Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå går restene ned til fastlandet

Hjullasterne var onsdag morgen igang med å kjøre vekk materialrestene. FOTO: Eirik Palm

Nå går restene ned til fastlandet

Dette var inntil 19. desember i fjor elleve boliger. Onsdag ble restene av de skredrammede spisshusene sendt til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2016 kl 19:20

To hjullastere kjører i skytteltrafikk mellom materialhaugen og lastebåten "Hagland Captain" som ligger ved kai på Hotellneset. Haugen blir gradvis mindre denne onsdagsmorgenen før påsken, og planen er å seile i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

Da har skipet med seg om lag 3.000 kubikkmeter med trerester fra de elleve spisshusene som ble rammet av det fatale snøskredet 19. desember i fjor.

LES OGSÅ: Mellomlagrer vrakrestene

33 kjøretøy

– Ja, grovt anslått er det cirka 3.000 kubikkmeter, bekrefter Frank Jakobsen, som er administrerende direktør i LNS Spitsbergen (LNSS).

Se bildet større

Fraktskipet lastes før det kaster loss med kurs for Balsfjord i Troms. FOTO: Eirik Palm

I tillegg kommer det fem-seks store kontainere med spesialavfall, fra hvitevarer til elektronikk og vinduer, samt tolv biler og 21 snøskutere som ble smadret av snø- og bygningsmasser i bevegelse. I tillegg er flere hundre meter med kabler demontert, og totalt er 149 lass med bygningsavfall kjørt vekk.


LES OGSÅ: Over halvveis i rivingen

Sorteres videre

LNSS har kildesortert der det var mulig, men noen av husene var så ødelagte at det ikke lot seg gjøre å kildesortere. Det ble dermed lastet på lastebilene transportert ut til nettet ute på Hotellneset, hvor bygningsrestene har stått lagret siden oppryddingen startet i februar.

Se bildet større

LNS har bygd et bur av nylonnett, hvor restene har vært lagret fram til nå. FOTO: Eirik Palm

Når vrakrestene sendes fra Longyearbyen gå de ned til Perpetuum AS i Balsfjord, hvor gjøre den siste kildesorteringen foretas manuelt. Her skal blant annet takpapp og ledninger og annet materiale som ble igjen i bygningene, sorteres ut.

Fortsetter nå det smelter

Det er flere ukers arbeid som ligger bak allerede, men til sommeren fortsetter ryddingen.

– Nå er det å vente til det tiner, for å handplukke i området. Det er noe infrastruktur, en del rør og slikt som ligger nedfrosset igjen. Det meste som er igjen er handarbeid, sier Jakobsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!