Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå får Longyearbyen daglig skredvarsling

De første bildene på fra lufta viser enorme skader på spisshusbebyggelsen i Longyearbyen. Elleve hus ble tatt av raset. Nå får Longyearbyen daglige skredvurderinger. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

Snøskredet:

Nå får Longyearbyen daglig skredvarsling

– På lik linje med steder på fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.12.2015 kl 13:14

Som følge av snørastragedien som lørdag kostet to liv, har NGI fått oppgaven med å utarbeide daglige skredvarsler for Longyearbyen, melder NVE på sine hjemmesider.

Tjenesten er operativ fra 23. desember. Meldingene legges ut på NVEs sider varsom.no fra i morgen, julaften.

– Dette er på lik linje med skredvarslingsoppdragene mange steder på fastlandet, sier geolog og skredekspert Kjetil Brattlien i NGI, som rykket til Svalbard da katastrofen var et faktum.

Ifølge NGI vil meldinger om lokale snøforhold i Longyearbyen rapporteres inn. Sammen med meteorologiske data og topografiske forhold vil dette danne grunnlaget for den daglige skredvurderingen.

– Varslene skal hver morgen sendes til NVE som videresender til myndighetene på Svalbard. Skredfaren angis iht. den europeiske fareskalaen for snøskred, skriver NGI på sine hjemmesider.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!