Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå får Svalbard en ny helselov

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fikk demonstrert videolinken til Tromsø på en «pasient» under omvisningen på sykehuset på mandag. FOTO: Geir Barstein

Erstatter nesten 90 år gamle regler:

Nå får Svalbard en ny helselov

Men lite vil endre seg.

Tekst:

Publisert:

Forskriften trer i kraft 1. oktober og erstatter forskrift om læge- og sundhetsforholdene på Svalbard fra 1928, som blant annet slo fast at leger har meldeplikt til Sysselmannen ved tilfeller av kjønnssykdom, og at det er greit å huse hunder og katter, men ikke andre husdyr, i rom som brukes til oppbevaring av mat.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har svalbardsamfunnet endret seg betydelig på nesten 90 år.

– Forskriften vil i utgangspunktet ikke få de store praktiske forandringene, men betyr at helsepersonellovgivningen fra fastlandet også gjelder her, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som mandag besøkte Longyearbyen sykehus sammen med en større delegasjon.

Følget inkluderte også Vytenis Povilas Andriukaitis, EU-kommisær for helse- og mattrygghet, samt landbruks- og matministerminister Sylvi Listhaug (FrP).

Svalbard har i praksis fulgt fastlandslovgivingen lenge, men det er først nå det blir formalisert.

– Det er Helse Nord som har ansvaret for helsetjenestene her, og de har drevet som om fastlandsreglene også gjaldt her, sier Høie.

Det er fylkesmannen i Troms som vil føre tilsynet med helsepersonell og -tjenesten på Svalbard.Mattilsynet skal føre tilsyn etter mat- og kosmetikkloven, ifølge HOD.

Rettighetslovgivningen blir derimot ikke gjeldende på øygruppa.

– Helsetilbudet blir ikke utvidet. Dette er ikke et livsløpssamfunn, og det er en del på rettighetssiden som ikke tas med i den nye forskriften.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved UNIS, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!