Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå får Svalbard en ny helselov

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fikk demonstrert videolinken til Tromsø på en «pasient» under omvisningen på sykehuset på mandag. FOTO: Geir Barstein

Erstatter nesten 90 år gamle regler:

Nå får Svalbard en ny helselov

Men lite vil endre seg.

Tekst:

Publisert:

Forskriften trer i kraft 1. oktober og erstatter forskrift om læge- og sundhetsforholdene på Svalbard fra 1928, som blant annet slo fast at leger har meldeplikt til Sysselmannen ved tilfeller av kjønnssykdom, og at det er greit å huse hunder og katter, men ikke andre husdyr, i rom som brukes til oppbevaring av mat.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har svalbardsamfunnet endret seg betydelig på nesten 90 år.

– Forskriften vil i utgangspunktet ikke få de store praktiske forandringene, men betyr at helsepersonellovgivningen fra fastlandet også gjelder her, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som mandag besøkte Longyearbyen sykehus sammen med en større delegasjon.

Følget inkluderte også Vytenis Povilas Andriukaitis, EU-kommisær for helse- og mattrygghet, samt landbruks- og matministerminister Sylvi Listhaug (FrP).

Svalbard har i praksis fulgt fastlandslovgivingen lenge, men det er først nå det blir formalisert.

– Det er Helse Nord som har ansvaret for helsetjenestene her, og de har drevet som om fastlandsreglene også gjaldt her, sier Høie.

Det er fylkesmannen i Troms som vil føre tilsynet med helsepersonell og -tjenesten på Svalbard.Mattilsynet skal føre tilsyn etter mat- og kosmetikkloven, ifølge HOD.

Rettighetslovgivningen blir derimot ikke gjeldende på øygruppa.

– Helsetilbudet blir ikke utvidet. Dette er ikke et livsløpssamfunn, og det er en del på rettighetssiden som ikke tas med i den nye forskriften.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!