, hvor bygningsrestene har stått lagret siden oppryddingen startet i februar.

Se bildet større

LNS har bygd et bur av nylonnett, hvor restene har vært lagret fram til nå. FOTO: Eirik Palm

Når vrakrestene sendes fra Longyearbyen gå de ned til Perpetuum AS i Balsfjord, hvor gjøre den siste kildesorteringen foretas manuelt. Her skal blant annet takpapp og ledninger og annet materiale som ble igjen i bygningene, sorteres ut.

Fortsetter nå det smelter

Det er flere ukers arbeid som ligger bak allerede, men til sommeren fortsetter ryddingen.

– Nå er det å vente til det tiner, for å handplukke i området. Det er noe infrastruktur, en del rør og slikt som ligger nedfrosset igjen. Det meste som er igjen er handarbeid, sier Jakobsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!