Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå får Svalbard en ny helselov

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fikk demonstrert videolinken til Tromsø på en «pasient» under omvisningen på sykehuset på mandag. FOTO: Geir Barstein

Erstatter nesten 90 år gamle regler:

Nå får Svalbard en ny helselov

Men lite vil endre seg.

Forskriften trer i kraft 1. oktober og erstatter forskrift om læge- og sundhetsforholdene på Svalbard fra 1928, som blant annet slo fast at leger har meldeplikt til Sysselmannen ved tilfeller av kjønnssykdom, og at det er greit å huse hunder og katter, men ikke andre husdyr, i rom som brukes til oppbevaring av mat.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har svalbardsamfunnet endret seg betydelig på nesten 90 år.

– Forskriften vil i utgangspunktet ikke få de store praktiske forandringene, men betyr at helsepersonellovgivningen fra fastlandet også gjelder her, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som mandag besøkte Longyearbyen sykehus sammen med en større delegasjon.

Følget inkluderte også Vytenis Povilas Andriukaitis, EU-kommisær for helse- og mattrygghet, samt landbruks- og matministerminister Sylvi Listhaug (FrP).

Svalbard har i praksis fulgt fastlandslovgivingen lenge, men det er først nå det blir formalisert.

– Det er Helse Nord som har ansvaret for helsetjenestene her, og de har drevet som om fastlandsreglene også gjaldt her, sier Høie.

Det er fylkesmannen i Troms som vil føre tilsynet med helsepersonell og -tjenesten på Svalbard.Mattilsynet skal føre tilsyn etter mat- og kosmetikkloven, ifølge HOD.

Rettighetslovgivningen blir derimot ikke gjeldende på øygruppa.

– Helsetilbudet blir ikke utvidet. Dette er ikke et livsløpssamfunn, og det er en del på rettighetssiden som ikke tas med i den nye forskriften.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!