Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå går restene ned til fastlandet

Hjullasterne var onsdag morgen igang med å kjøre vekk materialrestene. FOTO: Eirik Palm

Nå går restene ned til fastlandet

Dette var inntil 19. desember i fjor elleve boliger. Onsdag ble restene av de skredrammede spisshusene sendt til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2016 kl 19:20

To hjullastere kjører i skytteltrafikk mellom materialhaugen og lastebåten "Hagland Captain" som ligger ved kai på Hotellneset. Haugen blir gradvis mindre denne onsdagsmorgenen før påsken, og planen er å seile i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

Da har skipet med seg om lag 3.000 kubikkmeter med trerester fra de elleve spisshusene som ble rammet av det fatale snøskredet 19. desember i fjor.

LES OGSÅ: Mellomlagrer vrakrestene

33 kjøretøy

– Ja, grovt anslått er det cirka 3.000 kubikkmeter, bekrefter Frank Jakobsen, som er administrerende direktør i LNS Spitsbergen (LNSS).

Se bildet større

Fraktskipet lastes før det kaster loss med kurs for Balsfjord i Troms. FOTO: Eirik Palm

I tillegg kommer det fem-seks store kontainere med spesialavfall, fra hvitevarer til elektronikk og vinduer, samt tolv biler og 21 snøskutere som ble smadret av snø- og bygningsmasser i bevegelse. I tillegg er flere hundre meter med kabler demontert, og totalt er 149 lass med bygningsavfall kjørt vekk.


LES OGSÅ: Over halvveis i rivingen

Sorteres videre

LNSS har kildesortert der det var mulig, men noen av husene var så ødelagte at det ikke lot seg gjøre å kildesortere. Det ble dermed lastet på lastebilene transportert ut til nettet ute på Hotellneset, hvor bygningsrestene har stått lagret siden oppryddingen startet i februar.

Se bildet større

LNS har bygd et bur av nylonnett, hvor restene har vært lagret fram til nå. FOTO: Eirik Palm

Når vrakrestene sendes fra Longyearbyen gå de ned til Perpetuum AS i Balsfjord, hvor gjøre den siste kildesorteringen foretas manuelt. Her skal blant annet takpapp og ledninger og annet materiale som ble igjen i bygningene, sorteres ut.

Fortsetter nå det smelter

Det er flere ukers arbeid som ligger bak allerede, men til sommeren fortsetter ryddingen.

– Nå er det å vente til det tiner, for å handplukke i området. Det er noe infrastruktur, en del rør og slikt som ligger nedfrosset igjen. Det meste som er igjen er handarbeid, sier Jakobsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!