Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå får Svalbard en ny helselov

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fikk demonstrert videolinken til Tromsø på en «pasient» under omvisningen på sykehuset på mandag. FOTO: Geir Barstein

Erstatter nesten 90 år gamle regler:

Nå får Svalbard en ny helselov

Men lite vil endre seg.

Tekst:

Publisert:

Forskriften trer i kraft 1. oktober og erstatter forskrift om læge- og sundhetsforholdene på Svalbard fra 1928, som blant annet slo fast at leger har meldeplikt til Sysselmannen ved tilfeller av kjønnssykdom, og at det er greit å huse hunder og katter, men ikke andre husdyr, i rom som brukes til oppbevaring av mat.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har svalbardsamfunnet endret seg betydelig på nesten 90 år.

– Forskriften vil i utgangspunktet ikke få de store praktiske forandringene, men betyr at helsepersonellovgivningen fra fastlandet også gjelder her, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som mandag besøkte Longyearbyen sykehus sammen med en større delegasjon.

Følget inkluderte også Vytenis Povilas Andriukaitis, EU-kommisær for helse- og mattrygghet, samt landbruks- og matministerminister Sylvi Listhaug (FrP).

Svalbard har i praksis fulgt fastlandslovgivingen lenge, men det er først nå det blir formalisert.

– Det er Helse Nord som har ansvaret for helsetjenestene her, og de har drevet som om fastlandsreglene også gjaldt her, sier Høie.

Det er fylkesmannen i Troms som vil føre tilsynet med helsepersonell og -tjenesten på Svalbard.Mattilsynet skal føre tilsyn etter mat- og kosmetikkloven, ifølge HOD.

Rettighetslovgivningen blir derimot ikke gjeldende på øygruppa.

– Helsetilbudet blir ikke utvidet. Dette er ikke et livsløpssamfunn, og det er en del på rettighetssiden som ikke tas med i den nye forskriften.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!